Σελίδες

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Η Μελισσοκομία στην Ιταλία

i-melissokomia-stin-italia


Συνέντευξη με έναν Ιταλό μελισσοκόμο!!!

Φίλες και φίλοι μια ακόμα συνέντευξη στην προσπάθεια που γίνεται να γνωρίσουμε την μελισσοκομία ανά τον κόσμο, σήμερα με έναν Ιταλό μελισσοκόμο.
Ο Francis Colafemmina μου έκανε την τιμή να μιλήσει στον MELISSOCOSMO σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Η Ιταλία είναι μια χώρα δίπλα μας με σχετικό κλίμα όπως το δικό μας και ανήκει στην Ε.Ε όπως εμείς.
Οι μελισσοκόμοι εκεί περνάνε δύσκολες στιγμές αφού παρουσιάστηκαν επικίνδυνοι εχθροί της μέλισσας, όπως η Ασιατική σφήκα και το σκαθάρι Aethina tumida.
Ο Φρανκ έχει σπουδάσει αρχαία φιλολογία, δηλώνει φιλέλληνας, μιλάει και γράφει άπταιστα τα Ελληνικά και κοιμάται διαβάζοντας Πλάτωνα και Παπαδιαμάντη.
Είναι αρθρογράφος του μεγαλύτερου μελισσοκομικού περιοδικού Apitalia, και επίσης αρθρογραφεί εκκλησιαστικά κείμενα.
Έχει μεταφράσει στα Ιταλικά τους διαλόγους του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Εμμανουήλ Παλαιολόγου σχετικά με την Ισλαμική βία σε βιβλίο για το οποίο ενημερώθηκε τότε ο Πάπας Βενέδικτος ο ΙΣΤ΄.
Επίσης να πω ότι θέλει να επισκεφτεί την Σμύρνη και την Καππαδοκία.
Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Francis Colafemmina, για την οποία τον ευχαριστώ θερμά!!!


ΕΡΩΤΗΣΗ: Φρανκ εισαι μελισσοκόμος και αρθρογράφος του περιοδικού Apitalia, αλήθεια πόσα μέλη έχει περίπου το περιοδικό που γράφεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχει 10.000 συνδρομητές Βασίλη! Μπορώ ακόμα να σου πω ότι είναι το σημαντικότερο μελισσοκομικό περιοδικό της Ιταλίας μαζί με το ΛΑΠΙΣ που ανήκει στο εθνικό σύλλογο μελισσοκόμων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Διαβάζουμε εδώ στην Ελλάδα ότι η μελισσοκομία στην Ιταλία περνάει δύσκολες στιγμές αφού έχουν κάνει την εμφάνιση τους εκεί διάφοροι εχθροί όπως η Ασιατική σφήκα και το σκαθάρι Aethina tumida. Πόσο δύσκολο είναι για τον μελισσοκόμο και για τις μέλισσες να αντεπεξέλθουν με τόσους εχθρούς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ δύσκολο! Αλλά προσωπικά νομίζω ότι το πρώτο πρόβλημα είναι η μόλυνση των χωραφιών, δηλαδή η πολύ άσχημη κατάσταση του περιβάλλοντος και της γεωργίας σε όλη την Ευρώπη λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης των φυτοφαρμάκων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τώρα που πέρασε και καιρός από την στιγμή που εμφανίστηκε, ο Ιταλός μελισσοκόμος τι όπλα απέκτησε ώστε να αντιμετωπίσει το σκαθάρι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δυο: να έχει δυνατά μελίσσια και καθαρά εργαστήρια...

ΕΡΩΤΗΣΗ: Φρανκ τι είδους μέλια βγάζει η Ιταλία και πιο θεωρείται ως το καλύτερο εκεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι εμείς είμαστε οι πρώτοι σε όλο τον κόσμο που έχουμε δώσει τόσο μεγάλη σημασία σε μονόφυτα μέλια.
Έχουμε πράγματι περίπου 20 μονόφυτα μέλια από την ακακία μέχρι το κάστανο. Το ακριβότερο είναι η ακακία, επειδή δεν κρυσταλλώνει και ειναι άγευστο. Πέρυσι που στην βόρεια Ιταλία έβγαζαν λίγες ποσότητες ακακίας η τιμή ήταν 8-9 στην χοντρική στο εμπόριο και μέχρι 20 ευρώ στο λιανεμπόριο.
Εγώ όμως το θεωρώ το χειρότερο γιατί είναι ένα μέλι που δεν έχει ούτε γεύση ούτε άρωμα!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εσύ τι μέλι βγάζεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φέτος έχω βγάζει μέλι κερασιάς και πορτοκαλιάς. Τώρα οι μέλισσες είναι στο κόλιανδρο και στο βάτο. Την επόμενη βδομάδα θα τις φέρω στο κάστανο και μάλλον στην φιλύρα.
Μετά στον ευκάλυπτο και στην κεντάουρεα που είναι σαν γαϊδουράγκαθο που ανθίζει στην περιοχή μου στο τέλος του Ιουλίου.

