Πως συμπεριφέρονται τα Δασαρχεία άλλων χωρών στους μελισσοκόμους
Φίλες και φίλοι χτες ο Melissocosmos δημοσίευσε κατά καιρούς Δήμους και Δασαρχεία που εμποδίζουν τους μελισσοκόμους να παράγουν.
Ναι αυτή είναι η ουσία.
Γιατί απαγορεύουν την τοποθέτηση μελισσιών σε απόσταση 25 μέτρων από τους δρόμους αλλά δεν δημιουργούν θέσεις ώστε να μπορούν οι μελισσοκόμοι να τοποθετούν νόμιμα και με ασφάλεια τα μελίσσια τους.
Κάποιοι μελισσοκόμοι με κατηγόρησαν για τις θέσεις μου αυτές, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αυτά που λέω είναι τρελά.
Τα αυτονόητα έγιναν τρελά δηλαδή, αν και αυτό για μια χώρα που ψηφίζει για σωτήρες τους ίδιους που μας γκρεμοτσάκισαν, δεν πρέπει να μας παραξενεύει.
Έτσι εγώ ανασύρω από το αρχείο του Blog παλαιότερη σχετική ανάρτηση για να δούμε τι κάνουν τα δασαρχεία άλλων χωρών.
Να δούμε κιόλας αν αυτά που εγώ λέω είναι τρελά ή αν οι Έλληνες μελισσοκόμοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων και άξιοι της μοίρας τους τελικά!!!
Διαβάστε λοιπόν.
Από περιέργεια και μόνο ήθελα να μάθω τι ισχύει σε χώρες που δεν είναι στην Ε.Ε, που δεν έχουν δηλαδή εισαγωγική πολίτικη λόγω Ευρώ, αλλά εξαγωγική τάση.
Ήμουν περίεργος να δω τι συμβαίνει σε μια χώρα όπου την ενδιαφέρει η παραγωγή επειδή απλά θέλει να εξάγει μέλι, κι όχι να εισάγει όπως οι χώρες της Ε.Ε.
Ο MELISSOCOSMOS λοιπόν επικοινώνησε με Τούρκο συνάδελφο μελισσοκόμο, και του έκανε την εξής ερώτηση.
Αν ο μελισσοκόμος στην Τουρκία μπορεί να τοποθετήσει τα μελίσσια του σε ένα δάσος ή μια δημόσια έκταση, ή κινδυνεύει να βρει τον μπελά του από το δασαρχείο.
Για να είμαι απολύτως ειλικρινής με τους αναγνώστες μου ήλπιζα να μου απαντήσει ΝΑΙ για να έχουμε ένα επιχείρημα κι εμείς εδώ να λέμε στο ανάλγητο κράτος ότι αλλού βοηθάνε τους μελισσοκόμους κτλ.
Ο Τούρκος συνάδελφος όμως μου είπε πολύ περισοτερα και ενδιαφέροντα πράγματα.
Μου είπε πως σε κάθε περιοχή που έχει μελισσοκομικό ενδιαφέρον στην Τουρκία, δηλαδή σε κάθε περιοχή που μπορεί να δώσει μέλι, το κράτος και η δασική υπηρεσία φροντίζει να κατασκευαστούν ειδικές ράμπες τοποθέτησης μελισσιών.
Ναι καλά ακούσατε.
Ο μελισσοκόμος στην Τουρκία δεν πονοκεφαλιάζει να πάει να βρει μέρος, ούτε να τσακωθεί με τους ντόπιους ούτε μπορεί κάποιος να αφήνει μια σάπια κυψέλη και να λέει ότι ο χώρος είναι δικός του, ούτε φυσικά το δασαρχείο τους μηνύει.
Πάνε στο μέρος που θέλουν να βάλουν τα μελίσσια τους και τα βάζουν στις ράμπες που για αυτό τον σκοπό έχει φτιάξει το δασαρχείο, και μετά το πέρας της νομής πάνε σε άλλη περιοχή όπου κι εκεί βρίσκουν έτοιμες θέσεις.
Αυτό ισχύει για όλους τους μελισσοκόμους στην γείτονα χώρα.
Για του λόγου το αληθές όποιος δεν πιστεύει το γραπτό, δεν έχει παρα να επικοινωνήσει με Τούρκους μελισσοκόμους, στις μέρες μας άλλωστε αυτό είναι πολύ εύκολο.
Μετά από αυτό θέλησα να ρωτήσω κι έναν άλλον μελισσοκόμο από άλλη χώρα, αυτή την φορά που να είναι μέλος της Ε.Ε και του Ευρώ και που περισσότερο εισάγει μέλι παρα παράγει, όπως κι εμείς δηλαδή.
Ρώτησα έναν Ιταλό μελισσοκόμο αυτή την φορά.
Ίδια ερώτηση.
Αν ο μελισσοκόμος στην Ιταλία μπορεί να τοποθετήσει τα μελίσσια του σε ένα δάσος ή μια δημόσια έκταση, ή κινδυνεύει να βρει τον μπελά του από το δασαρχείο;
Και έλαβα πάλι μια πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση.
Ο συνάδελφος από την Ιταλία απάντησε ότι ο Ιταλός μελισσοκόμος δεν είναι ελεύθερος να βάλει όπου θέλει τα μελίσσια του αλλά απαιτείται ειδική άδεια από το δασαρχείο.
Και τώρα μετά από αυτά που ανακάλυψα δεν ξέρω κατά πόσο εσείς νιώθετε μαλ@κες αλλά εμένα αυτή η αίσθηση τείνει να γίνει βεβαιότητα.
Η Ε.Ε των λαών και του πολιτισμού, η πρώην ΕΟΚ δηλαδή που γίναμε μέλος της το 1981 για να μπορούμε να πουλάμε καλύτερα τα αγροτικά μας προϊόντα τότε, κατάντησε σήμερα εκτός από το να είναι ασύμφορο να παράγεις, και να μην σε αφήνει κιόλας να το κάνεις.
Και το ερώτημα που γεννάται πραγματικά είναι αν υπάρχει ελπίδα.
Και σας απαντώ ότι ναι υπάρχει.
Αρκεί να το θελήσουμε.
Αρκεί οι μελισσοκόμοι να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να αρχίσουμε να διεκδικούμε.
Να διεκδικούμε επιτέλους μέσω των Μελισσοκομικών Συλλόγων, μέσω των Μελισσοκομικών Συνεταιρισμών και μέσω της ΟΜΣΕ.
Μόνο αυτή είναι η λύση.
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει δυστυχώς.
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών