Νέο άρθρο
Υποσχέθηκα όμως ότι η συνταγή θα είναι τέλεια και έπρεπε να έχω άνεση χρόνου ώστε να το ψάξω καλά.
Έτσι κι έγινε και μπορώ να πω πως υπάρχει πλέον η συνταγή που όλοι θέλαμε.
Και στην προκειμένη περίπτωση η συνταγή είναι απλή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις εξάλλου η λύση είναι μπροστά στα μάτια μας μόνο που δεν μπορούμε να την δούμε.
Πριν προχωρήσω με τις δοσολογίες πρέπει να πω ορισμένα πράγματα για το τι είναι καλή μελισσοτροφή...
Αλλά και να σας προειδοποιήσω εκ νέου ότι και αυτή η ανάρτηση προσκρούει σε συμφέροντα και ίσως ακούσετε διάφορα αρνητικά πάλι.
Όμως η συνταγή είναι δοκιμασμένη και δεν σηκώνω αμφισβητήσεις!
Καλή μελισσοτροφή λοιπόν είναι εκείνη η τροφή που πρώτα απ όλα δεν θα βλάπτει τις μέλισσες.
Πολλές είναι να ξέρετε οι τροφές που έχουν γίνει με βρασμό και βλάπτουν τον οργανισμό των μελισσών.
Τέτοιες τροφές που γίνονται με βρασμό είναι οι βανίλιες.
Αυτές αν δεν προσεχθούν ώστε με ψύξη μετά την παρασκευή τους να πέσει γρήγορα η θερμοκρασία τους τότε ανεβαίνει η HMF τους με αποτέλεσμα να γίνονται τοξικές για τις μέλισσες.
Έτσι αν το μελίσσι τραφεί με τροφή που έχει ανεβασμένη HMF μπορεί να μην πεθάνει ακαριαία αλλά θα μειώσει μέχρι και κατά 2/3 το προσδόκιμο ζωής των μελισσών.
Κι αν αυτό κατά τους μήνες που υπάρχει γόνος στα μελίσσια δεν μπορούμε να το δούμε γιατί ο πληθυσμός ανανεώνεται διαρκώς, σκεφτείτε τι αποτέλεσμα θα είχε αν ταϊστούν τον χειμώνα τα μελίσσια που δεν έχουν γόνους...
Τότε ο πληθυσμός τους θα κατέρρεε ραγδαία και εμείς θα αναρωτιόμαστε τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε...
Κι αν νομίζετε πως τα παραλέω...σας πληροφορώ ότι περίπου οι μισές βανίλιες που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν HMF πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
Πρόσφατα έγινα μάρτυρας ενός περιστατικού μάλιστα και θα σας το διηγηθώ.
Πήγα σε μελισσοκομικό κατάστημα νύχτα να αγοράσω εξαρτήματα, και εκεί είχε επώνυμες βανίλιες ανοιχτές που όταν τις ακουμπούσες ψηνόταν το χέρι σου.
Σε ερώτηση μου σχετικά, έλαβα την απάντηση ότι το φορτίο ήταν εκεί από το πρωί και επειδή δεν κρύωνε άνοιξαν τα κουτιά να τα χτυπήσει λίγο κρύος αέρας.
48 ώρες έκαναν εν τέλη να κρυώσουν αυτές οι βανίλιες συνάδελφοι, και δεν το σχολιάζω άλλο.
Φυσικά γινόταν πολύς χαβαλές με την παρτίδα αυτή... του στυλ πως ένα τέτοιο ζυμάρι είναι ότι πρέπει για θερμοφόρα τις κρύες νύχτες του χειμώνα!!!
Ένας άλλος παράγοντας της ποιοτικής μελισσοτροφής είναι το πέτρωμα του ζυμαριού.
Ενώ δηλαδή ο μελισσοκόμος πληρώνει την τροφή, αυτή πετρώνει και τότε οι μέλισσες την παίρνουν κομματάκι κομματάκι και την πετούν έξω απ την κυψέλη.
Να ξέρετε ότι πολλές φορές οι μέλισσες πετούν μέχρι και το 50% της τροφής με αυτόν τον τρόπο.
Τέλος ποιοτική τροφή καλείται εκείνο το ζυμάρι που θα καταναλωθεί αργά και σταθερά από τις μέλισσες και θα τις βοηθάει στις ανάγκες τους όλες τις εποχές του χρόνου.
