Σελίδες

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Αιθέριο έλαιο ρίγανης φυσικό αντιιικό, αντιμυκητιακό και αντιβακτηριακό

aitherio-elaio-riganis-fysiko-antiiiko
Αιθέριο έλαιο ρίγανης φυσικό αντιιικό, αντιμυκητιακό και αντιβακτηριακό

Ούτε οι επιστήμονες δεν αμφισβητούν τη δύναμη από το αιθέριο έλαιο της Ρίγανης. Είναι ένα από τα πιο ισχυρά αιθέρια έλαια,  αντιιικό, αντιμυκητιακό και αντιβακτηριακό, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι ιδανικό για την καταπολέμηση λοιμώξεων. 

Θεωρείται η ισχυρότερη πανάκεια της φύσης! Το καθαρό αιθέριο έλαιο της Ελληνικής ρίγανης παράγεται από την φυσική διαδικασία της απόσταξης της ρίγανης Origanum vulgare. Στο εμπόριο υπάρχει το αιθέριο έλαιο της Ρίγανης και το Ριγανέλαιο, το ριγανέλαιο είναι αραιωμένο αιθέριο έλαιο ρίγανης μέσα σε ελαιόλαδο ή σε ηλιέλαιο με ελάχιστη από την δραστική ουσία της ριγανης καρβακρόλη (carvacrol) και δεν πρέπει να συγχέουμε το αιθέριο έλαιο της Ρίγανης με το Ριγανέλαιο.

Το αιθέριο έλαιο της ελληνικής ρίγανης, συνιστά ένα φυτό έκτακτης ανάγκης, καθώς μπορεί να βοηθήσει ποικίλα νοσήματα, όπως προβλήματα της ουροδόχου κύστης, αιμορραγία, καρδιακή ανεπάρκεια, πονοκέφαλο, κνησμό στο δέρμα, πόνο στο στόμα, στομαχόπονο, εντερικά παράσιτα και πονόδοντο.

Αυτές οι μέθοδοι παρουσιάστηκαν στο βιβλίο “Garden of Health” (1633). Έρευνες έχουν δείξει ότι το αιθέριο έλαιο της ελληνικής ρίγανης έχει την ικανότητα να καταπολεμά πολλές μολύνσεις, όπως τον ασπέργιλλο μύκητα, τον σταφυλόκοκκο, κολπικές μολύνσεις και πολλά άλλα. Σύμφωνα με το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ, η ρίγανη είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει ακόμα και την σαλμονέλα ή το βακτήριο Ε. coli.

