Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Δεκεμβρίου

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Δεκεμβρίου

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Δεκεμβρίου


Δεκέμβριος, ο πρώτος μήνας του χειμώνα, τα χιόνια και τα κρύα κάνουν την εμφάνιση τους.

Τα μελισσάκια μας ξεκουράζονται, έχουν σχηματίσει την μελισσόσφαιρα προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη θερμοκρασία για να επιβιώσουν, κι έχουν πέσει σε μια κατάσταση ημιχειμέριας νάρκης.
Οι κινήσεις τους είναι λιγοστές και ήπιες, ο λόγος που είναι έτσι είναι για να μην σπαταλούν ενέργεια ώστε να μπορέσουν να βγάλουν τον χειμώνα και οι ίδιες αυτές μέλισσες που γεννήθηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο να μπορέσουν να φτάσουν έως τον Φεβρουάριο που θα εκκολαφτεί η επόμενη γενιά μελισσών.
Αν το σκεφτεί κανείς λογικά, ότι δηλαδή την άνοιξη και το καλοκαίρι οι μέλισσες ζουν περίπου ενάμιση μήνα, θα διαπιστώσει ίσως ότι είναι απίθανο τώρα οι μέλισσες μας να ζήσουν 4-5 μήνες για να μπορέσουν να ξεχειμωνιάσουν.

Κι εδώ οι μέλισσες μας όμως έχουν τον τρόπο.

Κρατούν ενέργεια, δεν κινούνται και δεν κουράζονται πολύ όπως είπα και πριν, κι έτσι μπορούν και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ξεχειμωνιάζουν.

Και να σκεφτεί κανείς ότι εδώ είναι λίγο το κακό, στη Ρωσία και στον Καναδά που η διάρκεια του χειμώνα είναι μεγαλύτερη και με πολύ πιο χαμηλές θερμοκρασίες, εκεί τα μελίσσια καταβάλουν υπερπροσπάθεια για να ξεχειμωνιάσουν.
Η χώρα μας και το κλίμα που έχουμε θεωρούνται ιδανικά για τις μέλισσες αφού έχουν πολλές καλές μέρες στη διάθεση τους οι μέλισσες ώστε να βγουν να πετάξουν, να καθαριστούν και να ενεργηθούν, πράγμα πολύ δύσκολο σε άλλες χώρες με βαρύ χειμώνα.

Γι αυτό θεωρείται ότι εδώ εμείς έχουμε και λιγότερες ασθένειες άλλωστε.
Ο μελισσοκόμος δεν έχει και πολλές δουλειές τον Δεκέμβριο, κυρίως πρέπει να ασχολείται και να προετοιμάζει τον μελισσοκομικό του εξοπλισμό στην αποθήκη του.
Όσον αφορά στο μελισσοκομείο του, αυτά που πρέπει να προσέξει είναι τα εξής.

Να προσέξει τα μελίσσια του να μην μείνουν από τροφή.

Αν δεν έχουν αρκετή τροφή τότε πρέπει να δώσει μπόλικο ζυμάρι στα μελισσάκια του.
Ακόμα πρέπει τώρα που ξεγόνιασαν εντελώς τα μελίσσια να φροντίσει για την καταπολέμηση της Βαρρόα με ένα καλό και εγκεκριμένο σκεύασμα.

Το τρίτο που πρέπει να προσέξει το μήνα αυτό είναι τα αδύναμα μελισσάκια που ίσως υπάρχουν στο μελισσοκομείο του για διαφόρους λόγους.
Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι προτείνουν τα αδύναμα μελίσσια να ενώνονται για να ξεχειμωνιάζουν.
Αυτό είναι σωστό εν μέρη, γιατί δυο αδύναμα μας κάνουν αν ενωθούν ένα σχετικά καλό μελισσάκι.

Εγώ όμως δεν το κάνω.

Δεν έφτασα ως εδώ τα μελίσσια μου για να τα ενώσω και να χάσω τα μισά, (τα μισά αδύναμα εννοώ).
Εφαρμόζω άλλη τακτική λοιπόν και σας την προτείνω.
Σε ένα μελισσοκομείο υπάρχουν, πολύ δυνατά μελίσσια, μέτρια μελίσσια, και αδύναμα μελίσσια.
Όταν υπάρχει γόνος το πράγμα είναι εύκολο, παίρνω ένα πλαίσιο έτοιμο σφραγισμένο γόνο από ένα δυνατό, το δίνω σε ένα αδύναμο και αυτό ήταν, το αδύναμο παίρνει τ απάνω του.
Τώρα όμως που δεν έχουμε γόνο, τι μπορούμε να κάνουμε εκτός από την ένωση;

Είναι απλό κι εύκολο.

Μια καλή ηλιόλουστη ημέρα εντοπίζουμε ένα πολύ δυνατό μελίσσι μας, και το παίρνουμε από τη θέση του, και το πηγαίνουμε στην θέση που είναι το αδύναμο, και αντιστρόφως πηγαίνουμε το αδύναμο στη θέση του δυνατού, κι αυτό ήταν.
Οι συλλέκτριες που επιστρέφουν από το λιβάδι, και είναι μαθημένες στην παλιά θέση του δυνατού μελισσιού μας, πηγαίνουν τώρα και μπαίνουν όλες στο αδύναμο που τοποθετήσαμε στην θέση του δυνατού.
Έτσι το πολύ δυνατό, αν ήταν πχ δεκάρι θα μείνει τώρα ένα καλό εξάρι μελίσσι, ενώ το αδύναμο, αν ήταν ένα δυαράκι μελίσσι, τώρα θα πάρει τα τέσσερα πλαίσια πληθυσμό περίπου από το δυνατό και θα γίνει κι αυτό εξάρι.

Έτσι θα έχουμε δυο καλά εξάρια μελίσσια.

Αυτός είναι ένας τρόπος που τον εφαρμόζω και σας τον προτείνω, και τώρα και την άνοιξη αν θέλετε να κάνετε τα μελίσσια σας όλα ίδιας δυναμικότητας, κι όχι να έχετε ένα μικρό κι ένα μεγάλο.

Σας υπενθυμίζω ότι.

Τα μελίσσια σας πρέπει να είναι σε μέρος με μεγάλη ηλιοφάνεια.
Πρέπει η είσοδοι των μελισσιών να κοιτάζουν προς των νότο, ώστε να εκμεταλλευόμαστε τον Ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο.
Πρέπει στο σημείο που είναι τα μελίσσια μας, να μην λιμνάζει νερό, ούτε να υπάρχει περίπτωση με καμιά δυνατή βροχή να μας τα παρασύρει το νερό.

Από ανθοφορίες τον Δεκέμβριο, υπάρχει ακόμα η κουμαριά, έχουμε ανεμώνες, κυκλάμινα, ενώ κι όπου υπάρχει καμιά μουσμουλιά θα δείτε ότι οι μέλισσες βουίζουν στα άνθη της.

Καλό χειμώνα συνάδελφοι.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών 

 Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...