Μόνο η χώρα μας μεταξύ των μελών της ΕΕ έχει ταυτοποιήσει το προϊόν σε οκτώ κατηγορίες με βάση τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του. Πρώτοι σε κατανάλωση οι Ελληνες με 1,5 κιλό τον χρόνο ανά άτομο και δεύτεροι οι Γερμανοί με 1,3 κιλά
Το μέλι από τα άνθη του βαμβακιού που έχει... άσπρο χρώμα και δεν το προτιμούν οι καταναλωτές έχει εξαιρετικές βακτηριοστατικές ιδιότητες ενώ το μέλι από άνθη ελαιοκράμβης-ενεργειακό φυτό- έχει υψηλή συγκέντρωση σακχάρων. Πικρό, αλλά εύγευστο είναι το μέλι από κουμαριές και έντονα ανοιχτόχρωμο αυτό από πορτοκαλιές.
Μελισσοκόμος κατά τη διάρκεια της συγκομιδής του μελιού. Ο αριθμός των μελισσοκόμων μειώνεται στη χώρα μας. Από 22.000 πριν από τρία χρόνια σήμερα έχουν απομείνει 16.000 παραγωγοί
Ολα τα είδη του μελιού και κυρίως τα 8 που έχει ταυτοποιήσει η χώρα μας -η μοναδική μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης- θα παρουσιαστούν από αύριο μέχρι και την Κυριακή στην ετήσια Γιορτή Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης, που διοργανώνει στο Πεδίο του Αρεως στη Θεσσαλονίκη το Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας του Α.Π.Θ.
Βασικό στοιχείο της διατροφής του Ελληνα εξακολουθεί να παραμένει το μέλι
"Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει ταυτοποιήσει το μέλι σε 8 κατηγορίες, με βάση τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του.
Ετσι πλέον μπορούμε να ξεχωρίζουμε το μέλι από πεύκο, έλατο, ερείκη, καστανιά, θυμάρι, πορτοκαλιά, βαμβάκι, ηλίανθο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό", λέει στο "Εθνος", ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου.
Εκτός από τα γνωστά και ταυτοποιημένα είδη, στη Γιορτή Μελιού θα παρουσιαστεί μέλι από ακακία, αλλά και από ελαιοκράμβη, δύο είδη που δεν προτιμούν οι Ελληνες γιατί δεν τα γνωρίζουν.
Το μέλι αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής του Ελληνα καταναλωτή, ο οποίος με 1,5 κιλό τον χρόνο είναι πρώτος σε κατανάλωση, με δεύτερο τον Γερμανό με 1,3 κιλά.
Στη χώρα μας κυκλοφορεί κυρίως πευκόμελο και ανθόμελο, αλλά στην πραγματικότητα είναι διάφορες παραγωγές που έχουν αναμειχθεί. Το 10% της κατανάλωσης είναι μέλι από βαμβάκι, οι κυψέλες δηλαδή έχουν εγκατασταθεί κοντά σε βαμβακοκαλλιέργειες.
Τα φυτοφάρμακα
Ωστόσο, η παραγωγή αυτού του είδους φθίνει χρόνο με το χρόνο, επειδή οι βαμβακοκαλλιεργητές ρίχνουν ισχυρά εντομοκτόνα για να καταπολεμήσουν τα 14 διαφορετικά έντομα που προσβάλλουν τα φυτά. Η χρήση των φαρμάκων αυτών σκοτώνει τις μέλισσες και έτσι οι μελισσοκόμοι αποφεύγουν πλέον τα βαμβακοχώραφα.
Ωστόσο, η παραγωγή αυτού του είδους φθίνει χρόνο με το χρόνο, επειδή οι βαμβακοκαλλιεργητές ρίχνουν ισχυρά εντομοκτόνα για να καταπολεμήσουν τα 14 διαφορετικά έντομα που προσβάλλουν τα φυτά. Η χρήση των φαρμάκων αυτών σκοτώνει τις μέλισσες και έτσι οι μελισσοκόμοι αποφεύγουν πλέον τα βαμβακοχώραφα.
Περίπου 15.000 τόνοιΜειωμένη φέτος η ελληνική παραγωγή
Φέτος είναι μια κακή χρονιά για το ελληνικό μέλι, αφού η παραγωγή θα είναι περίπου 15.000 τόνοι μειωμένη συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.
Το 65% της παραγωγής μελιού στη Χαλκιδική και στη Θάσο προέρχεται από πεύκο και για αδιευκρίνιστους λόγους -τους οποίους αναζητά η επιστημονική κοινότητα- οι μέλισσες που ήταν σε πεύκα δεν απέδωσαν, ενώ και το θυμαρίσιο είναι περιορισμένο, καθώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα θυμάρια δεν αναπτύχθηκαν όσο θα έπρεπε.
"Οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές, η ερημοποίηση της υπαίθρου και τα νέα ισχυρά φυτοφάρμακα και εντομοαπωθητικά προκαλούν τεράστιες ζημιές στη μελισσοκομία, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειώνεται, αργά αλλά σταθερά", λέει ο κ. Θρασυβούλου.
Παράλληλα, μειώνεται και ο αριθμός των μελισσοκόμων και από 22.000 πριν από τρία χρόνια, σήμερα απόμειναν 16.000 παραγωγοί.
Αν και η ελληνική παραγωγή μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μας, ωστόσο γίνονται εισαγωγές μελιού κυρίως από την Κίνα, το Μεξικό και την Αργεντινή.
Το μέλι αυτό δεν είναι κατώτερο ποιοτικά από το ελληνικό, όμως εισάγεται πολύ φτηνά και πουλιέται ως ελληνικό, έτσι κάποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Πηγή Έθνος