  • Το αιθέριο έλαιο της ελληνικής ρίγανης είναι αποτελεσματικό για παθήσεις στομάχου και εντέρου (φουσκώματα, πρηξίματα, παλινδρόμηση, έλκος, σπαστική κολίτιδα, εντερικά προβλήματα, γαστρεντερίτιδα κ.τ.λ.) Ο τρόπος χρήσης του είναι σε μια κουταλιά ελαιόλαδο δύο σταγόνες το πρωί, μία το μεσημέρι, μία το βράδυ. Σε περίπτωση όπως το έλκος, η γαστρίτιδα και η παλινδρόμηση που είναι εσωτερικές πληγές, αντί για ελαιόλαδο, είναι πιο αποτελεσματικό το πόσιμο Σπαθόλαδο. Μπορούμε βέβαια να το πιούμε και μέσα σε νερό ως εξής: σε ένα σφηνοπότηρο ή σε ένα φλιτζανάκι του καφέ με λίγο νερό ρίχνουμε τις ίδιες δοσολογίες ρίγανης και το πίνουμε σαν σφηνάκι για να αποφύγουμε να ακουμπήσει τα χείλη μας που είναι ευαίσθητα, και αμέσως μετά πίνουμε ένα ποτήρι νερό. Αν νιώσουμε ένα κάψιμο ή μούδιασμα στα χείλη είναι παροδικό.
  • Για παθήσεις του αναπνευστικού (φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα, λαρυγγίτιδα, γρίπη, κοινό κρυολόγημα, ξερόβηχα, τσιγαρόβηχα, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα κ.α.) μπορούμε να πάρουμε το αιθέριο έλαιο της ελληνικής ρίγανης με τους δύο παραπάνω τρόπους αλλά είναι πιο αποτελεσματικό αν το πάρουμε μέσα σε ένα τσάι. Σε μια κούπα τσάι όταν είναι σε θερμοκρασία που μπορούμε να το πιούμε, ρίχνουμε μια σταγόνα μέσα στο τσάι και προσπαθούμε να ρουφήξουμε. Από την θερμοκρασία απελευθερώνονται τα αιθέρια, εισχωρούν μέσα στη μύτη και στον λάρυγγα, σκοτώνοντας τα μικρόβια και λιώνοντας τα ιγμόρεια, πράγμα που είναι πολύ δυσάρεστο και ενοχλητικό εκείνη την στιγμή αλλά μετά αρχίζει η καταρροή όπου μας ανακουφίζει. Αν τελικά δεν καταφέρουμε να το πιούμε έτσι, ρίχνουμε το τσάι με το αιθέριο έλαιο της ελληνικής ρίγανης λίγο λίγο σε φλιτζανάκι του καφέ και το πίνουμε όλο σε σφηνάκια. Μπορούμε να κάνουμε και εισπνοές σε ένα μπολ με βραστό νερό, 2 -3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης και μια πετσέτα από πάνω (εισπνοές και με τη μύτη και με το στόμα).
  • Όταν έχουμε έστω και μια από τις παράπονο παθήσεις κάνουμε την θεραπεία για 20 μέρες (μπορούμε να συνδυάζουμε και τους τρόπους λήψεις του αιθέριο ελαίου της ρίγανης), σταματάμε για πέντε μέρες και αν είναι απαραίτητο συνεχίζουμε για άλλες είκοσι, σταματάμε για πέντε κ.ο.κ. Ως συνήθως στις παθήσεις στομάχου εντέρου δεν φτάνει ένα 20ήμερο αλλά ίσως να χρειαστεί να γίνει θεραπεία μέχρι και ένα χρόνο ανάλογα με την κατάσταση του προβλήματος.
  • Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης είναι επίσης λιποδιαλυτής, καθαρκτικό του ήπατος και του αίματος (χοληστερίνη, δερματίτιδες, ψωρίαση, εκζέματα, ακμή), μειώνει το ζάχαρο, καταπολεμά την προστατίτιδα και έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να εξουδετερώσει καρκινικά κύτταρα όπως αυτά του προστάτη. Σε συνδυασμό με άλλα φυτικά έλαια κατάλληλα για την κάθε περίπτωση, αντιμετωπίζει αρθριτικούς, ρευματισμούς και μυϊκούς πόνους, αυχενικά και τενοντίτιδες. Καταπολεμά αποτελεσματικά και άμεσα τους μύκητες στα νύχια και στο δέρμα, ουλίτιδες και πληγές στο στόμα.
  • Για τους μύκητες στο δέρμα το αλείφουμε αραιωμένο μέσα σε λίγο λαδάκι (π.χ. αμυγδαλέλαιο). Εάν νιώσουμε έναν κνησμό ή τσούξιμο είναι καλό. Για τις ονυχομυκητιάσεις, αφού λιμάρουμε και καθαρίσουμε την περιοχή, εφαρμόζουμε μια σταγόνα απευθείας στο νύχι έως και 10 φορές την ημέρα, προσοχή όχι γύρω από το νύχι. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα εμφανή, όμως η ολοκλήρωση της θεραπείας θα πάρει ανάλογα με την κατάσταση του μύκητα.
  • Για τους ουλίτιδες και τις πληγής στο στόμα βουρτσίζουμε τα δόντια μας, 3 φορές την ημέρα, με μία σταγόνα αιθέριο έλαιο ρίγανης πάνω στην οδοντόβουρτσα με τον ήδη υπάρχον αφρό που έχουμε δημιουργήσει πιο μπροστά με την οδοντόκρεμα (βουρτσίζουμε και κρατάμε τον αφρό για 1 -2 λεπτά στο στόμα).
  • Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης είναι ωφέλιμο για τα ζώα και τα φυτά. Αντιμετωπίζει και τους μύκητες και τα παράσιτα των φυτών. Είναι κατάλληλο για ψεκασμούς στα κηπευτικά. Αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Αραιώνετε μέσα σε βότκα και ραντίζουμε. Υπάρχει για αυτήν την περίπτωση και το γαλάκτωμα ρίγανης που αραιώνεται μέσα σε νερό και είναι πιο συμφέρων οικονομικά. Αντιμετωπίζει τους ψήλους των ζώων ψεκάζοντας ή λούζοντας τα.
  • Αν θέλουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας από ένα πιθανό κρυολόγημα ή μια ίωση μπορούμε να παίρνουμε 1-2 σταγόνες το πρωί. Αν μας πειράζει κάποια τροφή π.χ όσπρια, παίρνουμε 1-2 ώρες πριν ή και 1-2 ώρες μετά.

Το τμήμα φυσιολογίας και βιοφυσικής του Ιατρικού Κέντρου του Georgetown, επιβεβαίωσε με τη σειρά του, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. 

ΠΗΓΗ

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...