Ήρθε στην Ελλάδα η Ασιατική σφήκα της καστανιάς κατέστρεψε ήδη το καστανοδάσος του Άθω και συνεχίζει...
Ένα έντομο εφιάλτης για την μελισσοκομία έχει έρθει στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια και δυστυχώς ξέφυγε από κάθε έλεγχο.
Έχει ήδη καταστρέψει ολοκληρωτικά το δάσος της καστανιάς στον Άθω του Αγίου Όρους, ενώ πληροφορίες που φτάνουν στο Blog κάνουν λόγο για ζημιές σε δάση στον Όλυμπο και αλλού.
Η επιστημονική ονομασία της σφήκας της καστανιάς είναι Dryocosmus kuriphilus.
Οπως διαβάζουμε στο wikipedia πρωτοήρθε στην Ευρώπη το 2002 στην Ιταλια ενώ είναι εγγενές στην Κίνα , εισήχθη στην Ιαπωνία και την Κορέα , μόνο αργότερα στις ΗΠΑ . Η διάχυσή του ήταν πολύ γρήγορη και χάρη στην απουσία φυσικών περιοριστών ικανών να περιορίσουν τη διάχυσή του.
Έκανε την εμφάνισή του στην Ευρώπη το 2002 με τις πρώτες εμφανίσεις στην Ιταλία στην επαρχία Cuneo. Τα τελευταία χρόνια εξαπλώθηκε περαιτέρω, επηρεάζοντας 15 από τις 20 ιταλικές περιφέρειες. Μάλιστα, το 2009 ο Dryocosmus kuriphilus απουσίαζε μόνο σε Valle d'Aosta, Basilicata, Molise, Σικελία, Απουλία και Καλαβρία. Το 2011 προσέβαλε επίσης έντονα τη Λιγουρία. Το 2016 χτύπησε ξανά την Καμπανία.
Η χοληδόχος του κάστανου κυνίπιδος ή η σφήκα της καστανιάς ( Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu , 1951 ) είναι ένα φυτοφάγο έντομο της τάξης των υμενόπτερων που ονομάζεται χοληδόχο χοληδόχου επειδή προκαλεί την εμφάνιση στρογγυλεμένων διογκώσεων που ονομάζονται στρογγυλεμένες βλαστές και αφήνουν τις χολή. στην οποία η προνύμφη του ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής. Ιδιαίτερα επιβλαβές για την καστανιά και παρόμοια είδη για τα οποία θεωρείται το πιο επιβλαβές έντομο παγκοσμίως λόγω της ταχείας φθοράς των φυτών που προσβάλλει.
Το κυνιπίδιο προσβάλλει τους βλαστούς των φυτών ξενιστών προκαλώντας το σχηματισμό χοληδόχων, εμποδίζοντας τη βλαστική τους ανάπτυξη και προκαλώντας μείωση της καρποφορίας.
Σοβαρές προσβολές μπορεί να οδηγήσουν σε αποσύνθεση των φυτών.
Στο καστανοδάδος του Αγίου Όρους έχει προκαλέσει ήδη τέτοια βλάβη που αυτό δείχνει σαν καμένο.
Το άλλοτε παρθένο καστανοδάσος του Άθω μπορεί να χρησιμεύσει πλέον μονάχα ως καυσόξυλα και αν η πολιτεία δεν τρέξει, την ίδια μοίρα θα έχουν πολύ σύντομα όλα τα δάση της χώρας.
Ήδη θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί οι μελισσοκόμοι καθώς πολλοί συνάδελφοι μπαίνουν σε δάση καστανιάς για να πάρουν το πολύτιμο και με πολλούς οπαδούς μέλι της.
Τα ξερά δέντρα των φωτογραφιών δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα δένδρα καστανιάς που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.
Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί με απελευθέρωση άλλων εντόμων που κυνηγούν τις σφήκες της καστανιάς.
Αυτή η μέθοδος απαιτεί πολλά χρόνια όμως μέχρι να πολλαπλασιαστούν τα ωφέλημα έντομα ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν τον πληθυσμό της Dryocosmus kuriphilus και ήδη η πολιτεία έχει καθυστερήσει πολύ.
Όπως λένε ειδικοί που παρατήρησαν την μέχρι τώρα εξάπλωση της σφήκας στην Χαλκιδική, το 2023 εξαιτίας αυτής σε πολλές περιοχές δεν θα παραχθεί μέλι καστανιάς, και πολύ σύντομα σε όλη την Ελλάδα αν δεν παρθούν μέτρα.
Κάποιοι λένε ότι η Κίνα το έκανε για να καταστρέψει την παραγωγή κάστανου της Ιταλίας ώστε να προωθήσει το δικό της κάστανο στην Ιταλική αγορά και γενικότερα στην Ευρώπη.
Μαζί με τα κάστανα όμως την πληρώνουν φυσικά και οι μέλισσες με τους μελισσοκόμους που χάνουν μια σπουδαία νομή.
Όπως και να έχει το θέμα όμως, καταρχήν και άμεσα κάποιος πρέπει να ενημερώσει τους μελισσοκόμους για το ποια δάση έχουν ήδη χτυπηθεί ώστε να μην μπουν άδικα.
Αυτό είναι το λιγότερο και το άμεσο, και μετά όσο ποιο γρήγορα γίνεται να βρουν τρόπο να λύσουν το πρόβλημα με όσο το δυνατόν φιλικότερη μέθοδο γίνεται.