Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ποικιλίες μελιών





Όλα τα μέλια δεν είναι ίδια
Η σύσταση, η ποιότητα, τα οργανοληπτικά στοιχεία, ακόμη και η μορφή του μελιού, διαφέρουν από φυτό σε φυτό, από περιοχή σε περιοχή, ακόμη και από χρονιά σε χρονιά, γιατί επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και τη χλωρίδα. Τα σκουρόχρωμα μέλια έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Πευκόμελο. Το πευκόμελο είναι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Από τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.

Μέλι ελάτης. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η δόση βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μέλι καστανιάς. Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, που θεωρείται καλό μελισσοκομικό φυτό, αφού δίνει γύρη εξαιρετικής ποιότητας. Εκτός από τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, θεωρείται ότι μπορεί να δράσει ως στυπτικό σε περιπτώσεις δυσεντερίας.


Θυμαρίσιο. Θεωρείται άριστης ποιότητας μέλι λόγω του υπέροχου χρώματός του, της γεύσης του και των τονωτικών και αντισηπτικών του ιδιοτήτων. Δρα επίσης προληπτικά για καρδιαγγειακές διαταραχές και έχει ευεργετική δράση σε παθήσεις του ουροποιητικού και πεπτικού συστήματος.

Μέλι ερείκης (ερεικόμελο). Πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό είδος μελιού, που είναι ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, γι’ αυτό και πωλείται κυρίως σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Μέλι ηλίανθου. O ηλίανθος καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στη χώρα μας, κυρίως στη Β. Ελλάδα, και δίνει πλούσια παραγωγή μελιού. Πρόκειται για μέλι που είναι καλή πηγή σε πολυφαινολών.
Πηγή
http://www.vita.gr/

3 σχόλια:

θωμάς είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση φίλε Βασίλειε. Eπίσης μην ξεχνούμε το Μέλι Κουμαριάς που συλλέγεται από τις νεκταροεκρίσεις της ανοιξιάτικης Κουμαριάς (Arbutus Unedo) και είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία και αποτελεί (όπως και το μέλι Ερείκης) μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού. Έχει χαρακτηριστική πολύ γεμάτη υπόπικρη γεύση & δυνατή με αρωματικές νότες πικρής καραμέλας που αρέσει σε απαιτητικούς καταναλωτές, έντονο ξεχωριστό γήινο άρωμα και ένα ιδιαίτερο σκουροχάλκινο χρώμα ενώ η κρυστάλλωση του πραγματοποιείται πολύ γρήγορα (2 – 4 μήνες από την συλλογή του). Το μέλι αυτό ανακατεμένο με γάλα δημιουργεί μια πλήρη τροφή ανάλογη του μέλανα ζωμού που έπιναν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες , εξ ου και το όνομα μέλανας

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΦΟΒΕΡΟ ΜΕΛΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ(ΜΑΥΡΟ ΜΕΛΙ) ΕΒΓΑΛΑ ΛΙΓΟ ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΠΑΘΑΝΕ ΠΛΑΚΑ...

Ανώνυμος είπε...

OLA TA MAYRA KALA EINAI