Θέλω να πιστεύω ότι ήδη έχετε πάρει μια ιδέα με βάση όσα διαβάσατε για το τι τροφή θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε σε αυτή την ανάρτηση...
Η απάντηση είναι ότι θα φτιάξουμε μια τροφή κρύας ζύμωσης που δεν θα έχει ανεβασμένη HMF αφού θα είναι κρύας ζύμωσης, που δεν θα πετρώνει, και άρα δεν θα χάνουμε χρήματα, και που θα βοηθάει τις μέλισσες όλες τις εποχές του χρόνου!!!
Η συνταγή αυτή δεν είναι άλλη από την ίδια συνταγή που χρησιμοποιείται χρόνια τώρα στο Εξωτερικό, αλλά και προσφάτως στην Ελλάδα για τις τροφές τύπου πάστας!!!
Ας την δούμε βήμα βήμα λοιπόν...
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να φτιάξουμε την τροφή μας είναι να πάμε σε ένα γνωστό μας ζαχαροπλαστείο και να κόψουμε την κρυσταλλική μας ζάχαρη σε μύλο ώστε αυτή να γίνει άχνη....
Το δεύτερο βήμα είναι να κάνουμε ιμβερτοποίηση σε μια μικρή ποσότητα τροφής ώστε με αυτό το μείγμα μετά να συνεχίσουμε.
Ο τρόπος που θα κάνουμε ιμβερτοποίηση είναι απλός.
Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με 1 κιλό ζάχαρη, 200ml νερό και 40ml φυσικό χυμό λεμονιού.
Αναδεύοντας συνεχώς το μείγμα αυτό σε 5-10 λεπτά θα έχει λιώσει εντελώς η ζάχαρη και θα έχει γίνει ένα πυκνό σιρόπι με υποκίτρινο διαυγές χρώμα.
Τότε το κατεβάζουμε από την φωτιά.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι κρύσταλλοι της ζάχαρης πρέπει να έχουν σπάσει εντελώς, διαφορετικά το αφήνουμε στην φωτιά μέχρι να συμβεί αυτό.
Το τρίτο βήμα είναι η ζύμωση!
Σε λίγη ώρα, αφού δηλαδή το μείγμα έχει κρυώσει το ρίχνουμε σε μια λεκάνη και ρίχνουμε και 3 κιλά άχνη ζάχαρη από αυτή που κόψαμε.
Στη συνέχεια αρχίζουμε πολύ καλό ζύμωμα μεχρι το μειγμα να ομογενοποιηθεί.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ
Όσο καλύτερα ζυμωθεί το μείγμα τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε στην προσπάθεια μας να μην πετρώσει το ζυμάρι μας.
Το ζητούμενο είναι να πασαλειφτεί και ο τελευταίος κόκκος της άχνης ζάχαρης με το ιμβερτοποιημένο μείγμα!!!
Όταν τελειώσουμε το ζύμωμα το βάζουμε σε σακούλες προσπαθώντας να βγει ο αέρας από αυτές και στο σφραγίζουμε.
Στη συνέχεια το δίνουμε στα μελισσάκια μας κάνοντας μια τρυπά από κάτω.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Επειδή όσο να ναι κάποιοι είτε από λάθος, είτε από υπέρμετρο ζήλο θα διαφοροποιήσουν την συνταγή, καλό θα ήταν την τρύπα στη σακούλα να την κάνετε στο πλάι ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να στάξει και μας δημιουργήσει πρόβλημα.
Δυο λόγια θέλω να πω για την σημασία της ιμβερτοποίησης στην διατροφή των μελισσών...
Όταν η μέλισσα πηγαίνει σε ένα λουλούδι και παίρνει το νέκταρ, αυτό αποτελείται κατά κύριο λόγο από σακχαρόζη.
Το νέκταρ αυτό το μεταφέρει στην γούσα της κι εκεί εκλύει το ένζυμο ιμβερτάση.
Η ιμβερτάση λοιπόν διασπά την σακχαρόζη σε δυο πιο απλά σάκχαρα, την φρουκτόζη και την γλυκόζη.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν επειδή το μέλι περιέχει, κατά 80% περίπου, ιμβερτοποιημένο σάκχαρο, άνετα μπορούμε να δώσουμε παρόμοια σύνθεση στις τροφές μας, καθώς αυτό θα συμβάλει πολύ στην καλή υγεία του σμήνους.