i-melissokomia-stin-italia
Οι Ιταλιδούλες μλελισσες του Φρανκ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσους μελισσοκόμους έχει η Ιταλία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν ξέρουμε! Μόνο φέτος έχει αρχίσει να λειτουργεί το εθνικό μητρώο των μελισσοκόμων.
Χοντρικά μπορώ να σου πω ότι είμαστε κάπου εβδομήντα χιλιάδες από τους οποίους το 70% έχει έως 10 κυψέλες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα Ελληνικά αλήθεια πως τα μιλάς τόσο καλά Φρανκ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι φιλέλληνας! Πάω να κοιμηθώ διαβάζοντας τον Πλάτωνα και τον Παπαδιαμάντη…
Έχω πάντα φρέσκο άνηθο στο μπαλκόνι μου για να φτιάξω τζατζίκι και η πρώτη μου επαφή με τη μελισσοκομία συνέβη στο Νέο Προκόπιο της Εύβοιας το 2004.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ελλάδα και Ιταλία είναι δυο χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε.
Πιστεύεις ότι η συμμετοχή των χωρών μας στην Ε.Ε έχει ευνοήσει δραστηριότητες πχ όπως η Μελισσοκομία ή μήπως όχι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι. Η Ε.Ε. είναι τώρα πια μόνο μια περιττή γραφειοκρατική δομή που έχει ως στόχο της την απώλεια της ταυτότητας των εθνών και των λαών μελών.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Φρανκ Πόσα χρήματα κοστίζει μια κυψέλη στην Ιταλία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Χρησιμοποιούμε Dadant κυψέλες με 10 και 12 πλαίσια. Μια κυψέλη κομπλέ με τελάρα κοστίζει από 70 μέχρι 120 ευρώ. Θα έλεγα πως εάν υπάρχουν εργαστήρια στην Ελλάδα που μπορούν να παράγουν φτηνότερες κυψέλες θα ήταν καλοδεχούμενες εδώ…

i-melissokomia-stin-italia
Οι μελισσούλες του Φρανκ σε ανθοφορία Κόλιανδρου.
Η ζυγαριά του δίνει καθημερινά στα τέλη Μαΐου άνοδο 3 έως 5 κιλά την ημέρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο μελισσοκόμος πόσα χρήματα ως επιχορήγηση παίρνει από το κράτος ή την Ε.Ε για να αγοράσει μια κυψέλη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένα κομμάτι ψωμί παίρνει! Μιλάμε για το 70% της αξίας της κυψέλης με πλαφόν ότι η αξία της αγοράς της δεν θα είναι πάνω 75 ευρώ ανά κυψέλη.
Δηλαδή παίρνει 52.50 Ευρώ για κάθε κυψέλη που αγοράζει, όμως τα λεφτά αυτά τα παίρνουν νέοι άνθρωποι σε ηλικία και γυναίκες για να βοηθηθούν και πάντως θεωρούνται σχετικά λίγα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα χρήματα αυτά ο μελισσοκόμος τα παίρνει πριν ή μετά την αγορά της κυψέλης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικά μετά! Το κράτος τα παίρνει πριν από την Ε.Ε και τα δίνει πάντα μετά…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν άλλες επιδοτήσεις για την μελισσοκομία από την Ε.Ε εκεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς εδώ, αν είμαστε μέλη ενός Μελισσοκομικού Συλλόγου, έχουμε 50% έκπτωση στην τιμή των σκευασμάτων για την βαρρόα.
Δηλαδή το Υπουργείο επιβεβαιώνει τα κατάλληλα σκευάσματα όπως (apibioxal, amitraz, apistan, apivar, apilifevar, maqs, varterminator, Apiguard, Thymovar), και οι σύλλογοι τα παίρνουν με επιχορήγηση 50% για να τα διαθέσουν στα μέλη τους, τους μελισσοκόμους. Όλα τα υπόλοιπα όμως απαγορεύονται.
Με αυτό τον τρόπο υπάρχει έλεγχος στα σκευάσματα που χησιμοποιούνται.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Φρανκ σε τι τιμή αγοράζει ο έμπορος το μέλι στην Ιταλία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από 4 ευρώ μέχρι 8-9 ευρώ εξαρτάται από το είδος μελιού.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε τι τιμή πωλείται το μέλι στο σούπερ μάρκετ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μιλάμε πάντα για ιταλικό μέλι: από 10 μέχρι και 20 ανά κιλό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο μελισσοκόμος σε τι τιμή πουλάει το μέλι του στους πελάτες του;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ π.χ. έχω βιολογικό μέλι και το πουλάω από 12 μέχρι 16 ευρώ ανά κιλό, όμως και τα έξοδα συσκευασίας κοστίζουν πολύ.

