Σελίδες

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Μελί-στακτο ελιξίριο υγείας

Το θρεπτικότερο κοκτέιλ της φύσης δεν σερβίρεται σε ποτήρι σχήματος τουλίπας, αλλά πάνω σε ψωμί ολικής άλεσης και αντί να προσφέρει μόνο «κενές» θερμίδες, όπως ισχύει για τα αλκοολούχα κοκτέιλ, εξασφαλίζει υγεία, ευεξία και μακροζωία. Ο λόγος για το μέλι, το πιο διάσημο βιολογικό προϊόν της χώρας μας που θεωρείται διεθνώς άριστης ποιότητας και κλείνει σε κάθε κουταλιά πάνω από 180 θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, ένζυμα και πολύτιμες αντιβιοτικές ουσίες. Εκατοντάδες είναι και οι μελέτες που αποδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού για τον οργανισμό, οι οποίες εμπειρικά είναι γνωστές από την εποχή του Ιπποκράτη. Από τότε το μέλι, που άλλωστε αποτελούσε βασικό συστατικό στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, θεωρείται αντίδοτο της σωματικής και της πνευματικής κούρασης.
Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι εκτός από «καύσιμο» για τον καταπονημένο οργανισμό και τον εγκέφαλο, το μέλι είναι φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε χολίνη και καταπραϋντικό του έλκους του στομάχου, χάρη στις αντιμικροβιακές του ουσίες. «Η τακτική κατανάλωσή του συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στην τόνωση της καρδιακής λειτουργίας», επισημαίνει ο καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου, από το εργαστήριο μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πηγη

http://www.e-typos.com/