Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Τα προβλήματα στην Μελισσοκομία μεγαλώνουν...Ακούει κανείς;




Στο βίντεο καταγράφονται μερικά μόνο από τα προβλήματα που υπάρχουν στην Μελισσοκομία.
Όταν όμως οι μελισσοκομικοί φορείς ΔΕΝ κάνουν σωστά την δουλειά τους αυτά πολλαπλασιάζονται, μεγαλώνουν, και μεγαλώνουν, ξανά  και ξανά.

Σαν μια καυτή πατάτα θα χαρακτήριζα αυτή την στιγμή την αγαπημένη μας Μελισσοκομία.
Απ όπου κι αν προσπαθήσεις να την πιάσεις καίγεσαι, ζεματάει στην κυριολεξία.

Θα θέσω μερικά ερωτήματα και περιμένω απαντήσεις, γιατί επιτελούς ο Έλληνας μελισσοκόμος δεν μπορεί να παραμένει άλλο στο περιθώριο..

Όσον αφορά την Νέα Κοινή Αγροτική Ευρωπαϊκή Πολιτική που θα ισχύει για τα έτη, 2014 - 2020 υπήρξε μέριμνα να ευνοηθούν και οι μελισσοκόμοι από τις επιδοτήσεις της ΕΕ;


Συγκεκριμένη ερώτηση έχω.


Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στο νέο καθεστώς θα προβλέπεται τριπλή καλλιέργεια για τους δικαιούχους των επιδοτήσεων, και όσον αφορά τις καλλιέργειες θα πρέπει το 70% αυτών να είναι μια βασική καλλιέργεια και το υπόλοιπο 30% δυο ακόμα δευτερεύουσες καλλιέργειες.

Πιο αναλυτικά.


Αναλυτικά γιατί εγώ θέλω να καταλαβαίνει ο κόσμος αυτά που γράφω...

Ας πούμε ότι κάποιος είναι δικαιούχος για επιδότηση 5 χιλιάδων ευρώ.


Για να πάρει αυτά τα χρήματα θα πρέπει να δηλώσει ότι καλλιεργεί 50 στρέμματα γης.

Με την νέα ΚΑΠ σχεδιάζεται ότι, από τα 50 στρέμματα τα 35, ποσοστό δηλαδή 70% θα πρέπει να είναι μια βασική καλλιέργεια, πχ σιτάρι, ενώ τα υπόλοιπα 15, ποσοστο 30% θα πρέπει να είναι δυο ακόμα διαφορετικές καλλιέργειες, πχ 8 στρέμματα καλαμπόκι και 7 στρέμματα τριφύλλι.

Αν ο παραγωγός συμμορφώνεται με αυτούς τους όρους θα είναι και δικαιούχος επιδοτήσεων, εφ όσον είναι παλαιός αγρότης και έπαιρνε μέχρι τώρα επιδοτήσεις.

Ερώτηση...

Με τους νέους που γίνονται τώρα αγρότες τι θα γίνει;

Αυτοί δεν δικαιούνται επιδοτήσεις;

Έχουμε καμιά μέριμνα γι αυτούς πέραν απ το εθνικό απόθεμα που είναι στην ουσία φρούδες ελπίδες και υποσχέσεις;
Ως πότε σε αυτή την χώρα τις επιδοτήσεις θα τις παίρνουν τα γερόντια;;;;

Δεύτερο ερώτημα.

Αν αυτός που είναι δικαιούχος, δηλώσει 35 στρέμματα σιτάρι, 8 στρέμματα καλαμπόκι, και 50 πρόβατα αυτό θεωρείται σαν τριπλή καλλιέργεια και δικαιούται επιδότησης.

Αν αντί για 50 πρόβατα, δηλώσει 50 μελίσσια θα δικαιούται επιδότηση;
Υπήρξε μέριμνα να μπορεί και η μελισσοκομία να καλύψει δικαιώματα;

Τρίτο ερώτημα.

Εαν κάποιος ρίξει τα 35 αυτά βασικά στρέμματα σιτάρι, δηλώσει και 50 μελίσσια, και ρίξει και 8 στρέμματα Φακελωτή, αυτό θα θεωρηθεί ως τριπλή καλλιέργεια για να κριθεί δικαιούχος επιδοτήσεως;

Υπήρξε μέριμνα οι αγρότες να μπορούν εφ όσον το επιθυμούν να σπείρουν και μελισσοκομικά φυτά ώστε να καλύψουν τα στρέμματα που απαιτούνται για να πάρουν επιδοτήσεις;

Για όσους δεν το γνωρίζουν η Φακελωτή μετά την άνθηση της θεωρείται άριστη τροφή για τα ζώα και θα μπορούσε να κοπεί και να αποθηκευτεί όπως το τριφύλλι.
Αν λοιπόν σπαρθεί την άνοιξη που δεν θέλει πότισμα ίσως πολλοί αγρότες να ενδιαφερόντουσαν να σπείρουν Φακελωτή.

Υπήρξε μέριμνα όμως να καλύπτει τα δικαιώματα της επιδοτήσεως η Φακελωτή;


Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά ακόμα ερωτήματα, και δεν αγγίζω τα γνωστά, που λέγονται ραντίσματα των φοινίκων και καταστροφή των σμηνών, ούτε από τα υπόλοιπα που θεωρούνται πλέον ταμπού.

Εδώ στο ζουμί, τώρα που υποφέρει ο κοσμάκης απο έλλειψη ρευστού, έχουμε καμιά εξέλιξη να μπορούν και οι νέοι να πάρουν επιδοτήσεις;

Η Μελισσοκομία προβλέπεται στην νέα ΚΑΠ 2014-2020 κι αν ναι πως;

ΞΥΠΝΗΣΤΕ...



MELISSOCOSMOS