Και φυσικά με τον ίδιο τρόπο που η ιμβερτάση αποτρέπει το πέτρωμα του μελιού θα αποτρέψει και το πέτρωμα της τροφής μας.
Η ιμβερτάση λοιπόν είναι ένα ένζυμο που υπάρχει ήδη στον οργανισμό των μελισσών μας, και είναι λογικό μια τροφή που έρχεται κοντά στην σύσταση της φυσικής τροφής των μελισσών να είναι αδύνατον να τις βλάψει...
Τέλος να πω ότι οι εισαγόμενες τροφές τύπου πάστας κυρίως για να μειώσουν το κόστος της τροφής χρησιμοποιούν στην συνταγή τους και ισογλυκόζυ καθώς αυτή είναι πιο φτηνή από την ζάχαρη.
Εγώ δεν θα κρίνω αν αυτό είναι καλό ή κακό, απλά θα πω σε όσους θέλουν να την χρεισιμοποιήσουν για να έχουν ακριβώς τον τύπο της εισαγόμενης πάστας, ότι μπορεί να μπει σε ποσότητα 40% του ιμβερτοποιημένου μίγματος όταν αυτό κρυώσει.
Δηλαδή να μπουν 600-700 γρ ιμβερτοποιημένου μειγματος, 400 γρ ισογλυκόζυ και 3 κιλά άχνη ζάχαρης.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Κατά την ζύμωση θα δείτε πως σας βγαίνει το ζυμάρι, αν δηλαδή θέλει λίγο περισσότερη άχνη για να γίνει πιο σφιχτό ή αν θέλει λίγο περισσότερο σιρόπι για να γίνει πιο μαλακό!!!
Ορισμένοι φτιάχνουν πιο ξερά ζυμάρια το καλοκαίρι, και πιο μαλακά τον χειμώνα γι αυτό σας το λέω.
Συνάδελφοι αυτή ήταν η συνταγή, εύκολη και κατανοητή πιστεύω ότι μπορεί να την φτιάξει ο κάθε ένας.
Εύχομαι και ελπίζω να την φτιάξουν και πολλοί έμποροι τροφών αφού είναι κλάσεις ανώτερη από τις βανίλιες.
Σε μια εποχή που και το τελευταίο ευρώ είναι σημαντικό για όλους μας, και που οι μελισσοτροφές είναι στο υψηλότερο επίπεδο που έχουν ποτέ φτάσει...αυτή είναι η συνταγή του MELISSOCOSMOU για να σας απαλύνει λίγο το κόστος συντήρησης των μελισσοσμηνών σας.
Σας εύχομαι να την πετύχετε και να έχετε τα μελίσσια σας γερά και δυνατά!!!
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
57 σχόλια:
Ειχα φτιαξει ακριβως όπως περιγραφεις τροφή. Αντιμετωπιζα το εξης πρόβλημα. Στη σακούλα μέσα όσο ήταν κλειστη είχε μια χαρά υφή. Οταν εκανα τρυπα και έπαιρνε αέρα πέτρωνε πάρα πολύ. Με γλυκόζη δεν δοκίμασα, ίσως να μην πετρωνε τόσο. Μαλιστα εκανα πολλες δοκιμες και σε ποσοτητα νερου και σε λεμονι. Τελος με το λεμόνι δεν πετυχαινεις ιμβερτοποίηση παρα σε ένα ελάχιστο-αμεληταίο ποσοστό, συμφωνα με τις ερευνες. Στο εμποριο πουλανε ιμβερτοποιημενα σιρόπια, ισως αυτα να κανουν για μια τετοια συνταγη. Η τεχνητη Ιμβερτοποιηση είναι πιο περιπλοκη διαδικασία.
βασιλη πολυ καλο, να μου επιτρεψεις μονο να σου πω πως και αυτη η συνταγη περιλαμβανει θερμανση. Σιγουρα ανεβαινει η ΗΜF δεν ξερω ποσο βεβαια.
γεια σας μπραβο για την δουλεια που κανετε ειναι φανταστικη
θα ηθελα να κανω μια ερωτηση στην ινβερτοπιοιση δεν ξερω αν το γραφω καλα θα μπορουσαμε να προσθεσουμε μελι δικο τους πως και σε τι ποσοτητα?
