Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Το βιαστικό μου μελίσσι νούμερο 61


Το άρθρο αυτό γράφτηκε στις 15 Ιανουαρίου 2011.

Για την ιστορία να πω ότι το μελίσσι αυτό πρόκοψε.
Έκανε νέα βασίλισσα το καταχείμωνο και προς έκπληξη μου γονιμοποιήθηκε και άρχισε να γεννάει σωστά.
Η πρόκληση για παρακολούθηση της πορείας αυτής της χειμερινής βασίλισσας ήταν μεγάλη λοιπόν...

Έφτιαξε το μελίσσι της διώροφο και έδωσε πολύ μέλι κυρίως έλατο…

Έζησε μέχρι την άνοιξη του 2013 και θα την χαρακτήριζα ως μια μέτρια βασίλισσα.
Δεν θα μπορούσε να είναι κάτι καλύτερο όμως αφού την έβγαλα μες στην καρδιά του χειμώνα, και πάντως μου έλυσε το πρόβλημα του μελισσιού με τον καλύτερο τρόπο!!!
Στην συνέχεια της πορείας μου παρατήρησα και άλλες αντικαταστάσεις βασίλισσες μέσα στον χειμώνα που πέτυχαν να γονιμοποιηθούν.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία όμως έγιναν ξανά αντικατάσταση τον επόμενο Απρίλιο-Μάιο.

Πέρυσι το καλοκαίρι έκοψα αρκετές παραφυάδες.
Μια από αυτή ήταν και το μελίσσι νούμερο 61.

Δυστυχώς όμως η παραφυάδα αυτή δεν πέτυχε, για κάποιο λόγο τα βασιλικά κελιά που του έδωσα δεν επιβίωσαν, κι έτσι το μελίσσι αυτό ορφάνεψε.
Σαν να μην έφτανε αυτό, μέσα σε 15 ημέρες από την στιγμή που ορφάνεψε έγινε και αρρενοτόκο.
Όταν το επιθεώρησα εγώ να δω αν είχε πετύχει σαν παραφυάδα, βρήκα ότι είχαν ήδη αρχίσει να γεννούν οι εργάτριες.

Πράγμα πολύ σπάνιο, γιατί ήταν πολύ γρήγορα για να συμβεί αυτό.

Κατά κάποιο τρόπο λες και οι εργάτριες βιάστηκαν να δουν γόνο στο μελίσσι.

Πλέον όμως ένα αρρενοτόκο μελίσσι την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού δεν με απασχολεί πολύ, γιατί όπως έχω γράψει υπάρχει εύκολος τρόπος να ξανακάνεις ένα αρρενοτόκο μελίσσι κανονικό, και σχετικά εύκολα.

Παρ όλα αυτά όμως υπήρχε η έξης δυσκολία, ότι στις 5 Σεπτεμβρίου έπρεπε να φύγω για Γερμανία και θα έλειπα για έναν μήνα.

Αν κάτι δεν πήγαινε καλά δεν θα ήμουν κοντά να το δω και να επέμβω, κι έτσι θα χανόταν οριστικά το μελισσάκι αυτό.


Όμως δεν ήθελα να καταθέσω έτσι εύκολα τα όπλα, και ρίσκαρα.
Έβαλα το μελίσσι σε κατάσταση απαρρενοποίησης, και έφυγα για την Γερμανία με την ελπίδα να γυρίσω και να το βρω κανονικό βασιλευμένο το μελισσάκι.

Ο χειρισμός που του έκανα ήταν αυτός που περιγράφει ο Prost.

Tου πείρα δηλαδή όλα τα πλαίσια με τον κηφηνόγονο, και στη θέση τους του έδωσα ένα πλαίσιο με γόνο όλων των ηλικιών από άλλο μελίσσι, προσέχοντας να υπάρχει και γόνος μικρής ηλικίας καθώς και αβγά που θα ήταν κατάλληλα να μπορέσουν να γίνουν βασίλισσες από αυτά.

Σύμφωνα λοιπόν με την μέθοδο αυτή το μελίσσι όταν του κανείς αυτό, φτιάχνει αμέσως βασιλοκελιά και βγάζει βασίλισσα.

Του έβαλα και μια δύκιλη βανίλια από πάνω για να χορτάσει την πείνα του και να ταΐσει καλά τα βασιλοκελιά που θα έφτιαχνε (αν έφτιαχνε) καθώς μες το κατακαλόκαιρο δεν υπήρχε πουθενά ανθοφορία, κι έφυγα για Γερμανία.
Επέστρεψα στην Ελλάδα στις 5 Οκτωβρίου και η πρώτη δουλειά που έκανα ήταν να πάω να δω τι απέγινε αυτό το μελισσάκι.

