Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010
Μυστήριο η «σοφία» των μελισσών
Ανεξήγητο μυστήριο αποτελεί για τους επιστήμονες ο μηχανισμός με τον οποίο μια μέλισσα μπορεί ν' αναγνωρίσει οποιοδήποτε φυτό στον κόσμο, ασχέτως με το μέρος που έχει γεννηθεί κι έχει ζήσει.
«Αν μεταφέρουμε ένα μελίσσι από την Ελλάδα στον Καναδά, το μελίσσι αυτό θα γνωρίζει -άγνωστο πώς- όλα τα φυτά της νέας του χώρας», λέει ο καθηγητής μελισσοκομίας-σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Θρασυβούλου που χρόνια παρατηρεί τον τρόπο ζωής του εντόμου και δηλώνει γοητευμένος από αυτό το μικρό θαύμα της φύσης.
«Αφού η μέλισσα ρουφήξει το νέκταρ από ένα λουλούδι», εξηγεί ο καθηγητής, «επιστρέφει στην κυψέλη και χορεύει περιγράφοντας παραστατικά στις υπόλοιπες μέλισσες τη διαδρομή που ακολούθησε για να φτάσει στο φυτό.
Επίσης, αυτό είναι και το απίστευτο που αδυνατούμε να το καταλάβουμε, δίνει στις μέλισσες να δοκιμάσουν νέκταρ ή γύρη από το φυτό κι εκείνες αναγνωρίζουν ποιο είναι, γιατί κατευθύνονται αμέσως σ' αυτό».
Το μέλι είναι η τροφή που δεν χαλάει ποτέ, γι' αυτό... «οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να αγνοήσουν την ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες, που αποτελεί απλώς μια αγορανομική υποχρέωση», σύμφωνα με τον κ. Θρασυβούλου.
Ενα κιλό ζάχαρη έχει 4.000 θερμίδες, ενώ ένα κιλό μέλι ελάτης μόλις 2.200. Εκτός από υγιεινό τρόφιμο όμως, το μέλι φαίνεται ότι έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες.
«Προτείνω στις γυναίκες αλλά και στα παιδιά που έχουν ακμή, να βάλουν στο πρόσωπό τους για μισή ώρα βασιλικό πολτό με μέλι. Οταν ξεπλυθούν, το πρόσωπό τους θα γυαλίζει και θα έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ακμής», λέει ο καθηγητής κι υπενθυμίζει ότι «σε μερικές χώρες, το δηλητήριο της μέλισσας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων νόσων, όπως οι ρευματισμοί».
Πηγή
http://www.enet.gr/