Ευχαριστούμε Βασίλη για την συνταγη σου να είσαι πάντα καλα και να μας δίνεις τα φώτα σου.....Κώστας
Βασιλη καταρχην ευχαρηστω,και κατα δευτερον ερωτηση, μπορω να προσθεσω σκορδο και εαν ναι ποσο?
Παιδια και σκορδο μπορειτε να βαλετε (μια σκελίδα για καθε κιλο τροφης) και συνδυασμο με μελι μπορείτε να κανετε.
Οση ποσοτητα μελιου βαλετε τοση ποσοτητα ιμβερτοποιημένου μειγματος αφαιρέστε.
Ανωνυμε η ιμβερτοποιηση επιτυγχανεται ή με κιτρικο οξυ (λεμονι)ή με οξικο οξυ (ξυδι) ή με μηλικό οξυ (μηλόξυδο).
Η διαδικασια ιμβερτοποιησης δεν ειναι περιπλοκη καθολου, ειναι αυτη που περιεγραψα.
Το αν θα πετρωσει το ζυμαρι εξαρταται απο το ποσοστο του οξέως...
Ψαχνουμε δηλαδη αυτη την δοση που δεν θα επιτρεπει στο ζυμαρι να πετρωσει αλλα δεν θα βλαψει και τις μελισσες.
Ανωνυμε η ΗΜF δεν θα ειναι ανεβασμενη εδω γιατι δεν θα υποστεί βρασμο ολοκληρο το ζυμάρι αλλα απλο ζεσταμα ενα μικρο μερος του το οποιο δεν ειναι ικανο να ανεβασει την ΗΜF σε ολοκληρο το ζυμαρι.
Βασίλη Απλά υποκλίνομαι..Αυτή την συνταγή την περιμένω 1 χρόνο τώρα!!
Είσαι τέλειος..Σε ευχαριστώ, τουλάχιστον προσωπικά εγώ για ότι μου έχεις μάθει "και είναι πολλά αυτά".
Μακάρι κάποια στιγμή να σε γνωρίσω και από κοντά.
Σόρρυ που θα σε στεναχωρήσω αλλά οι έρευνες δείχνουν ξεκάθαρα οτι ιμβερτοποίηση με βρασμό ζάχαρης σε λεμόνι, δεν επιτυγχάνεται. Για να επιτευχθεί απαιτείται βράσιμο σε θερμοκρασίες που κάνουν το σιρόπι τοξικό. Η συνταγή που δίνεις, δοκιμασμένα, πετρώνει πάρα πολύ γρήγορα μόλις ανοιχτεί το σακουλάκι κι αυτό γιατί περιέχει νερό και αδιάσπαστη ζάχαρη. Επιπλέον η συνταγή αυτή είναι γνωστή στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και κυκλοφορούν τροφές στο εμπόριο που περιέχουν γλυκόζη-φρουκτόζη και λέγονται ζυμωτές. Το οτι είναι ανώτερες από τη βανίλια, το βγάζεις από το μυαλό σου, δεν υπάρχει καμία απόδειξη γι'αυτό. Όπως και το ότι οι περισσότερες βανίλιες έχουν αυξημένο HMF, πάλι από το μυαλό σου το βγάζεις.
Κάλλιο να λες λίγα και καλά, παρά πολλά και λανθασμένα...
Βασιλη εισαι η ΔΥΝΑΜΗ μας...!!!
Νικο δεν τα λεω εγω αυτα για τις βανιλιες.
Το περιοδικο Μελισσοκομικη Επιθεωρηση στο τεχυχος Οκτωμβριου εγραψε οτι σε ελεγχο 17 Βανιλιων οι 7 ειχαν HMF πανω απο τα ορια.
Οπως βλεπεις προσεχω πολυ τι γραφω, ψαχνω διαβαζω, ρωταω.
Τα αρθρα δεν ερχονται με την επιφοίτηση του Αγιου Πνευματος ξαφνικα...
Δουλευονται πολυ πριν δημοσιευτουν.
Αυτο το αναγνωριζει ο κοσμος.
