Μετά την ανάρτηση για την Apis adami την κρητική μέλισσα, υπήρξαν κάποια μηνύματα από φίλους που μας έλεγαν ότι πολύ σπάνια εμφανίζεται από κανένα σμήνος στην Κρήτη που ανήκει στην apis adami.
Μας έγραψαν ότι είναι πάρα πολύ άγριες αλλά και πολύ παραγωγικές.
Εμείς θεωρήσαμε σωστό να απευθυνθούμε σε ειδικούς για να ρωτήσουμε αν υπάρχει η πιθανότητα να έχει απομείνει στο Νησι η Apis adami κι έτσι να διασωθεί από την εξαφάνιση.
Η απάντηση που πήραμε από δυο ειδικούς για το θέμα είναι ότι.
Πριν λίγο καιρό είχε ξεκινήσει μια διερευνητική ομάδα να ψάχνει στην Κρήτη και στα γύρω νησιά για να βρει κάποιο δείγμα της Apis adami.
Μαζεύτηκαν ορισμένα δείγματα και στάλθηκαν στην Τουρκία για εξέταση DNA.
Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, ανιχνεύτηκαν μόνο τα γονίδια της Apis adami και όχι η αυτούσια φυλή.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο που έγινε την άνοιξη στα Χανιά.
Για την ιστορία θα σας πω ότι γονίδια της Apis adami υπάρχουν και στην Μπάκφαστ τη μέλισσα του μοναχού Adams ο οποίος είδε τα προτερήματα της κρητικής μέλισσας από το αίμα της οποίας δημιουργήθηκε μετέπειτα η Μπάκφαστ.
Έτσι όπως λένε τουλάχιστον οι ειδικοί δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχει διασωθεί η μέλισσα της Κρήτης.
Αυτό που διερωτώμαι εγώ όμως είναι το εξής.
Από τη στιγμή που έχουμε μέλισσες στην Κρήτη, αλλά και τις Μπάκφαστ που φέρουν τα γονίδια της Apis adami, νομίζω ότι αν ασχοληθεί σοβαρά κάποιο πανεπιστήμιο με το θέμα θα μπορούσε απομονώνοντας γενετικά τα γονίδια της Apis adami να την επαναφέρει.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που δημιουργείται μια νέα φυλή, έτσι θα μπορούσαν διασταυρώνοντας πολλές φορές μέλισσες που φέρουν τα γονίδια της Apis adami να την επαναφέρουν σχετικά εύκολα.
Πιστεύω ότι οι φίλοι μας Κρητικοί κυρίως που νοσταλγούν την παλιά τους μέλισσα ότι θα πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.
Στις μέρες μας τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, και πάντως είμαι σίγουρος ότι αυτό που λέω μπορεί να γίνει.
Κάνω έκκληση στους επιστήμονες να δουν την πρόταση αυτή.