Οι διακοπές συνεχίζονται, οι παραλίες είναι γεμάτες κόσμο και όλοι μας ελπίζω έχουμε πάρει λίγο χρώμα από την έκθεση μας στον υπέρλαμπρο Ελληνικό Ήλιο.
Για εμάς τους μελισσοκόμους ο μήνας Αύγουστος δεν έχει και πολλά ζόρια.
Τα μελάκια μας πολλά η λίγα έχουν μπει στα βαρέλια κι έχουμε ήδη αρχίσει να πουλάμε, ενώ οι νέοι μελισσοκόμοι που τώρα απέκτησαν τα πρώτα τους μελισσάκια πρέπει να δείξουν λίγη προσοχή για διαφόρους λόγους.
Ας δούμε αναλυτικά τους μελισσοκομικούς χειρισμούς για αυτόν τον μήνα. . .
Είχαμε πει τον περασμένο μήνα ότι τα μελίσσια μας από τα έλατα και άλλες περιοχές που ήταν για να γεμίσουν μέλια, ότι καλό ήταν να μεταφερθούν στον κάμπο που με τις άφθονες γύρες τους θα τα δυνάμωνε.
Πράγματι όσοι πήγαμε στον κάμπο είδαμε τα μελισσάκια μας να δυναμώνουν και τις βασίλισσες να γεννάνε ξανά με εντατικούς ρυθμούς.
Ορισμένοι που έτυχαν σε πλούσιες περιοχές του κάμπου με τριφύλλια και βαμβάκια θα κάνουν και τρύγο στα τέλη του μήνα.
Όσοι όμως για διαφόρους λόγους δεν έχουν δυνατά μελίσσια θα πρέπει να ξέρουν πως…
Οι μελισσοκόμοι πρέπει με τους ανάλογους χειρισμούς, όπως τροφοδοσία με σιροπάκι και υποκατάστατα γύρης αν χρειαστεί, να δυναμώσουν τα μελίσσια τους προκειμένου να εκμεταλλευτούν το μεγάλο βάρεμα του πεύκου που θα ξεκινήσει από τον Αυγούστου και θα κρατήσει μέχρι τον Οκτώβριο περίπου με μικρο κενό ενδιάμεσα.
Όσοι έχουν κόψει παραφυάδες πρέπει να τις τροφοδοτούν κάθε δέκα ημέρες, κατά προτίμηση με ζυμάρι αποφεύγοντας το σιρόπι, γιατί οι παραφυάδες είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες στις λεηλασίες, και αν βάλουμε σιρόπι μέσα στις παραφυάδες μας, ερεθίζουμε τα δυνατά μελίσσια της περιοχής που δεν βρίσκουν νέκταρ αυτή την εποχή και έτσι όταν αυτά αντιληφθούν ότι κάποιες παραφυάδες έχουν μέσα σιροπάκι ορμάνε να τους το κλέψουν.
Και το αποτέλεσμα είναι να σκοτώνουν τις παραφυάδες μας, αν όμως βάλουμε ζυμάρι, δεν ερεθίζονται τα μελίσσια της περιοχής.
Ακόμα πρέπει να γνωρίζουμε και κυρίως οι νέοι και άπειροι μελισσοκόμοι ότι τον μήνα αυτό πολλά μελίσσια προσχωρούν σε αντικατάσταση των βασιλισσών τους.
Είναι ευλογία ένα μελίσσι να κάνει αντικατάσταση αυτή την εποχή, γι αυτό αν δείτε σε καμιά επιθεώρηση σας βασιλοκελιά, μην τα χαλάσετε, αλλά να αφήσετε τα μελίσσια να κάνουν αντικατάσταση χωρίς να τα ξαναενοχλήσετε για 20 ημέρες από την ημέρα που θα δείτε τα βασιλικά κελιά.
Επίσης να μην τρέξετε να βάλετε παγίδες αφεσμών, γιατί τα μελίσσια πολύ δύσκολα σμηνουργούν αυτή την εποχή.
Από ανθοφορίες τον μήνα Αύγουστο οι ποιο κύριες είναι αυτές του βαμβακιού, των τριφυλλιών της αγριοσουσαμιάς, και προς το τέλος του μήνα ,αρχίζει να ανοίγει ο κισσός, ο αρκουδόβατος και η αγριοσπαραγγιά.
Για γύρες υπάρχουν ακόμα όψιμα καλαμπόκια, περικοκλάδες και γλιστρίδες.
Ενώ από μελιτοφορίες η βελανιδιά ακόμα δίνει τον Αύγουστο σε ορισμένες περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας, ενώ όπως είπα το πεύκο θα ξεκινήσει κι αυτό το πρώτο του βάρεμα τον Αύγουστο.
Τέλος πρέπει όλοι μας να προσέξουμε για βαρρόα τα μελίσσια μας γιατί τον Αύγουστο φουντώνει το πρόβλημα.
Έτσι αν βρούμε ότι έχουμε έντονο πρόβλημα καλό είναι μετά τον τρύγο να κάνουμε ξαλάφρωμα της βαρρόα, ενώ σε παραφυάδες που δεν θα τρυγήσουμε καθόλου είναι επιτακτική ανάγκη το ξαλάφρωμα της βαρρόα τέλος Αυγούστου.
Άλλες ασθένειες τον μήνα αυτό όπως ασκοσφαίρωση και νοζεμίαση δεν υπάρχουν, παρά μόνο για αμερικάνικη σήψη πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, κι αν τυχόν εντοπίσουμε κάποιο κρούσμα με αμερικανική σήψη πρέπει να το κάψουμε αμέσως.
Μετά από όλα αυτά πεταχτείτε στην κοντινότερη παραλία και ρίξτε και καμιά βουτιά.
Καλό μήνα συνάδελφοι.
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών