Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν όλοι οι μελισσοκόμοι.
Επίσης πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουν παρατηρήσει ότι από τον Ιούνιο μήνα και μετά οι μέλισσες παύουν να δραστηριοποιούνται σε άσπρες κηρήθρες και πιάνουν μόνο τις μαύρες.
Ειδικά στο πεύκο Αύγουστο και Σεπτέμβριο έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και εναλλαγή πλαισίων αν υπάρχει μέσα στην κυψέλη, μαύρο, μετά άσπρο και μετά πάλι μαύρο ότι οι μέλισσες θα παρατήσουν το άσπρο ακόμα και αν αυτό είναι στη μέση και θα πιάσουν τα μαύρα.
Αλλά και οι βασίλισσες σταματάνε να γεννάνε στα λευκά κεριά και προτιμούν τα μαύρα.
Γιατί συμβαίνει αυτό όμως;
Γιατί οι μέλισσες δεν προτιμούν το καλύτερης ποιότητας λευκό καινούριο κερί;
Γιατί ο μελισσοκόμος πρέπει να πηγαίνει στα πεύκα με όσο το δυνατόν περισσότερα μαύρα κεριά για να πάρει περισσότερο μέλι;
Η απάντηση είναι απλή.
Αν σπάσετε ή ξύσετε μια παλιά μαύρη κηρήθρα, θα δείτε ότι στο εσωτερικό των κελιών υπάρχουν λεπτά κουκούλια.
Αυτά τα κουκούλια μένουν εκεί μετά από κάθε εκκόλαψη γόνου των μελισσών.
Με τον καιρό τα κουκούλια μεγαλώνουν, το μέγεθος των κελιών μικραίνει οπότε οι μέλισσες που βγαίνουν είναι και ποιο μικρόσωμες.
Γι αυτό λέμε ότι κάθε 4-5 χρόνια πρέπει να λιώνουμε τις μαύρες κηρήθρες και να τις αντικαθιστούμε, ώστε να έχουμε νέες άσπρες κηρήθρες που από εκεί θα βγαίνουν μεγαλόσωμες μέλισσες.
Όμως αυτά τα κουκούλια στην μαύρη κηρήθρα την δένουν, και την κάνουν πολύ ποιο ανθεκτική.
Γι αυτό την προτιμούν οι μέλισσες.
Οι μέλισσες γνωρίζουν ότι το καλοκαίρι με την ζεστή οι λεύκες κηρήθρες κόβονται υπό το βάρος και πέφτουν κάτω.
Οι μαύρες κηρήθρες που έχουν κουκούλια μέσα είναι απολύτως σίγουρες στο βάρος του μελιού αλλά και του γόνου.
Δυστυχώς οι μέλισσες μας όσο έξυπνες και αν είναι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι εμείς περικλείουμε τις κηρήθρες σε ξύλινο πλαίσιο, και μέσα τους τοποθετούμε σύρμα για να μην σπάζουν.
Αυτές έχουν το δικό τους ένστικτο και την σοφία τους που δημιουργήθηκε με την πάροδο εκατομμυρίων ετών και τους λέει ότι οι μαύρες κηρήθρες είναι ποιο γερές το καλοκαίρι και ποιο ζεστές τον χειμώνα.
Γι αυτό ο μελισσοκόμος αν θέλει να πάρει περισσότερα μέλια πρέπει να αφαιρέσει άσπρες κηρήθρες και να βάλει μαύρες για να μπει στα πεύκα και να τις δει γεμάτες.
Αν μπει με άσπρες κηρήθρες θα τις δει με πολύ λίγο μέλι μέσα ακόμα και με μόλις 100-200γρ που δεν αξίζει τον κόπο να τις τρυγήσει.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δείτε μια μαύρη κηρήθρα γεμάτη, και δίπλα μια άσπρη κηρήθρα αδειανή, να ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό.
Να χειρίζεστε τα μελίσσια σας με σεβασμό, σύμφωνα με τα δικά τους θέλω, ακόμα και αν αυτά πάνε κόντρα στην δική μας λογική.
Γιατί είναι άλλος ο κόσμος των μελισσών, και άλλος ο δικός μας και γιατί πρέπει να σεβόμαστε τον τρόπο ζωής τους και να μαθαίνουμε τις συνήθειες τους ώστε να έχουμε καλύτερες αποδόσεις.
Melissocosmos