Η Αγριοσπαραγγιά και η γύρη της - MELISSOCOSMOS

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Η Αγριοσπαραγγιά και η γύρη τηςΈνα εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό που δυναμώνει πολύ τις μέλισσες είναι η αγριοσπαραγγιά.
Στην χώρα μας ανθίζει Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Τον Αύγουστο ανθίζει σε περιοχές που ποτίζονται, όπως στις φράκτες των χωραφιών που ποτίζονται με τεχνητή βροχή, ή κάτω από ελιές σε ελαιώνες που αρδεύονται.
Και τον Σεπτέμβριο είναι το πρώτο φυτό που ανθίζει μετά την πρώτη δυνατή βροχή του φθινοπώρου.
Με το που ανθήσει η αγριοσπαραγγιά είτε η ποτιζόμενη είτε μετά τα πρωτοβρόχια οι μέλισσες ξεκινούν κατευθείαν τρελούς γόνους όμοιους με αυτούς του Απριλίου.
Η αγριοσπαραγγιά κυριολεκτικά τρελαίνει τα μελίσσια.
Δίνει και νέκταρ και γύρη.
Ο μελισσοκόμος μπορεί να τοποθετήσει γυρεοπαγίδες και να μαζέψει μεγάλες ποσότητες γύρης χρώματος μπεζ, κοκκαλί.


Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον και ίσως δεν το γνωρίζουν οι μελισσοκόμοι είναι ότι η γύρη της αγριοσπαραγγιάς είναι πολύ πικρή.
Πραγματικά πολύ πικρή όμως.
Περισσότερο και από την γεύση της ατόφιας κουμαριάς.
Υπάρχουν όμως κάποιοι πελάτες που αναζητούν την πικρή γεύση και σίγουρα η γύρη της αγριοσπαραγγιάς μπορεί να τους καλύψει, και σε ποσότητα και σε ποιότητα, γι αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Όσο για το νέκταρ του φυτού, αυτό πηγαίνει όλο για τις ανάγκες του γόνου.
Και μια μικρή λεπτομέρεια.
Η αριοσπαραγγιά ανθίζει μεταξύ του κενού που κάνει το πρώτο με το δεύτερο βάρεμα του πεύκου.
Αν κρατήσουμε δηλαδή τα μελίσσια μας έξω από το πεύκο, ρίξουν γόνους στην αγριοσπραγγιά και μετά τα ρίξουμε στο δεύτερο βάρεμα, τότε αυτά θα κάνουν θαύματα κυριολεκτικά αφού οι νέες μέλισσες θα είναι εξαιρετικά δυνατές και θρεμμένες από την γύρη και το νέκταρ της αγριοσπαραγιάς.
Και τα μελίσσια που θα βγάλουμε όμως από το πρώτο βάρεμα του πεύκου, αν τους αφήσουμε λίγα μέλια μέσα και τα πάμε σε τόπο που έχει αγριοσπαραγγιά, θα γίνουν αγνώριστα και θα δεκαρίσουν κατευθείαν.
Οι δε μέλισσες που θα προκύψουν με πλούσιο λυπόσωμα θα μακροημερεύσουν, ενώ αν στο καπάκι μετά την αγριοσπαραγγιά πάνε σε σουσούρα ή πολυκόμπι εξασφαλίζονται για όλο τον δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί.

Πικρή γύρη λοιπόν, και πολλοί γόνοι από ένα θαυμάσιο φυτό της ελληνικής φύσης.

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...