Σελίδες

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Επιστροφή στην παραδοσιακή μελισσοκομία στην Ισπανία... Ένα πολύ όμορφο βίντεο


Η  Σιέρα Νεβάδα είναι μια ορεινή περιοχή της Ισπανίας που σημαίνει χιονισμένη οροσειρά.
Φυσικά και εκεί η σύγχρονη μελισσοκομία πήρε την σκυτάλη από το χτες, και οι Ευρωπαϊκού τύπου κυψέλες, αντικατέστησαν τις παλαιές.

Η νοσταλγία του παρελθόντος όμως οδήγησε μερικούς ηλικιωμένους μελισσοκόμους του Μελισσοκομικού Συλλόγου Γρανάδας στο να δημιουργήσουν ξανά τις παραδοσιακές κυψέλες που υπήρχαν παλαιότερα στην περιοχή και να αναδείξουν ξανά τις πρακτικές εκείνες που ακολούθησε η μελισσοκομία στην χώρα επί χιλιάδες χρόνια, και να μην ξεχαστούν.

Στο παρακάτω βίντεο αν και χωρίς υπότιτλους δυστυχώς, βλέπουμε αναλυτικά την κατασκευή παραδοσιακών κυψελών της Ισπανίας που γίνονται με ψιλό καλάμι, και ψαθί.
Όπως είπα το βίντεο δεν έχει υπότιτλους αλλά επειδή η γλώσσα της μελισσοκομίας είναι διεθνώς κοινή, μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε την διαδικασία.


Παρακολουθούμε λοιπόν την διαδικασία κατασκευής παραδοσιακών κυψελών βήμα προς βήμα, την τοποθέτηση σμηνών σε αυτές, την μετακίνηση τους με μουλάρι παρακαλώ, αλλά και την διαδικασία του τρύγου αυτών των κυψελών, όπως και το ξεμέλιασμα, το πως έβγαζαν το μέλι από τις κηρήθρες δηλαδή.

Στο τέλος το φιλτράρισμα του μελιού το έκαναν δίπλα στο τζάκι προφανώς για να ρέει πιο εύκολα το μέλι από την θερμότητα.
Συλλέγοντας το μέλι τους έφτιαχναν με αυτό ένα είδος γλυκό του κουταλιού προσθέτοντας κομμάτια κολοκυθιού μέσα, ή το χρησιμοποιούσαν στην διατροφή τους ρίχνοντας μέλι στο τηγάνι με φρέσκο ποπ κορν που το έκαναν σαν ένα είδος παστελιού ας πούμε, ενώ το βίντεο δεν παραλείπει να μας πει ότι χρησιμοποιούν το μέλι για να φτιάξουν και παραδοσιακά κουλουράκια.

Μελισσοκομία από μια άλλη αγνή εποχή έχουμε συνάδελφοι σε αυτή την ανάρτηση, που παρότι πρόκειται για άλλη χώρα με άλλη κουλτούρα εντούτοις διακρίνονται έντονα στοιχεία και της δικής μας χαμένης παράδοσης.

Δείτε το και ελπίζω να το βρείτε χρήσιμο, όπως χρήσιμο θα ήταν να γίνουν παρόμοιες ενέργειες και από δικούς μας ηλικιωμένους μελισσοκόμους, με την παρότρυνση και την υποστήριξη των συλλόγων που ανήκουν.
Ας ανοίξουμε τα μάτια μας να δούμε πως λειτουργούν οι σύλλογοι και οι μελισσοκόμοι στο εξωτερικό, μήπως αποκτήσουμε κι εμείς μελισσοκομική παιδεία και μελισσοκομικό  πολιτισμό κάποια στιγμή που τόσο μας λείπουν...




MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών