Έρχεται Αρμαγεδδώνας για τα τρόφιμα: Η Ινδία απαγόρευσε και αυτή την εξαγωγή σιτηρών - MELISSOCOSMOS

Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Έρχεται Αρμαγεδδώνας για τα τρόφιμα: Η Ινδία απαγόρευσε και αυτή την εξαγωγή σιτηρών


Σχόλιο Melissocosmos
Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει, πραγματικά κανείς είναι να τραβάει τα μαλλιά του.
Πάει και η αγορά της Ινδίας όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε από εκεί σιτάρι και δημητριακά.
Το ερώτημα είναι γιατί αφήσαμε την δική μας παραγωγή να καταρρεύσει και τώρα να εξαρτόμαστε από άλλους αν θα μας δώσουν το ψωμί μας.
Και καλά αφήσαμε την παραγωγή μας να καταρρεύσει ότι έγινε έγινε, τώρα όμως τι κάνουμε προκειμένου να σπαρθούν το φθινόπωρο ξανά σιτάρια και δημητριακά για να έχουμε έστω από του χρόνου ψωμί και τρόφιμα;
Η απάντηση είναι ΤΙΠΟΤΑ.
Και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι πολιτικοί μας επίτηδες αφήνουν την κατάσταση να φτάσει στα άκρα όχι για να βιώσουμε επισιτιστική κρίση καθώς αυτή ήδη την έχουμε, αλλά για να βιώσουμε Λιμό πείνα δηλαδή, για λόγους που μόνο αυτοί γνωρίζουν, ίσως για να στραφεί το μένος του κόσμου ενάντια στον Πούτιν χαρακτηρίζοντας αυτόν υπεύθυνο για αυτή την ιστορία, πράγμα όμως που δεν είναι έτσι γιατί εμείς αυτοπροαίρετα καταστρέψαμε την δική μας παραγωγή αφήνοντας το κόστος παραγωγής να περάσει το κέρδος αυτής κάνοντας την ασύμφορη ή κλείνοντας τα εργοστάσια επεξεργασίας όπως της ΕΒΖ. 

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σε σιτηρά και δημητριακά στον κόσμο
Η Ινδία ανακοίνωσε την άμεση απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών/δημητριακών.

Η Ινδία ήταν η χώρα που οι δυτικοί πίστευαν ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό στις «μη φιλικές χώρες», προς την Ρωσία, όπως η Ελλάδα, τις ποσότητες σιτηρών (από τα οποία εξαρτάται σε ποσοστό μέχρι και 80% η παγκόσμια διατροφική αλυσίδα αφού και οι ζωοτροφές προέρχονται από τα σιτηρά), αλλά τώρα και αυτή αποφάσισε να επιβάλλει εμπάργκο στους δυτικούς.

Η χώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο μετά την Ρωσία.

Εξαιρούνται μόνο οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η ινδική κυβέρνηση.

Οι διεθνείς αγορές πόνταραν στην Ινδία όσον αφορά τις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και η ανακοίνωση θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Οι τιμές των πάσης φύσεως τροφίμων έχουν εκτοξευθεί μέχρι και κατά 70% και ακόμα είμαστε στην αρχή. Ο συνδυασμός του εμπάργκο των σιτηρών και του εμπάργκο στα λιπάσματα, δεν έχει φανεί ακόμα στα ράφια των καταστημάτων λιανικής.

Το ερχόμενο φθινόπωρο που οι σοδειές σε ότι φύεται θα είναι φτωχές λόγω έλλειψης λιπασμάτων οι τιμές μπορεί να εκτοξευθούν ακόμα και κατά 200% σε σχέση με το φθινόπωρο του 2021.

Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο το 2021 και σημαντικός παραγωγός και των τριών τύπων θρεπτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα λιπάσματα. 
Η χώρα ήταν επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο ενός βασικού συστατικού σε πολλά προϊόντα μαζικής παραγωγής – το ηλιέλαιο, αντιπροσώπευε περίπου το 23% της παγκόσμιας αγοράς (παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία – ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο – αντιπροσώπευε έως 46%).

Οι συνέπειες της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία έπληξαν την προμήθεια σιτηρών, φυτικών ελαίων και λιπασμάτων.
Ο συνδυασμός των δυτικών κυρώσεων και της «αμοιβαίας απαγόρευσης εξαγωγών» οδήγησε σε ελλείψεις πρώτων υλών και οδήγησε τις τιμές των λιπασμάτων πέντε φορές υψηλότερες σε επιλεγμένες αγορές.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έφτασαν σε νέο ιστορικό υψηλό ήδη τον Μάρτιο, σημειώνοντας άλμα 34% από έτος σε έτος και τον ερχόμενο Μάρτιο του 2023 μπορεί να είναι μέχρι και 200% επάνω,
 Η κατάσταση θα μπορούσε να αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους πεινασμένους, στις «μη φιλικές χώρες« προς την Ρωσία, και της Ελλάδας περιλαμβανομένης.

ΠΗΓΗ


Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...