Δε νομιζεις πως τοσα χρονια αν αυτα που εγραφα δεν δουλευαν οτι ο κοσμος θα εγκατελειπε το Blog;
Πως εξηγεις εσυ οτι διαρκώς αυξανει τους αναγνωστες του παρα την αμφισβήτηση που δεχεται;
''Κυριε'' Nικο αθανασακη πολυ θα ηθελα να μαθω ποιες ερευνες διαβασατε που γραφουν κατι τετοιο.. γιατι εγω βρηκα κατι αλλο που αν ξερετε αγγλικα θα το καταλαβετε
Inverted sugar syrup can be easily made by adding roughly one gram of citric acid or ascorbic acid per kilogram of sugar. Cream of tartar (one gram per kilogram) or fresh lemon juice (10 milliliters per kilogram) may also be used.and will convert enough of the sucrose to effectively prevent crystallization
ξερετε πλεον στην εποχη που ζουμε εχουμε και υπολογιστες και βλεπουμε τις ερευνες... και στις μερες μας δεν μπορει να λεει ο καθενας οτι του ερθει στο κεφαλι οπως κανατε εσεις πριν λιγα λεπτα...
οσο για το ''Κάλλιο να λες λίγα και καλά, παρά πολλά και λανθασμένα'' ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ τι λετε.
"Κύριε" Σταμάτη προς ενημέρωση σας.
http://beelab.agro.auth.gr/Data%20Files/Arthra/Proioda/Yparxoun%20Skeuasmata%20trofodosias%20pou%20den%20anihneuodai%20sto%20meli.pdf
Προσέχετε τις πηγές σας
Είμαι νέος μελισσοκόμος και θα ήθελα να μάθω για το ζυμάρι αυτό πόση διάρκεια ζωής έχει και πως συντηρείται αν περισσέψει μέρος του φτιάχνοντας μεγάλες ποσότητες μέχρι να το διοχετεύσουμε σταδιακά στα μελίσσια? Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σου.
το ΑΠΘ το προλαβαν και αλλοι.... οπως γνωριζεις η ελλαδα βρισκεται πολλα χρονια πισω..!!!!!
δοκιμασε την συνταγη , και αμα δεις να κρυσταλλωσει , θα καταλαβεις οτι ιμβερτοποιηση δεν εγινε...
αν παλι δεν θες να δοκιμασεις , μην πετας λασπη στο μπλοκ....
αχχχ καημενε... ποιες πηγες να προσεξω???? μηπως ξερεις απο που στο εστειλα αυτο.....
http://en.wikipedia.org/wiki/Inverted_sugar_syrup
και δυστηχώς δεν έχει πηγή τεκμηρίωσης.
Τέλος πάντων, όπως είπατε όποιος θέλει την φτιάχνει και την δοκιμάζει. Δεν θα κάτσουμε εμείς να σας ανοίξουμε τα μάτια...
Καλό χειμώνα να έχουμε παιδιά.
Φιλε δε σε ξερω προσωπικα αλλα πιστευω καλο θα ήταν να εισαι πιο συγκρατημενος και οχι ισχυρογνώμων. Η ημιμάθεια πολλές φορές ειναι χειρότερη απ την αμάθεια. Η τροφη που παρουσιαζεις μπορει να μην δημιουργει προβλήματα αλλα ισως να μην είναι οτι καλύτερο. Επίσης μην εισαι σιγουρος πως ειναι καλυτερη απ τις Βανίλιες. Τέλος μην γραφεις με τόση σιγουρια για την Ιμβερτοποίηση. Ψαξε καλα πρωτα. Κανεις λάθος. Αυτο το σιροπι που εφτιαξες μαλλον δεν ειναι ιμβερτοποιημενο. Δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα. Δεν θα κατσω να μπω σε λεπτομερειες...ας ψαξει οποιος θελει παραπερα πληροφορίες σε εγκυρες πηγες του διαδικτυου. Καντο κι εσυ και ισως διορθωσεις το αρθρο. Φιλικα.
Κωστας-Χημικός
Κωστα με τα μαλλον και τα ισως δεν μπορεις να με πεισεις.
Εγω εχω στοιχεια για οτι εγραψα για τις βανιλιες δεν ειναι λογια του αερα.
Και για την συνταγη μου εχω στοιχεια.
Αν εισουν εστω και κατα σκεψη Χημικος δεν θα τολμουσες να τα φανταστεις καν αυτα που εγραψες.
Τιποτα δεν στεκει
Βασίλη αυτό που μας δίνεις στην αρχή δεν είναι η συνταγή της καραμέλας;Άχνη ζάχαρης από το εμπόριο μπορούμε να πάρουμε;
Οχι Χρηστο, η αχνη του εμποριου εχει και αμυλο μεσα.
Πρεπει να κοψουμε κρυσταλικη ζαχαροι μονοι μας
ελεος βρε παιδια αφηστε τον ανθρωπο να μας βοηθαει σε οποιον δεν αρεσουν αυτα που γραφονται ας μην μπενει να τα διαβαζει σταματιστε επιτελους την λασπη αντι να χαιρομαστε που υπαρχει ανθρωπος που νοιαζεται και ψαχνει για μας εμεις τον πετροβολαμε αλλα ετσι δεν ειμαστε παντα στην ελλαδιτσα μας παντα ο καλος την πληρωνει την νυφη....
παντα ο καλος την πληρωνει την νυφη.... ωραίο αυτο!!!!!!
Η διαφωνια δεν ειναι λασπη
Γεια σας και απο εμενα για τις βανηλιες θα ηθελα να πω τις σταματησα μετα απο ενα σεμηναριο που πηγα φετος στη θηβα με ομιλητρια τη σοφια γουναρη οτι να μη τις χρησιμοποιουμε γιατι εχουν αυξημενο hmf αλλα λογικα και το σιροπι δεν εχει ανεβασμενο hmf αν το ζεστανουμε παραπανω ;
Να αφηνουμε μελι στα μελισσια και να μην ταιζουμε καθολου, το εχουμε σκεφτει???
Αλεξανδρος-Πετρουπολη
Αλεξανδρε δεν εχουν παντα μελια τα μελισσια για να τους τα αφησουμε. Υπαρχουν μερη που δεν μαζεψαν τα μελισσια ή υπαρχουν και παραφυαδες που δεν προλαβαν να μαζεψουν.
Το ιδανικο ειναι αυτο που λες, μα οταν δεν εχεις επιλογη τοτε η τροφοδοσια ειναι μονοδρομος.
Bασίλη είσαι ρε φίλε πολυ κολλημενος και ισχυρογνώμων ωρες ωρες. Μας λες τωρα μια συναγη, που ενταξει μπορει να ειναι και καλη, αλλα μας λες κατι πυροτεχνηματα για το hmf οταν πριν λιγο καιρο μας ελεγες να κανουμε καραμελα που την εββραζες σε θερομοκρασιες που λιωνανε τα μεταλλα.
Δεν εχεις ουτε εσυ σταθερη γνωμη, πως περιμενεις να σε πιστεψουμε?
Να ξερεις φιλε ειναι σημαντικο αυτα που λες να τα εχεις δοκιμασει πρωτα. Οχι να λες οτι ετσι βραζει κι ετσι το ινβερτοποιουμε.
Ταισες? περεασε ενα δυο χρονια? ειδες αποτελεσμα? Γιατι ρε βασιλη σου αρεσει να τα ανακατευεις ολα?
Κυριακο την καραμελα την βραζουμε 6-7 λεπτα μεχρι να λιωσει η ζαχαρη.
Τα υπολοιπα ειναι δικα σου βρασε μεταλα αν νομιζεις οτι ειναι σωστο
βασιλη την εχεις δοκιμασει χειμωνα σε αδυνατο μελισσακι;κατι μου λεει οτι θα γινει πετρα μεχρι να την φαει το μικρο.η θα την τριψει.εγω εφτιαξα και θα δουμε πως θα παει.
Παιδια και η απιφοντσ πετρωνη.
Γεια σου ρε βασιλη ΑΡΧΗΓΕ!!!
Νικος Ροδος.
Μπράβο Βασίλη,συνέχισε δυναμικά.
καλησπερα εφτιαξα με επυτηχια τη συνταγη αλα αγορασα αχνη ζαχαρη και περιειχε 3% αμυλο μηποσ δεν κανει???
Οχι ανωνυμε δεν πρεπει να περιεχει αμυλο. Πρεπει να κοψεις κρυσταλικη ζαχαρη και να την κανεις αχνη
Κύριε Βασίλη είσαι μεγάλος δάσκαλος σε υπέρευχαριστω
Σκιστε λίγο τη σακουλα οσο φτιαξατε και σε δυο μερες θα χει γίνει τσιμεντο όλη η τροφη...Ιμβερτοποιηση δε γινεται ετσι!
Βασιλη η καραμελα σουηταν συνταγη θανατου η hmf ηταν πολλη υψηλη κ το καταλαβαινεισ πρακτικα απο το χρωμα τησ. Η νεα συνταγη ειναι αξιολογη πιθανον καλυτερη απο τισ βανιλιεσ του εμποριου.
