Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Για λάδι πάνε τις ελιές Καλαμών στην Σταμνά Μεσολογγίου

Σημερινή φωτογραφία από ελαιοτριβείο του χωριού

Στην Σταμνά Μεσολογγίου, που είναι ένα από τα χωριά με την μεγαλύτερη παραγωγή ελιάς Καλαμών της Ελλάδας, φαίνεται ότι οι παραγωγοί αποφάσισαν να πάνε τον καρπό για ελαιοποίηση.
Από την μια η ανομβρία που κρατάει τον καρπό μαραμένο και ψιλό.
Τα εργατικά χέρια που ούτε υπάρχουν αλλά κι αν βρεθούν το κόστος είναι μεγάλο.
Η οικονομία που έγινε σε λιπάσματα και ποτίσματα λόγω ακρίβειας είχαν σαν αποτέλεσμα την αδυναμία των δένδρων στο να κάνουν χονδρό εμπορεύσιμο καρπό.
Η απογοήτευση των παραγωγών φαίνεται ότι τους οδηγεί στην λύση της ελαιοποίησης του καρπού.
Από την άλλη η επιλογή της ελαιοποίησης που λύνει πολλά προβλήματα.
Γιατί η συγκομιδή γίνεται άμεσα χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν βροχή.
Η ελαιοποίηση δίνει μπόλικο χρόνο ώστε πολλοί παραγωγοί αν ξεκινήσουν τώρα οικογενειακά θα μπορέσουν να συλλέξουν μόνοι τους τον καρπό ως τον χειμώνα, πράγμα που θα τους μειώσει το κόστος.

Τέλος το ότι το ελαιόλαδο οδεύει προς τα 6 ευρώ το κιλό, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην απόφαση των παραγωγών.
Η δε αργοπορία των εμπόρων βρώσιμης ελιάς να ανακοινώσουν τιμές ικανές να ανταποκριθούν στο κόστος παραγωγής δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.
Τα fake news που κυκλοφορούν και κάνουν λόγο περί καλής τιμής για τις ελιές αλλά από τον Μάρτιο, λειτουργούν μάλλον αρνητικά.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι ότι ξεκίνησε δυναμικά το μάζεμα της ελιάς ποικιλίας καλαμών, αλλά αυτές κατευθύνονται μαζικά για ελαιοποίηση, κάνοντας τα λιοτρίβια να δουλεύουν διπλοβάρδιες για να ανταποκριθούν στην απρόσμενη δουλειά.

ΠΗΓΗ


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αναφορά πως ανήκει στον Melissocosmos με ενεργό ling...