Το 2009 βρέθηκα σε ένα ακόμα σεμινάριο στο Αγρίνιο με θέμα την φακελωτή.
Η φακελωτή μας είπαν είναι ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό.
Φτάνει σε ύψος τα 80 περίπου εκατοστά και δίνει και νέκταρ και γύρη σε μεγάλες ποσότητες.
Οι μελισσοκόμοι όπως ξέρετε αντιμετώπιζαν πάντα το πρόβλημα, ότι μετά την άνοιξη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν υπήρχε άλλη ανθοφορία και τα μελίσσια η έτρωγαν από το έτοιμο η έπρεπε να τα ταΐσουμε.
Όσοι μελισσοκόμοι έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν τα μελίσσια τους, λύνουν κάπως το πρόβλημα αυτό, αφού πηγαίνουν σε περιοχές με θυμάρι, έλατο, πεύκο, κτλ.
Όσοι όμως δεν έχουν την δυνατότητα αυτή, τι κάνουν;
Αυτό το πρόβλημα λοιπόν ορισμένοι μελισσοκόμοι ερευνητές είπαν να μας το λύσουν προτείνοντας μας την φακελωτή.
Την φακελωτή λοιπόν μπορούμε να την καλλιεργήσουμε, και απ ότι μας είπαν με κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποδώσει σίγουρα γύρω στα 15 κιλά ανά στρέμμα μέλι, το οποίο έχει ωραίο άρωμα και γεύση ενώ το χρώμα του είναι ξανθό ανοιχτό.
Χρειαζόμαστε ένα ευήλιο χωράφι το οποίο πρώτα το οργώνουμε και στην συνέχεια το φρεζάρουμε, μετά το φρεζάρισμα κάνουμε την σπορά, και μετά κάνουμε μια ακόμα πολύ επιφανειακή φρέζα για να χώσουμε τον σπόρο.
Χρειαζόμαστε περίπου 1 κιλό σπόρο ανά στρέμμα, κι επειδή ο σπόρος της φακελωτής είναι πολύ ψιλός τον ανακατεύουμε με άμμο.
Η αναλογία είναι 1 κιλό σπόρο φακελωτής να το ανακατέψουμε καλά με 4 κιλά ψιλό άμμο και με όλο αυτό το μίγμα να σπείρουμε ένα στρέμμα.
Το κόστος του σπόρου είναι περίπου στα 20 ευρώ το κιλό και μπορείτε να τον βρείτε είτε σε γεωπόνους, (ακριβό) είτε σε αγγελίες στα μελισσοκομικά περιοδικά (φτηνό).
Καλό είναι μέσα στο χωράφι να ρίξουμε και λίγο λίπασμα ώστε να είναι δυνατό το φυτό και να κάνει δυνατή ανθοφορία.
Από την στιγμή που θα σπείρουμε το φυτό αυτό σε δυο μήνες θα αρχίσει να βγάζει λουλούδια, και απ όταν βγάλει λουλούδια η ανθοφορία του κρατάει άλλους δυο μήνες.
Οι μέλισσες το δουλεύουν με λαιμαργία καθ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Η σπορά μπορεί να ξεκινήσει από αρχές Μαρτίου ώστε να έχουμε τα πρώτα άνθη στις αρχές Μαΐου.
Μπορούμε να το σπέρνουμε από Μάρτιο έως Σεπτέμβριο για να τελειώσει η ανθοφορία του κάπου τον Νοέμβριο.
Όταν κοντεύει να τελειώσει η ανθοφορία του, μπορούμε να το κόψουμε και να το πουλήσουμε ως ζωοτροφή άριστη.
Ενώ αν θέλουμε μπορούμε να το αφήσουμε να ολοκληρώσει τον κύκλο του, αν το κάνει αυτό, δηλαδή αν ολοκληρώσει τον κύκλο του τότε θα πέσει σπόρος στο χώμα και μετά αν μπούμε το φρεζάρουμε και το ποτίσουμε, θα φυτρώσει ξανά και θα έχουμε μια νέα ανθοφορία τους επόμενους μήνες.
Αν το σπείρουμε άνοιξη η φθινόπωρο δεν χρειάζεται πότισμα, γιατί όλο και πιάνει καμιά βροχή, αν όμως το σπείρουμε καλοκαιρινούς μήνες τότε πρέπει να το ποτίζουμε τακτικά.
Εγώ όταν είδα κι άκουσα την παρουσίαση αυτή, σκέφτηκα ότι την άνοιξη δεν με συμφέρει να το σπείρω γιατί τότε υπάρχει άφθονη ανθοφορία στη φύση και δεν χρειάζεται να σπέρνω, ενώ και το φθινόπωρο στα μέρη μου έχει ρείκι σουσούρα.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ίσως να άξιζε τον κόπο να το δοκιμάσω, πάντως έως τώρα δεν έχω σπείρει ποτέ φακελωτή.
Αν κάποιος συνάδελφος έχει σπείρει, καλό είναι να μας πει την γνώμη του και τις εντυπώσεις του.