ΠΙΣΠ Μπραβο ΒΑΣΙΛΗ συνεχισε ολοι οσοι σε κατηγορουν ειναι εμποροι
Βασιλη ειμαι σιγουρος πως ταϊζεις με Βανίλιες για χειμώνα!!!!
Καλησπέρα,
γίνεται μήπως να μετρηθεί η περιεκτικότητα σε HMF σε αυτή την Βανίλια. Ο καθένας μετά μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του ... χωρίς να ενοχλεί τον άλλο.
Υ.Σ.: μου αρέσει η δημοσίευσή σου :)
για σου βασιλη,να σε ρωτήσω,πόσο καιρό διατηρείται η τροφή αφου φτιαχτεί κα κλείσει ερμητικά?
Γεια σου Βασίλη, ευχαριστούμε για όλες τις όμορφες συμβουλές.Προσωπικά ευχαριστώ και όλους αυτούς τους "ανώνυμους" <>, γιατί κοντά στη γνώση και την προσπάθεια μαζί σου, μας διασκεδάζουν με το δικό τους τρόπο...
Βασιλη αυτη η τροφη μου φαινεται αρκετα καλη(θεωρητικα). Μου αρκει η προσπαθεια σου να βοηθησεις. Θεωρω οτι το κανεις με ολη την καλη διαθεση να βοηθησεις και σε ευχαριστω για αυτο. Προσπαθησε να μην απαντας στον καθε κακοπροαιρετο και "στημενο" ανωνυμο.... Κωστας
τη ειναι ιμβερτοποιηση βρε παιδια;
βασιλη καλησπερα εφτιαξα την τροφη λιγη ποσοτητα οσο ποσοτητα γραφεις παραπανω,αλλα μου βγηκε λιγο μαλακη,και την εβαλα στο μελισση με τη τρυπα απο πανω μερια,την εβαλα την κυριακη που μας περασε την κοιταξα εχτες και δεν ειχε πετροση,ειναι καλο αυτο;
δεν ξερω τι λετε για την ινβερτοποιηση αλλα εμενα πους τους φτιαχνω την συνταγη του βασιλη μας ανα μισοκιλο σε καθε κυψελη την τσακιζουν και περνανε μερες και δεν πετρονει βασιλη μην ακους κανενα εμεις σε λατρευουμε
http://www.youtube.com/watch?v=spibAheJnlg
εγώ φέτος θα ταήσω με σακούλα. ετσι οπως στο βιντεο. αν θέλετε καντε μια αναρτηση με καποιο τροπο. νομιζω οτι ειναι κατανοητό και χωρις τη γνωση της ρωσσικης γλωσσας αν παλι κατι θέλετε να σας πω πανω σε αυτα που λεει ευχαριστως. tsolambros@yahoo.gr to mail moy. http://www.youtube.com/watch?v=vS9_f3UyWv0&list=PL6FA038B03AB0E8A0
ακολουθησα κατα γραμμα την συνταγη σου.βγηκε πολυ καλη η τροφη,δεν ξεραθηκε καθολου (υστερα απο μερες) ολα καλα!!!!θελω να σε ρωτησω ομως επειδη δεν εχω πολλα μελισσακια ακομα και με περισσεψε τροφη μπορω να την διατηρησω στο ψυγειο?ποσες μερες μπορω να την διατηρησω?ΦΑΙΔΩΝ
Φαιδωνα δεν ξερω για ψυγειο δεν την εχω κρατησει να δω
Βασιλη, αν βαλουμε π.χ. 1 κιλο λιγοτερη ζαχαρη αχνη και το λεμονι ειναι το ιδιο (40ml) θα ειναι τοξικη-βλαβερη η τροφη για τις μελισσες?
Σχετικά με τον "μύθο" της...επικινδυνότητας της άχνης ζάχαρης με άμυλο
Ρόδος...ερασιτέχνης μελισσοκόμος
Ως γνωστόν,το σιρόπι ζάχαρης από καιρό έχει αναγνωριστεί στην αύξηση της ωοτοκίας της βασίλισσας και στην αύξηση της συλλογής γύρης (Barker 1971), και βέβαια με την αύξηση συλλογή γύρης παράγεται περισσότερος γόνος.
Σε πειράματα που έγιναν από Αμερικανούς επιστήμονες (Johansson & Johansson, 1977) βρέθηκαν τα εξής :
Α) Οι μέλισσες λαμβάνουν ταχύτερα την τροφή τους, όταν αυτή αποτελείται από τη κοινή ζάχαρη, παρά όταν αποτελείται από ιμβερτοποιημένη ζάχαρη (οξέα ή ένζυμα).
