Σελίδες

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Οξαλικό οξύ: Πως καταπολεμά την βαρρόα


Η βαρρόα μπήκε στην μελισσοκομική μας ζωή στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, αλλά σιγά σιγά βρέθηκαν θεραπείες και σκευάσματα που σχεδόν έλυσαν το πρόβλημα.
Στις μέρες μας η θεραπεία της βαρρόα δεν λογαριάζεται τόσο με την αποτελεσματικότητα ενός σκευάσματος καθώς αυτή θεωρείται δεδομένη, όσο με την ευκολία χρήσης αυτού.
Ο μελισσοκόμος ψάχνει εύκολες και αποδοτικές χρήσεις.
Θα δούμε μέσα από μερικές αναρτήσεις του Melissocosmou τις περισσότερες δραστικές ουσίες χημικές ή οργανικές που κυκλοφορούν στο εμπόριο και θα μάθουμε πως δρουν αυτές προκειμένου να τις χρησιμοποιούμε σωστά και με μέτρο.
Σήμερα θα μιλήσουμε για την δραστική ουσία Οξαλικό οξύ.
Αυτή την δραστική ουσία δεν την φέρει κανένα εγκεκριμένο σκεύασμα στην Ελλάδα, όμως θεωρείται ως βιολογική και ότι δεν αφήνει κατάλοιπα στο μέλι.

Ας δούμε τον τρόπο που καταπολεμά την βαρρόα.

Το οξαλικό οξύ είναι και αυτό ένα κοινό οργανικό οξύ. Ο κύριος τρόπος με τον οποίο το οξαλικό οξύ σκοτώνει τα ακάρεα φαίνεται να είναι με άμεση επαφή.

Υπήρξαν μερικές αναφορές ότι το οξαλικό οξύ μπορεί να βλάψει τα στόμια του ακάρεως. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για αυτό και η προέλευση αυτής της έννοιας φαίνεται να είναι μια χειραγώμενη εικόνα που δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το οξαλικό οξύ πρέπει να βρίσκεται σε άμεση επαφή με το ακάρεα και να διανέμεται στην κυψέλη μέσω της επαφής απο μέλισσα σε μέλισσα.

Δεδομένου ότι το οξαλικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τα μιτοχόνδρια στα θηλαστικά και ότι τα μιτοχόνδρια είναι ευαίσθητα στα οξέα, είναι πιθανό ότι το οξαλικό οξύ επηρεάζει επίσης το ακάρι varroa διαταράσσοντας ή επηρεάζοντας τη μιτοχονδριακή λειτουργία. Σε κάθε περίπτωση, ένας φυσικοχημικός τρόπος δράσης θα εξηγούσε γιατί δεν υπήρξαν αναφορές ακάρεων ανθεκτικών στο οξαλικό οξύ.

Το οξαλικό οξύ πρέπει να αποφεύγεται όταν οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες των 37C.
Εικάζεται ότι η εφαρμογή του τον χειμώνα δημιουργεί μικρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη την άνοιξη.
Έχει την υψηλότερη αποτελεσματικότητα ενάντια στην βαρρόα σε σχέση με όλες τις άλλες ουσίες και αγγίζει το ποσοστό σχεδόν 90%.
Δυο είναι οι κύριοι τρόποι που ακολουθούν οι μελισσοκόμοι, αυτός της ενστάλαξης και αυτός των ταινιών.
Υπάρχει και τρίτος τρόπος αυτός της εξάχνωσης του οξαλικού οξέως μα τότε το ποσοστό επιτυχίας πέφτει στο 65%.


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...