Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Αλογοθύμαρο - Σκούπα


Αλογοθύμαρο - Σκούπα

Μια σημαντική ανθοφορία για τις μέλισσες και τους μελισσοκόμους λαμβάνει χώρα Μάιο-Ιούνιο στην πατρίδα μας συνάδελφοι.
Πρόκειται για το φυτό Anthyllis hermanniae.
Ανά την Ελλάδα η ονομασία του ποικίλει!!! 
Θα το συναντήσετε ως Αλογοθύμαρο, Σκούπα, Καλοκαιρινό ρείκι, Ασμυριά, Σμυρνιά, Αγριοφρυγανιά, Τσαρίχα, Κοκκωνόχορτο, Σαριχα, Σκαντσίκι, Ερμάνεια και με πολλά ακόμα ονόματα.

Το φυτό αυτό είναι ένας θάμνος, ανθεκτικός, πολύκλωνος, με λεπτούς  ξυλώδεις κορμούς, το μέσο  ύψος του οποίου φθάνει έως 1,00 μέτρο, που φύεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, και το συναντάμε από πευκοδάση, μέχρι γκρεμνά και αμμώδεις παραλίες. 



Στο φυτό αυτό την άνοιξη βγαίνουν πράσινοι εύκαμπτοι λεπτοί βλαστοί, και σε κάθε κόμβο βγαίνουν μικρά πράσινα αυλακωτά μακρόστενα φύλλα διαστάσεων 6χ20 χλστ, ενώ σε κάθε διακλάδωση βγαίνουν μικρά κίτρινα λουλούδια, τρία  έως πέντε ανά κόμβο, και ολόκληρος ο θάμνος αλλάζει όψη και μορφή, στο χρώμα του κίτρινου.


Τα άνθη του τα προτιμούν πλήθος από έντομα ,μέλισσες, βομβίνοι και πεταλούδες.

 Έχει διαπιστωθεί ότι παράγει ένα νέκταρ, που βοηθά ακόμη καλύτερα στην προσέλκυση των εντόμων στα άνθη ,ώστε να επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή γονιμοποίηση του.
Αποτελεί ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό, που δυναμώνει πολύ τις μέλισσες, αφού δίνει νέκταρ και γύρη υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Κατά την ανθοφορία του οι μέλισσες χτίζουν πολλά κεριά!!!



Να πω ακόμα ότι το συναντάμε σε μέρη που φύονται το καλοκαιρινό και το ανοιξιάτικο ρείκι κυρίως, αλλά και σε μέρη που υπάρχει θυμάρι.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές που καταλαμβάνει πολύ μεγάλες εκτάσεις όπως στην Αρκαδία αλλά και αλλού, με αποτέλεσμα εκεί να συγκεντρώνονται μεγάλοι αριθμοί μελισσοσμηνών.

Τέλος το μέλι του είναι αρωματικό, αρίστης ποιότητας με χρώμα συνήθως ξανθό!!!



MELISSOCOSMOS 

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...