Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Κυψέλη dadant και langstroth: Διαφορές και αλήθειες

kypseli-dadant-langstroth

Κυψέλη dadant και langstroth: Διαφορές και αλήθειες

Φίλες και φίλοι αναγνώστης ζήτησε τηλεφωνικώς μάλιστα αυτό το άρθρο.

Ο λόγος για τις κυψέλες langstroth και dadant.
Θα τις γνωρίσουμε σήμερα και θα δούμε τις διαφορές τους.
Η κυψέλη λοιπόν.
Το σπίτι των μελισσών μας.
Οι πρώτες σύγχρονες κυψέλες ήρθαν στην Ελλάδα με το σχέδιο Μάρσαλ.

Με τον όρο σχέδιο Μάρσαλ εννοείται η οικονομική ενίσχυση κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου, αποκύημα της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της αντίληψης ότι η επικράτηση του κομμουνισμού θα αποτελούσε κίνδυνο για τα συμφέροντα και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρώτοι παραλήπτες της βοήθειας που παρείχε το σχέδιο Μάρσαλ, ήταν οι χώρες που κατά τη γνώμη της Αμερικανικής ηγεσίας κινδύνευαν άμεσα από την εξάπλωση του κομμουνισμού, μεταξύ των οποίων  η Ελλάδα και η Τουρκία.

Κυψέλη dadant και langstroth διαφορές
Οι χώρες που έλαβαν την οικονομική ενίσχυση του σχεδίου Μάρσαλ σημειώνονται με κόκκινες στήλες που υποδεικνύουν αναλογικά και το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης ανά έθνος

Είναι άγνωστο ακόμα για εμένα, ο λόγος που στην Ελλάδα  ήρθαν κυψέλες τύπου langstroth, και αποτελεί ερωτηματικό, δεδομένου ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αλλά και της Ευρώπης επικράτησαν οι κυψέλες του οίκου dadant.
Άραγε να κρίθηκαν ως πιο κατάλληλες σε σχέση το κλίμα της χώρας και την ανάπτυξη των μελισσιών, ή να ήταν άλλοι οι λόγοι;
Υπόσχομαι ότι κάποια στιγμή θα μάθω και θα σας πω.

Από το 1947 και μετά λοιπόν η Αγροτική τράπεζα της Ελλάδας άρχισε να φέρνει σύγχρονες κυψέλες τύπου Langstroth για τους Έλληνες μελισσοκόμους, επιδοτούμενες μάλιστα, για αρκετές δεκαετίες.
Τότε την επιδότηση όπως είπα την πλήρωναν οι ΗΠΑ με το σχέδιο Μάρσαλ.

Στην αρχή μάλιστα οι Έλληνες μελισσοκόμοι δεν είδαν καθόλου θετικά τις νέες κυψέλες.
Η από αμέτρητων αιώνων μελισσοκομία στην χώρα μας ασκούνταν, είτε σε κοφίνια, είτε σε κουβέλια, είτε σε φλασκιά, είτε σε πέτρινες κυψέλες και ήταν αδιανόητος αυτός ο εκμοντερνισμός που θεωρούνταν ιεροσυλία και ασέβεια προς την ίδια την μέλισσα πρώτα από όλα, από τους μελισσοκόμους.

Δεν θέλω να δώσω πολίτικη χροιά στο άρθρο μα θα πω ότι οι δυτικόφιλοι πρώτα Έλληνες μελισσοκόμοι έστω και απρόθυμα πήραν κάποιες κυψέλες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν να διαπιστώνουν σιγά σιγά τα οφέλη και τα προτερήματα, και μετά και κάποιοι συγγραφείς της εποχής έβλεπες ότι άρχισαν να προτρέπουν τον κόσμο να προτιμάει τις ξένου τύπου κυψέλες, που μάλλον για να ξεπεραστούν τα κολλήματα ονομάστηκαν ως Ευρωπαϊκού τύπου κυψέλες.

Και οι δυο τύποι κυψελών πάντως η Langstroth και οι Dadant ήταν Αμερικανικού τύπου καθαρά.

Η αρχή έγινε από τον πάστορα Lorenzo L. Langstroth το 1851 όπως έχουμε δει εδώ μέσα από τις αναρτήσεις του melissocosmou, όπου στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ο άνθρωπος αυτός επινόησε την κυψέλη που πήρε το όνομα του.


Κυψέλη dadant και langstroth διαφορές

Αυτή είναι η κυψέλη του Langstroth, με διαστάσεις εμβρυοθαλάμου 50.8cm X 41.3cm και με 24.3cm υψος.
Δεν είμαι σίγουρος αν εξαρχής ο Langstroth σχεδίασε να έχει και ο μελιτοθάλαμος τις ίδιες διαστάσεις με τον εμβρυοθάλαμο, πάντως αυτός ο τύπος επικράτησε σε αυτή την κυψέλη.
Κυψέλη dadant και langstroth διαφορές
Το δε πλαίσιο τύπου Hoffman έχει διαστάσεις για την κηρήθρα 43.2cm X 20.3cm.

Από την άλλη πλευρά ο Chalres Dadant γεννήθηκε στην Γαλλία αλλά μετανάστευσε στην Αμερική το 1863 όπου εκεί γνώρισε τις κυψέλες του Langstroth.
Όπως πολλοί άλλοι δούλεψε πάνω στην ιδέα αυτή και έκανε μια παραλλαγή της κυψέλης σε διαστάσεις.
Την έκανε με 11 ή κατ άλλους με 12 πλαίσια αρκετά μεγαλύτερα σε μέγεθος στον εμβρυοθάλαμο, αλλά μικρού μεγέθους, δηλαδή μισά πατώματα στον μελιτοθάλαμο.

Κυψέλη dadant και langstroth διαφορές

Λέγεται ότι επειδή  ο Dadant ήταν Ευρωπαίος και τον καιρό εκείνο αρθρογραφούσε ως ανταποκριτής Ευρωπαϊκών μελισσοκομικών περιοδικών στην Αμερική, με την εφεύρεση της κυψέλης του επικράτησε εύκολα αυτή στον ευρωπαϊκό χώρο.
Για να το κάνω λιανά, δούλεψαν τα λόμπι και στις κυψέλες ένα πράγμα...

Γι αυτό είπα στην αρχή ότι δεν είμαι σίγουρος με τι κριτήρια επιλέχθηκαν οι κυψέλες που ήρθαν στην Ελλάδα, μήπως οι ΗΠΑ δηλαδή ήθελαν να προωθήσουν κυψέλες Αμερικανού κατασκευαστή, λέω χωρίς να ξέρω αλλά και χωρίς να γνωρίζω.

Κυψέλη dadant και langstroth διαφορές


Αυτή είναι η Κυψέλη του Dadant, με διαστάσεις εμβρυοθαλάμου 50cm μάκρος, 38.3cm πλάτος και 31cm ύψος.
Αντίθετα ο μελιτοθάλαμος είναι 50 cm μάκρος, 38.3cm πλάτος και μόλις 17cm ύψος.

Η ιδέα του Dadant ήταν να κάνει πολύ μεγαλύτερο εμβρυοθάλαμο, ίσως για να έχει μεγαλύτερο χώρο να γεννάει η βασίλισσα και έτσι να έχουμε περισσότερο γόνο και μεγαλύτερη ανάπτυξη πληθυσμού.

Κυψέλη dadant και langstroth διαφορές

Αν μετρήσουμε τα διαθέσιμα κελιά για γόνο των εμβρυοθαλάμων των δυο κυψελών θα δούμε ότι υπάρχουν σχεδόν 61 χιλιάδες κελιά στην langstroth και 85 χιλιάδες κελιά στην dadant.

Ενώ...

Κυψέλη dadant και langstroth διαφορές

Ο χώρος αυτός εξοικονομείται από τον μελιτωθάλαμο αφού τα πλαίσια του είναι αρκετά μικρότερα, είναι πιο κοντά δηλαδή με αποτέλεσμα αυτά να γεμίζουν πιο εύκολα και πιο πολύ με μέλι.
Σε αυτό ασφαλώς συμβάλει και ο περισσότερος πληθυσμός λόγω του περισσότερου γόνου.

Πρέπει να αναλογιστούμε ωστόσο ότι μπορεί να έχουμε μικρότερα πλαίσια αλλά έχουμε περισσότερα, αφού όπως είπα η κυψέλη Dadant έχει 12 πλαίσια.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η κυψέλη langstroth πάντως και αξίζει να αναφέρω είναι η απολυτή συμμετρία που βοηθάει πολύ τον μελισσοκόμο.
Αν θέλω να τρυγήσω εμβρυοθάλαμο δηλαδή τρυγάω, χωρίς να έχω πρόβλημα ότι τα μεγαλύτερα πλαίσια δεν χωράνε στον μελιτοεξαγωγέα.
Αν θέλω να πάω με μονά μελίσσια στο πεύκο πάω, και με διπλά πάλι πάω.
Αντίθετα η Dadant έχει μεγαλύτερο εμβρυοθάλαμο και χώρο για ανώτερη ανάπτυξη.

Φίλες και φίλοι, φυσικά ανα τον κόσμο δεν είναι μόνο αυτές οι δυο κυψέλες που κυκλοφορούν.
Υπάρχουν χίλιες δυο παραλλαγές τους.

Κυψέλη dadant και langstroth διαφορές

Ούτε εγώ είμαι σε θέση να συγκρίνω ή να κρίνω τις δυο κυψέλες αφού έχω δουλέψει μόνο με την μια εως τώρα.
Προσπάθησα όμως να σας δώσω μια εικόνα.

Φυσικά το κλίμα της χώρας αλλάζει ραγδαία, η ανάπτυξη των μελισσιών μας είναι όλο και πιο μικρή όπως και τα μέλια που μπαίνουν στις κυψέλες είναι όλο και πιο λίγα.
Οι συνθήκες μάλλον γέρνουν υπέρ της Dadant, μα δεν έχω αμφιβολία, δεν είναι εφικτό να αλλάξει η χώρα κυψέλες και μηχανήματα όταν όλα έχουν σχεδιαστεί γύρω από την κυψέλη Langstroth.

Ελπίζω να σας προβλημάτισα λιγάκι με το άρθρο μου, όσο το κάνατε κι εσείς εξηγώντας τους λόγους που θέλετε να το δείτε αυτό δημοσιευμένο.

Είτε Langstroth είτε dadant όμως σας εύχομαι να είναι πάντα γεμάτες μέλι.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...