i-melissokomia-stin-italia

Τα πλαίσια γεμίζουν μέλι και έχει κάθε λόγο να χαμογελά!!!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στα Ιταλικά Σούπερ Μάρκετ τι Ελληνικά προϊόντα μπορεί να συναντήσει κανείς;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σίγουρα το γιαούρτι. Εδώ και δυο τρία χρόνια η αγορά του ελληνικού γιαουρτιού αυξήθηκε και τώρα έχουμε γιαούρτι Φαγε, Δελτα, Μεβγαλ, Ολυμπος κτλ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ελληνικό μέλι υπάρχει στα σούπερ μάρκετ εκεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι δυστυχώς. Αλλά οι Ιταλοί δεν καταναλώνουν και πολύ μέλι. Πριν κάποιες μέρες ήμουνα σε ένα δημοτικό σχολείο και από τα 40 παιδιά, ηλικίας 10 χρονών περίπου, μόνο το 10% είχε δοκιμάσει τουλάχιστον για μια φορά στην ζωή του το μέλι…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ξέρω ότι έχεις υπολογίσει σε Ευρώ την τιμή που πουλιόταν το μέλι στην αρχαία Αθήνα, πως το υπολόγισες πως το κατάφερες αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γέλιο… Να θυμάσαι ότι είμαι κλασικός φιλόλογος…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια ήταν η τιμή του μελιού λοιπόν στην αρχαία Αθήνα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Λοιπόν… ξέρουμε ότι το αττικό μέλι κόστιζε στην αρχαία Αθήνα (το 400 και 500 π.Χ.) περίπου 3 οβολούς ανά κοτύλη, δηλαδή μισή δραχμή ανά 380 γραμμάρια μελιού, οπότε μας κάνει περίπου 3 με 5 δραχμές το κιλό.
Μία δραχμή ήταν το ημερομίσθιο για ένα ειδικευμένου εργάτη, ενώ σήμερα είναι περίπου 30-40 ευρώ. έτσι ξέρουμε ότι ένα κιλό καλού μελιού μπορούσε να κοστίζει περίπου 45 με 55 ευρώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Φρανκ εμείς εδώ στην Ελλάδα υποφέρουμε από το λεγόμενο Γερμανικό σύνδρομο, δηλαδή ο Έλληνας μελισσοκόμος πληρώνει πανάκριβα Γερμανικά σκευάσματα για την μελισσοκομία και όχι μόνο, εσείς εκεί στην Ιταλία έχετε αυτό το πρόβλημα ή υπάρχουν Ιταλικά σκευάσματα πιο οικονομικά που χρησιμοποιείτε πχ για την Βαρρόα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν έχω ακόμα καταλάβει γιατί εσείς δεν χρησιμοποιείτε π.χ. το APIBIOXAL που είναι το καλύτερο ιταλικό προϊόν με οξαλικό οξύ. Κανονικά αγοράζουμε ιταλικά προϊόντα. Έχουμε μια μεγάλη εταιρία στην Ιταλία που λέγεται LEGA για όλα τα σκευάσματα. Για τα φάρμακα έχουμε εταιρίες ως την Chemicals Life η την IZO. όμως φέτος θα δοκιμάσω το ΜΑQS, ένα Καναδέζικο προϊόν με μυρμηκικό οξύ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Φρανκ η Ιταλική μέλισσα Apis Mellifera Ligustica είναι γνωστό ότι έχει κατακτήσει τον κόσμο, όμως υπάρχουν άλλες φυλές τώρα εκεί, που να έχουν έρθει από το εξωτερικό εννοώ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δυστυχώς υπάρχει ένα απόλυτο μπέρδεμα σε ότι αφορά τις ράτσες… Στα τελευταία χρόνια έχουμε πολλά υβρίδια που απειλούν να διαγράψουν την φυλετική καθαρότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε τι τιμή πωλούνται οι βασίλισσες στην Ιταλία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καλές βασίλισσες πωλούνται γύρω στα 15 ευρό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ξέρω ότι έχεις αποκτήσει και ελληνικές μέλισσες, τι γνώμη έχεις για αυτές, τι συμπεριφορά είχαν εκεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολύ καλή. Πήρα δύο χρόνια πριν από τον κ. Μπατσή στα Ιωάννινα κεκρόπιες. Γιατί θεωρώ ότι η κεκρόπια έχει ζήσει για αιώνες σε μια περιοχή παρόμοια με την Απούλια που είμαι εγώ, και έτσι φέτος από τις κυψέλες με ελληνικές βασίλισσες έχω ήδη βγάλει δόξα τω Θεώ κάπου 50 κιλά ανά κυψέλη…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ιταλία κάνει εξαγωγές μελιού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έτσι λένε. Φέτος δημοσιεύτηκε μια έρευνα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι εξαγωγές είναι περίπου 8.000 τόνοι με μια εισαγωγή 21.000 τόνων ...
Όταν ρώτησα στην Υπηρεσία για τα δεδομένα της παραγωγής μελιού στην Ιταλία μου είπαν ότι δεν υπάρχουν!
Γι 'αυτό δεν ξέρω πόσο μέλι παράγουμε. Η FAO αναφέρει ότι παράγουμε 9.000 τόνους, αλλά πώς μπορούμε να παράγουμε 9.000 και να έχουμε εξαγωγές για 8.000?
Νομίζω δηλαδή ότι όλα τα δεδομένα είναι εντελώς διαστρεβλωμένα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλοί κάνουν εισαγωγή μελιού από το εξωτερικό και το πωλούν ως ιταλικό μέλι.
Είναι πιο βολικό και εύκολο να εξαπατήσουν τον καταναλωτή παρά να το παράγουν οι δικές τους μέλισσες…
Francis Colafemmina

Ο Φρανκ σε εξώφυλλο εκκλησιαστικού περιοδικού.
Ο Φρανκ βρέθηκε σε σφοδρή σύγκρουση με την τακτική του Πάπα Φραγκίσκου και των ανοιγμάτων που αυτός επιχειρεί προς το Ισλάμ και τους ομοφυλόφιλους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα κιλά μέλι μπορεί να δώσει ένα μελίσσι το χρόνο στην Ιταλία περίπου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εξαρτάται από το πού βρίσκεσαι και πώς κάνεις την μελισσοκομία. Στην κοιλάδα του Πάδου μπορούν να βγάζουν ακόμη και 60-80 κιλά ανά κυψέλη χωρίς μεταφορά. Στην Απουλία 20-30 αν δεν κάνεις μεταφορά και ακόμα 60-80 με την μεταφορά σε διάφορα άνθη. Όπως ξέρεις, ωστόσο, εξαρτάται από τον καιρό, το κλίμα, τις δηλητηριάσεις κτλ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι άλλα προβλήματα έχει ο μελισσοκόμος στην Ιταλία; Εδώ πχ στην Ελλάδα έχουμε πλέον τρομερό πρόβλημα με τις κλοπές μελισσιών, εκεί υπάρχει αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει και εδώ τέτοιο πρόβλημα… Τι να κάνουμε; Εδώ π.χ. υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί και Αλβανοί που ήταν μελισσοκόμοι χρόνια πριν και τώρα αφού τους πεθαίνουν οι μέλισσες νομίζουν ότι είναι πιο εύκολο να τα κλέβουν παρά να γίνουν αληθινοί μελισσοκόμοι. Μια μέρα ένας Αλβανός μου είπε ένα ρητό της χώρας του: Οι μέλισσες δεν μπορούν να αγοραστούν. Είτε τα παίρνεις από ένα δένδρο είτε τα κλέβεις...

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα κλείσω το άρθρο Φρανκ αφού σε ρωτήσω να μου πεις, τι βλέπεις για το μέλλον της Ε.Ε και των χωρών μας Ελλάδας και Ιταλίας σε αυτήν, και αν πιστεύεις ότι οι λαοί μας έχουν περάσει ξανά παρόμοια κρίση στο παρελθόν.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δύσκολο να πει κανείς ότι είμαστε σε μια κρίση παρόμοια με κάποια άλλη του παρελθόντος. Έχουμε φτάσει σε ένα απίστευτο βαθμό διαφθοράς, ασέβειας, με μία λέξη, ύβρεως. Όπως ξέρουμε από τους αρχαίους όταν ο άνθρωπος έχει ύβριν, σύντομα έρχεται η Νέμεσις.
Ο Αισχύλος έλεγε ὕβρις γὰρ ἐξανθοῦς᾽ ἐκάρπωσεν στάχυν ἄτης, ὅθεν πάγκλαυτον ἐξαμᾷ θέρος, δηλαδή η ύβρις έχει σαν καρπό της την Άτη (το θόλωμα του νού) που προκαλεί μόνο κλάματα σ᾽αυτόν που τον συλλέγει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θες να στείλεις κανένα μήνυμα στους Έλληνες μελισσοκόμους που θα διαβάσουν το άρθρο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να είστε περήφανοι της παλαιάς σας παράδοσης της ελληνικής μελισσοκομίας, και να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τα προϊόντα σας και τις τεχνικές σας για να κρατήσετε ψηλά το όνομα του ελληνικού μελιού.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...