Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Σεμινάριο μελισσοκομίας στο Αγρίνιο

Από Δευτέρα 9 έως Τετάρτη 11 Μαρτίου

Το τρίτο δωρεάν σεμινάριο για την εκπαίδευση ανέργων, νέων αγροτών και όποιων άλλων επιθυμούν ν’ ασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα διοργανώνει ο ΙΝ Αγίου Δημητρίου Αγρινίου. Ο τρίτος κύκλος των σεμιναρίων θα είναι πάνω στην μελισσοκομία και θ’ αφορά νέους που ενδιαφέρονται ν’ ασχοληθούν για πρώτη φορά με το αντικείμενο, αρχάριους μελισσοκόμους, αλλά και έμπειρους που διαθέτουν οργανωμένο μελισσοκομείο.

Το σεμινάριο θα λάβει χώρα από τη Δευτέρα 9 έως και την Τετάρτη 11 Μαρτίου. Η θεωρία θα παραδοθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ευαγγελιστρίας Αγρινίου (τηλ. 26410 55730), ενώ η πρακτική εξάσκηση στο Κτήμα Ταξιαρχών στο Ψηλογέφυρο Αγρινίου με τα μελίσσια του Ναού.
Τα θέματα στο σεμινάριο θ’ αναπτύξει ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος του εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας Πασχάλης Χαριζάνης. Έχει διδάξει μελισσοκομία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας και από το 1995 ως σήμερα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βοήθησε δε στη δημιουργία της φάρμας της Ορθοδόξου Ιεραποστολής στο Κονγκό.

Θέματα σεμιναρίου

Θεωρία
-Η μελισσοκομία στην Ελλάδα και οι προοπτικές (πολύ βασικά)
-Προληπτικά μέτρα για αλλεργίες
-Οδηγίες για αρχάριους
-Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε μελίσσια
-Μερικοί βασικοί μελισσοκομικοί χειρισμοί για αρχάριους
-Η διατροφή, συμπεριφορά και σμηνουργία των μελισσών
-Πως επιλέγουμε τη σωστή θέση του μελισσοκομείου
-Τα κυριότερα μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδος
-Απλοί τρόποι παραγωγής βασιλισσών και βασιλικού πολτού (γιατί είναι σημαντική η καλή βασίλισσα μέσα σε μία κυψέλη)
-Τα προϊόντα της κυψέλης (Μέλι, Κερί, Γύρη, Βασιλικός πολτός, Πρόπολη, Δηλητήριο)
-Οργάνωση και λειτουργία μελισσοκομικής μονάδας και δημιουργία ομάδας παραγωγών
-Ασθένειες μελισσιών και τρόπος αντιμετώπισής τους
Πρακτική
Α. Ο βασικός εξοπλισμός του μελισσοκόμου
Β. Η εξοικείωση με τις μέλισσες (πρακτική στο μελισσοκομείο)
Γ. Προετοιμασία της καινούργιας κυψέλης για να δεχθεί το σμήνος (σιρμάτωμα πλαισίων, βάψιμο κυψελών κλπ)
Δ. Παρασκευή μελισσοτροφής (σιρόπι, Ζαχαροζύμαρο & Υποκατάστατο γύρης και τροφοδότηση μελισσιών)
Ε. Ανάπτυξη μελισσιού
ΣΤ. Βασιλοτροφία
Η μελισσοκομία είναι μια ενασχόληση που ενθουσιάζει όλο και περισσότερους φίλους της φύσης, αλλά στην Αιτωλοακαρνανία έχει, μέχρι στιγμής, την τύχη των υπολοίπων αγροτικών και κτηνοτροφικών ενασχολήσεων. Η Αιτωλοακαρνανία όμως προσφέρεται για πολλών ειδών τρύγους. Μπορεί να παραχθεί μέλι άνθεων και κωνοφόρων δέντρων (πορτοκαλιά, ασφάκα, ρίκι, αγριοθύμαρο, λυγιά, καστανιά, κουμαριά, παλιούρι, έλατο και βελανιδιά).

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων

  • Δευτέρα 9 Μαρτίου ώρα 17.30 έως 21.00 ΘΕΩΡΙΑ – Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στην Ευαγγελίστρια Αγρινίου, απέναντι από πρώτο Δημοτικό
  • Τρίτη 10 Μαρτίου μεσημέρι – Πρακτικές ενότητες μελισσοκομίας (η ώρα θα ανακοινωθεί στο σεμινάριο μετά από συνεννόηση με τους συμμετέχοντες)
  • Τρίτη 10 Μαρτίου ώρα 17.30 έως 21.00 ΘΕΩΡΙΑ – Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στην Ευαγγελίστρια Αγρινίου, απέναντι από πρώτο Δημοτικό
  • Τετάρτη 11 Μαρτίου πρωί – Πρακτικές ενότητες μελισσοκομίας (η ώρα θα ανακοινωθεί στο σεμινάριο)
Μετά το πέρας των σεμιναρίων θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης που θα υπογράφει ο καθηγητής κ. Χαριζάνης, βοηθητικό υλικό έντυπο και εποπτικό.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή με αίτηση που υπάρχει και στο πρατήριο της Φάρμας των Ταξιαρχών, στην οδό Αναστασιάδη 5 στο Αγρίνιο (στο κέντρο του Αγρινίου, τηλ. 26410-54412) και που θα υποβάλλεται συμπληρωμένη από την Πέμπτη 5 έως και την Δευτέρα 9 Μαρτίου το πρωί (από 8:00 έως 14:00 και από 17:30 έως 21:00).
ΠΗΓΗ
https://agriniovoice.gr/