Νέα από τα έλατα 20/5/22 - MELISSOCOSMOS

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Νέα από τα έλατα 20/5/22Φίλες και φίλοι η δίψα του κόσμου για νέα από τα έλατα προκάλεσε την σημερινή ανάρτηση.
Η χρονιά όπως ξέρετε είναι 15 μέρες πίσω φέτος σε σχέση με άλλα χρόνια όποτε κινούνται ανάλογα και τα έλατα.
Στα βουνά έχει πολύ κρύο ακόμα, ενώ τις επόμενες ημέρες οι μετεωρολόγοι δίνουν σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας οπότε εκτιμώ ότι πρέπει να δούμε σαφή δείγματα.
Προς το παρόν στα πολύ χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου και της Ευρυτανίας έχουμε δει ανόδους έως 1.5 κιλά την ημέρα τις προηγούμενες ημέρες πριν πέσει η θερμοκρασία.
Όμως δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό το μέλι ή οι άνοδοι είναι έλατος.
Αυτή την στιγμή στα βουνά είναι ελάχιστα μελίσσια οπότε βρίσκουν και γύρη και νέκταρ και από χορτονομή.
Αν όμως οι περιοχές γεμίσουν με χιλιάδες μελίσσια που η χορτονομή δεν θα τους επαρκεί άραγε θα τις βλέπαμε αυτές τις ανόδους;
Πολύ αμφιβάλω.

Σε ότι αφορά τα έλατα, η εικόνα που έχω είναι ότι υπάρχει φούντα, και είναι λογικό για την εποχή, υπάρχει κοριός και αυτό λογικό αλλά ο κοριός με μια δυο βροχές πεθαίνει πολύ εύκολα και έχει εμφανιστεί και κόμπος ο οποίος δείχνει μικροσκοπικός, και όχι χονδρός και ορεξάτος.
Αν κάποιος κόψει κλαδιά ελάτου και τα φέρει σπίτι του και τα βάλει σε νερό τότε σε 2-3 μέρες αυτά γεμίζουν κόμπους.
Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως στα βουνά καθώς εκεί οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν προς το παρόν στους κόμπους να αναπτυχθούν.

Έχουμε ζυγαριές στα βουνά, και όταν δούμε κάτι καλό να είστε σίγουροι ότι θα κάνω ανάρτηση.
Παρακαλώ και τους αναγνώστες που θέλουν να συμβάλουν στην ενημέρωση των μελισσοκόμων να στείλουν την ζυγαριά τους στο Meissocosmos@yahoo.gr ή στο Facebook αναφέροντας μόνο την νομή και τον νομό που βρίσκεται η ζυγαριά.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες νομές, και το παλιούρι, και οι κάμποι με τα ανθόμελα, και οι Αριές εδώ και 15 ημέρες πάνε πολύ καλά.


Κλείνοντας να πω ότι ο καιρός είναι αυτός που θα αποφασίσει αν φέτος θα πάρουμε μέλι από έλατο.
Ο καιρός από 23/5 έως 27/5 μάλλον θα είναι ιδανικός για το έλατο με νοτιάδες, υψηλή υγρασία και ζέστη αλλά υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ότι από τις 28 Μαϊού αρχίζει αστάθεια και βροχές.


Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...