Γιατί με βάζετε να κάνω όλο τις βρώμικες δουλειές.
Την μια να αποκαλύψω οικονομικές κηρήθρες, την άλλη αντλίες βασιλικού πολτού, την άλλη κυκλώματα που κλέβουν μέλια κτλ.
Τρεις φίλους φιλοξενώ στον MELISSOCOSMO με μελισσοκομικές ζυγαριές.
Και μου έρχεται ανάρτηση να δείξω στον κόσμο πως να τις φτιάχνει μόνος του!!!
Αυτό είναι πρόκληση κατά κάποιο τρόπο.
Όμως τι να γίνει, αφού το θέλετε θα το κάνω.
Παρακάτω για όσους σκαμπάζουν από ηλεκτρονικά υπάρχουν οδηγίες κατασκευής μελισσοκομικής ζυγαριάς.
Δεν ξέρω πόσοι θα το καταφέρουν, ξέρω σίγουρα όμως ότι πολλοί θα το προσπαθήσουν, και ίσως σε λίγο καιρό πουλάνε και τα περίπτερα μελισσοκομικές ζυγαριές.
Άντε καλή επιτυχία λοιπόν σε όσους το επιχειρήσουν.
O μικροεπεξεργαστής Arduino ειναι μια ανοιχτού-κώδικα πλατφόρμα πρωτοτυποποίσης, βασισμένη σε ένα εύχρηστο λογισμικό(software) και υλισμικό(hardware). Ο Arduino έχει την ικανότητα να δέχεται εισόδους -το φώς σε εναν αισθητήρα, το δάχτυλο σε ενα διακόπτη, ή ενα μήνυμα στο Twitter - και να το μετατρέπει σε μια έξοδο - να ενεργοποιήσουν εναν κινητήρα, να ανάψουν ενα LED, να δημοσιεύσει κατι στο ίντερνετ. Όλα αυτά καθορίζονται απο ένα σετ οδηγιών που έχουν προγραμματιστεί μέσω του λογισμικού του Arduino (IDE).
Αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία με τον Arduino ή άλλον μικροεπεξεργαστή και κυκλώματα, θα ήταν προτιμότερο να δείτε απλούστερα παραδείγματα πριν επιχειρήσετε να φτιάξετε μόνοι σας την ζυγαριά.
Για το εγχείρημα της ζυγαριάς του μελισσιού (beescale) θα χρησιμοποιήσουμε τον Arduino Uno, εναν αισθητήρα θερμοκρασίας, εναν αισθητήρα υγρασίας, έναν αισθητήρα μέτρησης βάρους και ενα πρόσθετο gsm shield ωστε να λαμβάνουμε τις μετρήσεις μεσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Για την μέτρηση του βάρους απαιτείται η ενίσχυση του σήματος του αισθητήρα βάρους, οπότε θα χρησιμοποιήσουμε και ένα τυπωμένο κύκλωμα σε πλακέτα (printed circuit board - PCB) με τον HX711 ενισχυτή σήματος.
Μικροεπεξεργαστής: Arduino Uno
Αισθητήρας Θερμοκρασίας: Dallas DS18B20
Αισθητήρας Υγρασίας: DHT11
Αισθητήρας μέτρησης βάρους: Load cell 100 kg
Ενισχυτής σήματος: DFRobot HX711
Πρόσθετο PCB για σύνδεση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας: Adafruit Gsm Shield
Κεραία για το gsm shield: Mini GSM/Cellular Quad-Band Antenna - 2dBi SMA Plug
Πιο συγκεκριμένα, oποιαδήποτε στιγμή ο μελισσοκόμος θέλει να ενημερωθεί για τις συνθήκες που επικρατούν στην κυψέλη του, θα λαμβάνει ένα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο με τις τρέχουσες μετρήσεις της ζυγαριάς, η οποία θα τίθεται αυτόματα σε λειτουργία, καθώς και τις ενδείξεις των αισθητήρων. Επιπροσθέτως, ο μικροεπεξεργαστής θα δημιουργεί ένα αρχείο μετρήσεων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η περαίτερω επεξεργασία τους με σκοπό την μακροπρόθεσμη εξαγωγή συμπερασμάτων για τη βελτίωση της παραγωγής.
Σε ποίους απευθύνεται
Κοινότητες Χρηστών
Το beescale απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται με την μελισσοκομία, επαγγελματίες ή μη μελισσοκόμους δηλαδή, οι οποίοι θέλουν να γλιτώσουν χρόνο και χρήμα από τις μετακινήσεις τους την περίοδο του τρύγου του μελιού.
Κοινότητες προγραμματιστών
Προγραμματιστές που ενδιαφέρονται για την επέκταση του έργου μπορούν να συμβάλουν ώστε το beescale να ενισχυθεί με gps σύστημα με σκοπό την μεγαλύτερη ασφάλεια των κυψελών από κλοπές.
Κόστος
ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
Τι θα χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή:
έναν μικροεπεξεργαστή Arduino uno
arduino gsm shield και μια κεραία SMA
αισθητήρα βάρους (load cell)
ενισχυτή σήματος HX711
αισθητήρα θερμοκρασίας Dallas DS1820
αισθητήρα υγρασίας DHT11
4 Αλκαλικές μπαταρίες σε σειρά ώστε να τροφοδοτούν στα 6 V (κάθε μπαταριά είναι 1,5 V)
Αρχικά τοποθετήστε το gsm shield στον Arduino
Τώρα μπορείτε να ανεβάσετε παραδείγματα από το περιβάλλον του Arduino IDE της βιβλιοθήκης GSM για να επιβεβαιώσετε ότι λειτουργεί.
Αισθητήρας Βάρους
Για να συνδέσουμε τον αισθητήρα βάρους, θα χρησιμοποιήσουμε τον ενισχυτή σήματος HX711. Λάβετε υπ'όψιν σας ότι το GSM shield δεσμεύει τα digital pin 2,3 και 7.
Κύκλωμα
Σχεδιάγραμμα
Αισθητήρας Θερμοκρασίας
Εκτός του αισθητήρα θα χρειαστεί και μια αντίσταση 4,7 ΚΩ.
Κύκλωμα
Σχεδιάγραμμα
Αισθητήρας Υγρασίας
Κύκλωμα
Σχεδιάγραμμα
Ολοκληρωμένο Κύκλωμα
Ολοκληρωμένο Σχεδιάγραμμα
ΠΗΓΗ
https://github.com/