M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
Η φακελωτή μας είπαν είναι ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό.
Φτάνει σε ύψος τα 80 περίπου εκατοστά και δίνει και νέκταρ και γύρη σε μεγάλες ποσότητες.
Οι μελισσοκόμοι όπως ξέρετε αντιμετώπιζαν πάντα το πρόβλημα, ότι μετά την άνοιξη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν υπήρχε άλλη ανθοφορία και τα μελίσσια η έτρωγαν από το έτοιμο η έπρεπε να τα ταΐσουμε.
Όσοι μελισσοκόμοι έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν τα μελίσσια τους, λύνουν κάπως το πρόβλημα αυτό, αφού πηγαίνουν σε περιοχές με θυμάρι, έλατο, πεύκο, κτλ.
Όσοι όμως δεν έχουν την δυνατότητα αυτή, τι κάνουν;
Αυτό το πρόβλημα λοιπόν ορισμένοι μελισσοκόμοι ερευνητές είπαν να μας το λύσουν προτείνοντας μας την φακελωτή.
Την φακελωτή λοιπόν μπορούμε να την καλλιεργήσουμε, και απ ότι μας είπαν με κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποδώσει σίγουρα γύρω στα 15 κιλά ανά στρέμμα μέλι, το οποίο έχει ωραίο άρωμα και γεύση ενώ το χρώμα του είναι ξανθό ανοιχτό.
Χρειαζόμαστε ένα ευήλιο χωράφι το οποίο πρώτα το οργώνουμε και στην συνέχεια το φρεζάρουμε, μετά το φρεζάρισμα κάνουμε την σπορά, και μετά κάνουμε μια ακόμα πολύ επιφανειακή φρέζα για να χώσουμε τον σπόρο.
Χρειαζόμαστε περίπου 1 κιλό σπόρο ανά στρέμμα, κι επειδή ο σπόρος της φακελωτής είναι πολύ ψιλός τον ανακατεύουμε με άμμο.
Η αναλογία είναι 1 κιλό σπόρο φακελωτής να το ανακατέψουμε καλά με 4 κιλά ψιλό άμμο και με όλο αυτό το μίγμα να σπείρουμε ένα στρέμμα.
Το κόστος του σπόρου είναι περίπου στα 20 ευρώ το κιλό και μπορείτε να τον βρείτε είτε σε γεωπόνους, (ακριβό) είτε σε αγγελίες στα μελισσοκομικά περιοδικά (φτηνό).
Καλό είναι μέσα στο χωράφι να ρίξουμε και λίγο λίπασμα ώστε να είναι δυνατό το φυτό και να κάνει δυνατή ανθοφορία.
Από την στιγμή που θα σπείρουμε το φυτό αυτό σε δυο μήνες θα αρχίσει να βγάζει λουλούδια, και απ όταν βγάλει λουλούδια η ανθοφορία του κρατάει άλλους δυο μήνες.
Οι μέλισσες το δουλεύουν με λαιμαργία καθ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Η σπορά μπορεί να ξεκινήσει από αρχές Μαρτίου ώστε να έχουμε τα πρώτα άνθη στις αρχές Μαΐου.
Μπορούμε να το σπέρνουμε από Μάρτιο έως Σεπτέμβριο για να τελειώσει η ανθοφορία του κάπου τον Νοέμβριο.
Όταν κοντεύει να τελειώσει η ανθοφορία του, μπορούμε να το κόψουμε και να το πουλήσουμε ως ζωοτροφή άριστη.
Ενώ αν θέλουμε μπορούμε να το αφήσουμε να ολοκληρώσει τον κύκλο του, αν το κάνει αυτό, δηλαδή αν ολοκληρώσει τον κύκλο του τότε θα πέσει σπόρος στο χώμα και μετά αν μπούμε το φρεζάρουμε και το ποτίσουμε, θα φυτρώσει ξανά και θα έχουμε μια νέα ανθοφορία τους επόμενους μήνες.
Αν το σπείρουμε άνοιξη η φθινόπωρο δεν χρειάζεται πότισμα, γιατί όλο και πιάνει καμιά βροχή, αν όμως το σπείρουμε καλοκαιρινούς μήνες τότε πρέπει να το ποτίζουμε τακτικά.
Εγώ όταν είδα κι άκουσα την παρουσίαση αυτή, σκέφτηκα ότι την άνοιξη δεν με συμφέρει να το σπείρω γιατί τότε υπάρχει άφθονη ανθοφορία στη φύση και δεν χρειάζεται να σπέρνω, ενώ και το φθινόπωρο στα μέρη μου έχει ρείκι σουσούρα.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ίσως να άξιζε τον κόπο να το δοκιμάσω, πάντως έως τώρα δεν έχω σπείρει ποτέ φακελωτή.
Αν κάποιος συνάδελφος έχει σπείρει, καλό είναι να μας πει την γνώμη του και τις εντυπώσεις του.
M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών