Το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων είναι το πρώτο που απαντά στην επιστολή αυτή.
Διαβάστε λοιπόν την πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση των Οικολόγων Πράσινων και τις πληροφορίες που δίνουν για την στάση της Ελλάδας στο θέμα της ψηφοφορίας για την κατάργηση των νεονικοτινοειδών!!!
Εγώ κρατάω και ένα στοιχείο από την απάντηση αυτή.
Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισε κατά της κατάργησης των νεονικοτινοειδών ενώ στην δεύτερη ψήφισε λευκό.
Ως Διαχειριστής του blog και κυρίως ως Μελισσοκόμος ευχαριστώ πολύ τους Οικολόγους Πράσινους που ενδιαφέρονται για τον κλάδο μας και την μέλισσα.
Σας απαντώ ως προς το σκέλος που αφορά την απαγόρευση συγκεκριμένων νεονικοτινοειδών που έχουν κριθεί πολύ επιβλαβή για τις μέλισσες και έχουν αποδειχθεί να επηρεάζουν αρνητικά τους πληθυσμούς τους.
Το τελευταίο διάστημα πολλές Ευρωπαϊκές ΜΚΟ ανέδειξαν το θέμα και υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση για να πιεστεί η Κομισιόν να προτείνει την απαγόρευση των συγκεκριμένων τριών εντομοκτόνων, που είναι επικίνδυνα όχι μόνο για τις μέλισσες αλλά είναι δυνατόν να επηρεάσουν και άλλα ζώα, όπως πουλιά και έντομα, αλλά και τους ανθρώπους. Επίσης, συσσωρεύονται και μολύνουν το έδαφος, το νερό, το νέκταρ και τη γύρη των φυτών, παραμένοντας στο περιβάλλον για πολλά χρόνια.
Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, η Ελλάδα ψήφισε αρνητικά για την απαγόρευση, γεγονός το οποίο εξέπληξε όλους καθώς ο τομέας της μελισσοκομίας είναι σημαντικός για τη χώρα.
Πριν τη δεύτερη ψηφοφορία στο τέλος Απριλίου υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση, και σε συνεργασία με την ARC2020 και άλλες οργανώσεις επικοινώνησα με τα αρμόδια τμήματα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα, το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, το τμήμα ΚΑΦΕ, τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων, το τμήμα φυτοπροστασίας και ζήτησα να ψηφίσει η Ελλάδα θετικά στη δεύτερη ψηφοφορία. Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αιτιολόγηση για την αρνητική ψήφο του Μαρτίου. Πιστεύω ότι η πίεση εντός και εκτός της χώρας οδήγησε το Υπουργείο στο να ψηφίσει λευκό στην επόμενη ψηφοφορία, γεγονός που ήταν καθοριστικό στο να οδηγήσει την Κομισιόν να προτείνει την απαγόρευση των τριών νεονικοτινοειδών.
Βέβαια, είναι απορίας άξιο γιατί η Ελλάδα ψήφισε λευκό. Δεν γνωρίζω κατά πόσο οφείλεται στην επιρροή των εταιριών φυτοφαρμάκων ή σε άγνοια και ελλιπή πληροφόρηση (καθώς στο Υπουργείο ισχυρίστηκαν ότι υπήρχε η περίπτωση να καταστραφούν οι καλλιέργειες λόγω της έλλειψης άλλων φαρμάκων που θα αντικαταστήσουν τα νεονικοτινοειδή - ενώ άλλες χώρες που τα έχουν ήδη απαγορεύσει δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα). Δεν είδα βέβαια την ίδια ανησυχία για τη σημαντική πτώση του αριθμού των μελισσών και τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό όχι μόνο για κάποιες καλλιέργειες αλλά για το μέλλον της γεωργίας, της βιοποικιλότητας και του πλανήτη γενικότερα! Τα ζητήματα αυτά από μόνα τους είναι αρκετά για να καθορίσουν τη στάση όχι μόνο της χώρας μας αλλά και όλων των άλλων σε οποιαδήποτε ψηφοφορία. Αυτό και επισήμανα στο Υπουργείο του οποίου ο ρόλος πρέπει να είναι όχι η εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων αλλά η στρατηγική για τη μελλοντική πορεία της γεωργίας και όχι μόνο.
Όλγα Κήκου
Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