Να τονίσω εδώ ότι δηλώνω λάτρης των ειδικών αποστολών, απαρρενοποίηση μελισσιών δηλαδή και γενικά δύσκολων καταστάσεων είναι η καλύτερη μου.
Με μεγάλη μου ικανοποίηση λοιπόν είδα το μελισσάκι μου να έχει βγάλει βασίλισσα και αυτή να γεννάει κανονικότατα.

Όμως υπήρχε το εξής πρόβλημα.


Στο μελίσσι υπήρχαν δυο νέα βασιλικά κελιά…
Όταν τα είδα προβληματίστηκα.

Τι δουλειά μπορεί να είχαν τα βασιλοκελιά σε ένα μελίσσι με νέα μάνα;
Τότε έκανα διάφορες σκέψεις και υποθέσεις.

Από αυτές δυο ήταν οι επικρατέστερες.

Η μια ήταν η εξής.

Το μελίσσι αυτό με όλη του την περιπέτεια είχε μείνει πίσω, ήταν αρχές Οκτώβρη και είχε μόλις 2 πλαίσια πληθυσμό.
Πιθανόν λοιπόν οι εργάτριες να θεωρούσαν την Βασίλισσα τους υπεύθυνη γι αυτό και να ήθελαν να την αλλάξουν.
Τα μελίσσια κάνουν πολύ συχνά λάθος εκτίμηση της κατάστασης για την βασίλισσα τους, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν δεν υπάρχει ανθοφορία, τότε οι βασίλισσες μειώνουν το γόνο και τα μελίσσια πέφτουν.
Οι εργάτριες τότε πολλές φορές βλέπουν την ευθύνη της πτώσης ως πρόβλημα της βασίλισσας να παράγει ικανοποιητικά γόνο, και προσχωρούν σε αντικατάσταση εντελώς άδικα.
Αυτό το διαπιστώνουμε εύκολα, γιατί αν εμείς πιστεύουμε ότι η βασίλισσα αυτή είναι νέα και καλή, και χαλάσουμε τα κελιά και τροφοδοτήσουμε το μελίσσι, τότε η βασίλισσα αρχίζει να γεννάει πάλι πολύ γόνο και τότε οι εργάτριες σταματούν την τάση για αντικατάσταση και η βασίλισσα αυτή που εκτιμήθηκε ως κακή από της εργάτριες, μπορεί να παραμείνει στο μελίσσι για χρόνια με πολύ καλές αποδόσεις.
Άρα λοιπόν τα μελίσσια πολύ συχνά κάνουν λάθος εκτιμήσεις κι αυτό είναι ένα πολύ γνωστό φαινόμενο και έχουν μιλήσει γι αυτό και πολλοί ερευνητές.

Πιθανόν λοιπόν το μελίσσι μου να βιάστηκε να αποφασίσει αντικατάσταση…

Η πρώτη σκέψη μου λοιπόν ήταν αυτή.

Η δεύτερη ήταν η εξής.

Οι εργάτριες να μην έκαναν λάθος, η νέα βασίλισσα να είχε κάποιο πρόβλημα που οι εργάτριες το έβλεπαν και προχωρούσαν σε αντικατάσταση.

Κι εδώ έχουμε πάμπολλες περιπτώσεις το μελίσσι να προαισθάνεται το θάνατο η την πτώση της βασίλισσας του και να φτιάχνει βασιλοκελιά πριν ακόμα συμβεί αυτό.
Η φύση έχει φροντίσει να προικίσει τις μέλισσες με ειδικά χαρίσματα άλλωστε όπως ξέρουμε όλοι.
Ενώ λοιπόν τα σκέφτηκα αυτά τα δυο σενάρια, έκρινα ότι δεν μπορούσε να γίνει αντικατάσταση στο συγκεκριμένο μελίσσι την δεδομένη στιγμή.
Γιατί το μελίσσι ήταν ήδη μικρό και θα μίκρυνε κι άλλο με μια αντικατάσταση κάνοντας αμφίβολη την επιβίωση του τον χειμώνα.
Και γιατί η νέα βασίλισσα θα έβγαινε να ζευγαρώσει περίπου αρχές Νοεμβρίου, και τότε αν είχε κρύα η έβρεχε συχνά, ίσως να μην μπορούσε να βγει να ζευγαρώσει και ίσως και να μην υπήρχαν και κηφήνες εκείνη την εποχή.
Έτσι αποφάσισα να χαλάσω τα βασιλοκελιά και να του δώσω σφραγισμένο γόνο από άλλο μελίσσι προκειμένου να δυναμώσει, κι αν ίσχυε το πρώτο σενάριο με τον χειρισμό αυτό θα ησύχαζαν οι εργάτριες και δεν θα συνέχιζαν την τάση για αντικατάσταση.

Έτσι κι έκανα λοιπόν.


Έδωσα γόνο, χάλασα τα βασιλοκελιά κι άφησα το μελίσσι ήσυχο για κάποιες μέρες.

