Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άγριες μέλισσες τα καταφέρνουν καλύτερα στις πόλεις και στα προάστια παρά στις γεωργικές εκτάσεις. Το εύρημα έχει επιπτώσεις στην οικολογική διαχείριση των βασικών ειδών επικονιαστών και αποκαλύπτει ότι η γεωργική γη είναι φτωχή πηγή θρεπτικών συστατικών και καταφυγίου φιλικών προς τις μέλισσες.
Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον βιολόγο Ash Samuelson του Πανεπιστημίου Royal Holloway του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισε να διερευνήσει πώς το περιβάλλον επηρέασε την αναπαραγωγική επιτυχία των βομβίνων ( Bombus terrestris ).
Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές έπιασαν πρώτα 176 άγριες βασίλισσες στο διάσημο Windsor Great Park του Λονδίνου. Μετά τα έντομα μεταφέρθηκαν σε κουτιά αναπαραγωγής.
Τελικά από αυτές έγιναν 43 αποικίες. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε προσεκτικά επιλεγμένες τοποθεσίες, στην πόλη και σε κήπους των προαστίων και των χωριών, καθώς και σε κοντινές γεωργικές περιοχές.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες επισκέπτονταν κάθε αποικία κάθε εβδομάδα, παρακολουθώντας τη συχνότητα αναπαραγωγής, τις προμήθειες τροφών, τις ασθένειες και τη μακροζωία. Τα αποτελέσματα συσχετίστηκαν με τα πρότυπα σε σχέση με άλλες αποικίες που ήταν σε γεωργικές περιοχές.
Σε όλες τις περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι αποικίες που έγιναν στο κέντρο της πόλης και στα προάστια είχαν καλύτερες επιδόσεις από εκείνες στις αγροτικές περιοχές.
Σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Proceedings B , ο Samuelson και οι συνεργάτες του λένε ότι δεν ήταν έκπληξη ότι οι πληθυσμοί μελισσών σε προαστιακές περιοχές τα πήγαν καλά, «λόγω του συνδυασμού άφθονων κήπων και γειτνίασης με ημι-φυσικό βιότοπο».
Οι ίδιοι παράγοντες δεν μπορούσαν να προβληθούν για να εξηγήσουν την εύρωστη καλή υγεία των αποικιών εντός των πόλεων.
«Δεν βρήκαμε καμία άμεση επίδραση της αναλογίας των πλούσιων σε λουλούδια βιότοπων που περιβάλλουν τις αποικίες στην επιτυχία των αποικιών», γράφουν οι επιστήμονες.
Ωστόσο, παραδέχονται ότι η απουσία πηγών τροφής στους κακούς δρόμους του Λονδίνου μπορεί να είναι περισσότερο εμφανής παρά πραγματική. Σημειώνουν ότι τα μέτρα αφθονίας λουλουδιών «δεν είναι διαθέσιμα γιατί δεν είναι δυνατά σε αστικές περιοχές λόγω περιορισμών πρόσβασης στους κήπους».
Αναφέρουν επίσης μια σειρά από πιθανούς λόγους που εξηγούν την κακή απόδοση των αποικιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της αραιότητας των ανθέων λόγω των μονοκαλλιεργειών και της έκθεσης σε γεωργικές χημικές ουσίες.
Η γεωργική γη, προτείνουν, μπορεί «να αντιπροσωπεύει ένα άγονο τοπίο για τους επικονιαστές», ενώ οι πυκνά ανεπτυγμένες πόλεις, κατά ειρωνικό τρόπο, μπορεί να λειτουργούν ως καταφύγια για τέτοια είδη.
Αρχικά δημοσιεύτηκε από την Cosmos
Μετάφραση Melissocosmos