Νέα από τα έλατα και τις νομές 13/6/22 - MELISSOCOSMOS

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Νέα από τα έλατα και τις νομές 13/6/22


Ο καιρός μοιάζει περισσότερο με άνοιξη Μάρτιο πάρα με καλοκαίρι.
Είναι αυτό που λέμε μια κλαίει και μια γελάει, σήμερα για μια ακόμα ημέρα στο Αγρίνιο - Μεσολόγγι και γύρω περιοχές είχαμε πάλι μαυρισμένο ουρανό και νερό αλλού πολύ και αλλού λιγότερο.
Βράχηκαν πολλά μέρη με βελανιδιές, καστανιές, φυσικά και Λυγαριές έχουν ποτιστεί πολύ, μα νομίζω  ότι χτες και σήμερα γλίτωσαν την βροχή αρκετές περιοχές με έλατα.
Όπου δεν εβρεξε χτες οι ζυγαριές πήγαν καλά σήμερα.
Να μην ξεχάσω να πω ότι στα πρώιμα μέρη η βελανιδιά έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες να δίνει στο φύλλο μισόκιλα και τα μελίσσια έχουν ασπρίσει μέσα.
Και στα Γρεβενά που είναι αρκετά ποιο κρύα περιοχή είδαμε άνοδο σήμερα μικρή μεν μα μοιάζει να ξεκινάει το φύλλο.
Να δούμε την αυριανή πρόγνωση καιρού.

Αυτή είναι η αυριανή πρόγνωση, όσο ποιο σκούρα είναι τα χρώματα στον χάρτη τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα για βροχή υπάρχει.
Ίδια εικόνα πάνω κάτω δίνουν τα μετεωρολογικά μοντέλα μέχρι και τις 19.6.22
Να πω ακόμα ότι σε Αρτα και Αιτωλοακαρνανία ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα ζαχαρόμελα στα έλατα, όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό αλλά εμφανίστηκαν.
Πάμε να δούμε μερικές ζυγαριές

Έλατος πρώτη
Άνοδος 80γρ

Δεύτερη

Άνοδος 490γρ χωρίς βροχή χτες και σήμερα

Τρίτη
Άνοδος 1 κιλό, χωρίς βροχή χτες και σήμερα

Τέταρτη

Άνοδος 973γρ χωρίς βροχή χτες και σήμερα

Πέμπτη

Άνοδος 1.010γρ χωρίς βροχή χτες και σήμερα

Παρατηρούμε ότι όπου δεν εβρεξε τα μελίσσια δούλεψαν.
Ασφαλώς δεν μπορούν να πιάσουν ακόμα τα νούμερα που έπιαναν πριν τις βροχές, ούτε δουλεύουν όλες οι περιοχές όπως δούλευαν πριν τις βροχές.
Το ότι κάποιες περιοχές την γλιτώνουν από την βροχή είναι καλό, αλλά ούτε οι μετεωρολόγοι δεν μπορούν να πουν με ακρίβεια ποιες θα είναι αυτές.

Γρεβενά Βελανιδιά

Άνοδος 330γρ

Χαλκιδική Καστανιά

Άνοδος 1.280γρ
Να πω για την καστανιά ώστε να μην γίνονται λάθη, ότι το νερό στην ανθοφορία της κάνει κακό, όμως αν υπάρχουν μη ανθισμένες περιοχές από υψομετρική διαφορά, ή αν η ανθοφορία βρίσκεται στο 30% και το υπόλοιπο 70% του δένδρου δεν έχει ανοίξει ακόμα τότε συνεχίζει να δίνει αν ο καιρός φτιάξει.

Κυρίως στις καλλιεργούμενες καστανιές που οι αγρότες ραντίζουν ορμόνες ώστε η ανθοφορία να κάνει μπαμ όλη μαζί εκεί η όποια βροχή την βρίσκει όλη ανοιχτή και την κόβει.
Ο αγρότης θέλει να ανοίξει όλα τα άνθη μαζί ώστε να έχει όσο το δυνατόν ποιο ομοιόμορφο καρπό και για να το πετύχει αυτό ψεκάζει με ορμόνες και άλλα δυναμωτικά τα δένδρα.
Στα άγρια δάση με κάστανο η ανθοφορία είναι φυσική και έχει μεγαλύτερη διάρκεια και έτσι τα άνθη δεν ανοίγουν όλα μαζί.

Αυτά για σήμερα


Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...