Όταν το ξαναεπιθεώρησα, είδα ότι το μελίσσι είχε δυναμώσει αρκετά με τον γόνο που του έδωσα, αλλά δυστυχώς η τάση για αντικατάσταση συνεχιζόταν με νέα βασιλοκελιά.
Μετά από αυτό βεβαιώθηκα ότι η βασίλισσα που ήταν ηλικίας μόνο 30 ημερών ήταν ελαττωματική.
Κάποιο πρόβλημα υπήρχε που οι εργάτριες το έβλεπαν.
Να πω εδώ ότι εγώ δεν έβλεπα κανένα πρόβλημα και πως η γέννα της ήταν μια χαρά.
Όμως παρ όλο ότι πείστηκα ότι η βασίλισσα ήταν ελαττωματική, πάλι δεν μπορούσα να αφήσω το μελίσσι να προχωρήσει σε αντικατάσταση καθώς τώρα ήταν περίπου τέλη Οκτωβρίου, κι αν έβγαινε μια νέα βασίλισσα θα έπρεπε να ζευγαρώσει περί τις 20 Νοεμβρίου, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.

Χάλασα λοιπόν και τα νέα βασιλοκελιά, με στόχο αυτή τη φορά να αφήσω τη νέα βασίλισσα στην κυψέλη περίπου έως τις 15 Φεβρουαρίου και τότε να προχωρήσω σε ελεγχόμενη αντικατάσταση της με μεγάλη άνεση.
Αφού αν το έκανα αυτό, τότε η νέα βασίλισσα θα έβγαινε να ζευγαρώσει στις 5 με 10 Μαρτίου, και θα ήταν όλα πολύ ευνοϊκά γι αυτή και για το μελίσσι.

Το μελίσσι συνέχισε να φτιάχνει βασιλικά κελιά για λίγες μέρες ακόμα μέχρι που λόγο κρύου του κόπηκε η τάση αυτή, κατάλαβαν οι εργάτριες λοιπόν ότι αντικατάσταση μες το χειμώνα δεν γίνεται.
Η βασίλισσα τους όμως συνέχιζε να γεννάει γόνους όλο το χειμώνα καθώς ήταν πολύ νέα και δυνατή, κι έτσι το μελισσάκι έφτασε να είναι αυτή τη στιγμή 5 με 6 πλαίσια πληθυσμό και σε εξαιρετική κατάσταση.

Χτες το επιθεώρησα μετά από αρκετό καιρό.

Βρήκα πολλά βασιλικά κελιά, που ήταν κομμένα όμως όλα.
Η παλιά βασίλισσα έλειπε καθώς δεν υπήρχε φρέσκος γόνος, ενώ υπήρχε μπόλικος σφραγισμένος.

Προφανώς αυτές τις ηλιόλουστες ημέρες του Ιανουαρίου οι εργάτριες να θεώρησαν ότι φτάνει η άνοιξη και προχώρησαν τελικά στην αντικατάσταση που τόσο ήθελαν.
Έτσι η πρώτη βασίλισσα που βγήκε από τα βασιλοκελιά, φρόντισε να κόψει όλα τα άλλα βασιλοκελιά για να βασιλέψει μόνη της.
Η παλιά μάνα ποιος ξέρει, ίσως τη σκότωσαν οι εργάτριες, η ίσως τη σκότωσε η νέα και ζωηρή βασίλισσα.

Ευτυχώς κηφήνες υπάρχουν τώρα, είδα κηφήνες τόσο στο συγκεκριμένο μελίσσι, αφού οι εργάτριες προφανώς φρόντισαν για την ύπαρξη τους ώστε να μπορέσει να ζευγαρώσει η νέα βασίλισσα τους, αλλά είδα κηφήνες και σε ένα αρρενοτόκο μελίσσι που μου προέκυψε ξαφνικά το Δεκέμβριο και δεν το κατάλαβα έγκαιρα ώστε να το σώσω με κάποιο τρόπο.


Έτσι ελπίζω τώρα ότι με τέτοιες μέρες που κάνει θα μπορέσει μια χαρά η νέα βασίλισσα να ζευγαρώσει, και το βιαστικό μου μελισσάκι νούμερο 61 που με πρόλαβε έχοντας αδιάκοπη επιθυμία να αντικαταστήσει την βασίλισσα του, θα έχει όλο το χρόνο μπροστά του να αναπτυχτεί και να δώσει και καλή παραγωγή φέτος.

Για την ιστορία να πω ότι και πέρυσι τον Ιανουάριο έβγαλα βασίλισσα η οποία αποδείχτηκε πολύ καλή.

Να ξέρετε ότι οι βασίλισσες , οι λίγες βασίλισσες που βγαίνουν τον Ιανουάριο, κάνουν 20 με 25 ημέρες να γεννήσουν από τη στιγμή που θα ζευγαρώσουν.

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...