Σελίδες

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Μελόψωμο





Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο σε συνταγές ψωμιού να περιλαμβάνεται το μέλι ως συστατικό, ακόμα κι όταν δεν πρόκειται για γλυκιά ζύμη ή ψωμί.
Η συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει ένα μελένιο αρωματικό ψωμί που μπορεί να συνοδέψει και φαγητά με γλυκές ή γλυκόξινες γεύσεις και τσάι ή καφέ.
Αφήστε το μια μέρα πριν το κόψετε, γιατί το μέλι και τα αρώματα χρειάζεται να ζήσουν μέσα στο ψωμί για λίγο για να υπάρξουν και να αναδειχθούν.
Αυτό είναι η ωρίμανση της γεύσης και η ολοκλήρωση της.
Είναι ωραίο επίσης ως παξιμαδάκι.
Μπορείτε να το κόψετε σε λεπτές φέτες, να τις απλώσετε σε ταψί και να τις βάλετε στο φούρνο.
Όταν κρυώσουν τελείως, φυλάξτε τες σ' ένα τενεκεδένιο κουτί.

Δείτε την συνταγή



συστατικά

500 γρ. αλεύρι άσπρο
200 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κ.γλ. αλάτι
45 γρ. μαγιά νωπή ή 3 κ.γλ. ξερή
1 κοφτό κ.γλ.  κανέλα
1/2 κοφτό κ.γλ. γαρίφαλο
1 κ.γλ. τζίντζερ
200 γρ. μέλι
150 γρ. καρύδια ελαφρά ψημένα, χοντροκομμένα
70 γρ. σταφίδες ξανθές
1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο
σουσάμι
οδηγίες
1. Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και προσθέτουμε το μέλι ζεστό, λιωμένο αλλά όχι καυτό.
2. Συνχίζουμε προσθέτοντας ζεστό νερό και ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική.
3. Προσθέστε σταφίδες και καρύδια και ζυμώνουμε να ενωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
4. Αλείφουμε τη ζύμη με το βούτυρο ή το λάδι γύρω-γύρω και αφήνουμε να ξεκουραστεί και ν' ανέβει λίγο.
5. Πλάθουμε δύο κοντές φραντζόλες και τις κυλάμε πάνω στο σουσάμι να καλυφθούν παντού.
6. Τις βάζουμε σ' ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο κι αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C
7. Ψήνουμε στο φούρνο αφού το τρυπήσουμε λίγο για περίπου 70-90 λεπτά

Αφήνουμε να κρυώσει καλά σε μία σχάρα.


http://www.gourmed.gr/