Σελίδες

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Πως φυτρώνουμε τους σπόρους Ευκαλύπτου melliodora


Κάνω αυτό το άρθρο σήμερα καθώς πολλοί με ρωτάτε σχετικά, οπότε πρέπει να υπάρχουν αυτές οι οδηγίες εδώ πιστεύω.

Ο ευκάλυπτος είναι είδος δένδρου με περίπου 700 διαφορετικές ποικιλίες και κατάγεται από την Αυστραλία και την Τασμανία.
Στην Ελλάδα εισηχθεί το 1862 από τον βοτανολόγο Θεόδωρο Ορφανίδη.
Στην χώρα μας έχουν έρθει αρκετά είδη, αλλά ο κοινός ευκάλυπτος που συναντάμε συχνά είναι το είδος Eucalyptus globulus που μπορεί να φτάσει σε ύψος ακόμα και 80 μέτρων.
Είναι μαζί με την Ακακία από τα λίγα είδη δένδρων που δεν καίγονται, και σε μερικές χώρες φυτεύονται ανάμεσα σε δάση για να χρησιμεύουν ως φυσικές αντιπυρικές ζώνες.

Ο Ευκάλυπτος ο κοινός, όπως και τα περισσότερα είδη είναι πολύ καλά μελισσοτροφικά φυτά αφού δίνουν στις μέλισσες νέκταρ, γύρη αλλά και μελίτωμα.
Το διασημότερο μελισσοτροφικό είδος είναι η ποικιλία eucalyptus melliodora που δίνει ανθοφορία περισσότερους από 6 συνεχόμενους μήνες τον χρόνο, από το φθινόπωρο μέχρι το τέλος της ανοίξεως.
Για τον λόγο αυτό έχει εισαχθεί με επιτυχία σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.
Πολλοί είναι οι μελισσοκόμοι που προσπαθούν να φτιάξουν φυτώριο melliodora για να εμπλουτίσουν τς περιοχές τους, και επειδή έχω γράψει ότι έχω ασχοληθεί με το θέμα με ρωτούν πολύ συχνά.

Ας δώσω μερικές συμβουλές κατά την εμπειρία μου λοιπόν.

Καταρχήν πρέπει να παραγγείλετε σπόρους melliodora από την Αυστραλία για να είστε σχετικά σίγουροι ότι αυτοί είναι όντως melliodora.
Αυτό σήμερα είναι πολύ εύκολο και οικονομικό καθώς με περίπου 2-3 ευρώ μπορείτε να αποκτήσετε ένα φακελάκι με 100 σπόρους περίπου από το Ebay.
Επειδή ο melliodora είναι ευαίσθητο φυτό μπορεί μεν να αναπτυχθεί και σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, μπορεί να δώσει ανθοφορία, αλλά σπόρους δίνουν λιγότερο από το 1% των δέντρων.
Αν φυτέψουμε δηλαδή 100 δένδρα, σπόρους θα δώσει μετά βίας μόνο 1 δένδρο, ενώ τα υπόλοιπα 99 δένδρα θα έχουν άσπορους, τζούφιους σπόρους που δεν φυτρώνουν.
Αντίθετα στην Αυστραλία που είναι το φυσικό περιβάλλον του φυτού δίνουν γόνιμους σπόρους κανονικά όλα τα δένδρα.

Όταν σας έρθουν οι σπόροι, θα είναι μέσα σε πλαστικά φακελάκια και θα μοιάζουν όπως στην παρακάτω εικόνα.


Εδώ βλέπουμε σπόρους ευκαλύπτου.
Σε όλα αυτά όμως τα καφέ είναι μικροξυλάκια και φλουδάκια και μόνο τα σφαιρικά μαύρα στίγματα ανάμεσα τους είναι οι σπόροι Ευκαλύπτου.
Έχει τύχει, μέσα σε φακελάκι που έγραφε ότι έχει 100 σπόρους να μετρήσω μονάχα 7 σπόρους Ευκαλύπτου, και όλα τα υπόλοιπα ήταν φλουδάκια.

Όπως είπα υπάρχουν 700 διαφορετικές ποικιλίες Ευκαλύπτου, και η φύση έχει προνοήσει έτσι ώστε οι σπόροι του κάθε είδους να φυτρώνουν μόνο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για αυτούς.
Γι αυτό κάποιες ποικιλίες σπόρων πρέπει να μπουν στην κατάψυξη πριν σπαρθούν ώστε να φυτρώσουν.
Αυτό γίνεται για να μαλακώσει η φλούδα του σπόρου και να μπορέσει να φυτρώσει.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες τον χειμώνα με τους πάγους επιτυγχάνεται αυτό.

Ο ευκάλυπτος melliodora όμως θέλει άλλο κόλπο για να φυτρώσει.
Θέλει να μπει σε εμποτισμένο με νερό βαμβάκι ή πανάκι, ή χαρτί κουζίνας και αυτό να τοποθετηθεί δίπλα σε πηγή θερμότητας, πχ καλοριφέρ και να τον μουσκεύουμε καθημερινά μέχρι να φυτρώσει.


Όταν ο σπόρος κεντήσει ριζούλα τον πιάνουμε απαλά με ένα τσιμπιδάκι από αυτά που βγάζουν τα φρύδια τους οι γυναίκες και τον τοποθετούμε σε σακουλάκι ή ποτηράκι με χώμα και τους χώνουμε ελάχιστα, ίσα να καλυφθούν με χώμα.
Ποτίζουμε και τους αφήνουμε πάλι δίπλα σε πηγή θερμότητας μέχρι να φυτρώσουν.


Εναλλακτικά μπορούμε από τέλος Μαρτίου μέχρι και τον Ιούνιο να κάνουμε μικρο θερμοκήπιο με ναύλον όπου θα έχει ζέστη και με καθημερινό πότισμα μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι.

Σκέτοι σπόροι σε σακουλάκια με χώμα στον κήπο μου χωρίς θερμότητα, δεν κατάφερα να τους φυτρώσω ποτέ.

Όταν τα δενδρύλια γίνουν 20-30 εκατοστά μπορούμε να τα φυτέψουμε στη μόνιμη θέση τους να μεγαλώσουν.
Αν θέλουμε να φυτέψουμε τα δενδρύλλια σε χωράφι που δεν ποτίζεται τότε η καλύτερη εποχή για να μην ξεραθούν είναι από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τέλος Νοεμβρίου που αρχίζουν οι βροχές.


Μετά την μόνιμη φύτευση τους στο χώμα τα δενδρύλια σε 4 χρόνια θα ξεκινήσουν να κάνουν τα πρώτα άνθη τους λευκού ως υποκίτρινου χρώματος.

Καλή σας επιτυχία


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...