Β) Τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν καλύτερα όταν τροφοδοτούνται με σιρόπι της κοινής ζάχαρης παρά με ιμβερτοποιημένη ζάχαρη.
Γ) Μελίσσια τα οποία ξεχειμώνιασαν με τροφή στην οποία προστέθηκε ιμβερτάση έχασαν διπλάσιο αριθμό μελισσών από τα μελίσσια εκείνα που ξεχειμώνιασαν με τροφή στην οποία δεν προστέθηκε ιμβερτάση ή οποιονδήποτε οξύ.
Για τους λόγους αυτούς η προσθήκη ιμβερτάσης, κιτρικού οξέος ή οποιονδήποτε άλλου οξέος στην τροφή των μελισσών δεν ενδείκνυται.
Σχετική έρευνα διεξήγαγε το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στην ημερίδα που συνδιοργανώθηκε με τον Σύνδεσμο βασιλοτρόφων, παραγωγών βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης το 2011.
Τα κυριότερα συμπεράσματα από τη συγκριμένη μελέτη είναι τα εξής :
Στα εμπορικά σκευάσματα δεν αντιστοιχεί πάντα το περιεχόμενο με την αναγραφόμενη ετικέτα αφού σε κάποιες περιπτώσεις, η ανάλυση σακχάρων που έγινε, έδειξε ότι υπήρχε σε σημαντικό βαθμό σακχαρόζη ενώ η ετικέτα ανέφερε μόνο γλυκόζη και φρουκτόζη.
Σε διάφορες δοκιμές από συνταγές που κυκλοφορούν μεταξύ των μελισσοκόμων για ιμβερτοποίηση του ζαχαρόνερου με μέσα οξίνισης (χυμός λεμόνι, κιτρικό οξύ, ασκορβικό οξύ κ.α.) ο βαθμός επιτυχίας ήταν πάντοτε μικρός. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρέμενε η σακχαρόζη σε ποσοστό πάνω από 62%. Παράλληλα παράγεται ως παραπροϊόν της ιμβερτοποίησης η ουσία HMF η οποία είναι τοξική για τις μέλισσες σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 80 mg/Kg.
Τελευταίο και πιο σημαντικό για τις περιπτώσεις που τα ιμβερτοποιημένα σιρόπια χρησιμοποιούνται την περίοδο της ανθοφορίας. Μετά από έλεγχο τέτοιων τροφοδοτημένων μελιών διαπιστώθηκε πως η ανίχνευση της νοθείας ήταν εύκολη καθώς οι τιμές που εμφάνιζαν αυτά τα μέλια ήταν σημαντικά χαμηλές σε διαστάση και ιμβερτάση ενώ την ίδια εικόνα έδινε τόσο η μικροσκοπική όσο και η οργανοληπτική ανάλυση.
Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι, συγκριτικά με το απλό σιρόπι, δεν κερδίσουμε κάτι περισσότερο τροφοδοτώντας τα μελίσσια μας με ιμβερτοζάχαρο γιατί οι μέλισσες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διασπάσουν τη κοινή ζάχαρη σε απλά ζάχαρα. Περισσότερα προβλήματα δημιουργούμε στα μελίσσια μας παρά βοήθεια.
Βασιλη καλησπερα.....Στα 100 κιλα τη ποσοτητες πρεπει να βαλω.....Σου ειναι ευκολο να βοηθησεις....ευχαριστω
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΕΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΒΑΛΑ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Φίλε καλησπέρα θα ήθελα να σε ρωτησω σχετικά με αυτό το θέμα αν θέλω να κάνω ζυμάρι 1000 κιλών θα βάλω 40κιλα λεμόνι για να γίνει ιμβερτοποιημενο;
8.59 ΟΧΙ, για τοσες μεγαλες ποσοτητες χρησιμοποιουμε ξινό κι οχι λεμονι.
Δυστυχως δεν γνωριζω τις αναλογιες στο ξινο ομως, ή καλυτερα δεν τις θυμαμαι.
Το λεμόνι μόνο για συντήρηση του σιροπιού ή θυμολη.
Το άμυλο δεν ενοχλεί τις μέλισσες σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ.
Δημοσίευση σχολίου