Ένα ακόμα όπλο για τον έλεγχο της Βαρρόα έρχεται να προστεθεί στην φαρέτρα των μελισσοκόμων.
Πρόκειται για το VARRTREAT, μια συσκευή που μπαίνει επάνω στην κυψέλη και μέσω θερμότητας σκοτώνει την βαρρόα.
Το VARRTREAT είναι Γερμανικό προϊόν, το επινόησαν δυο Κροάτες εφευρέτες και χρηματοδότησε η Γερμανία με 140 χιλιάδες ευρώ την προσπάθεια για να γίνει πραγματικότητα.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Ivan Tolj και ο Τεχνικός Βοηθός Mate Sablić κατοχύρωσαν την πατέντα.
Πρέπει δε να δώσουμε την δέουσα προσοχή σε μια λεπτομέρεια.
Οι ερευνητές ανά τον κόσμο έχουν σταματήσει προ πολλού να ψάχνουν λύσεις σε χημικές ουσίες.
Οι ουσίες Αμιτράζ, Φλουβαλινειτ, φλουμεθρίνη και κουμαφώς είναι οι μόνες χημικές που χρησιμοποιούνται στην μελισσοκομία αλλά είναι και 50 χρονών πλέον.
Η χημεία όπως είναι φυσικό δεν σταματάει σε αυτές τις 4 ουσίες, υπάρχουν και άλλες που καταπολεμούν ακάρεα και θα μπορούσαν να εφευρεθούν και νέες αλλά η παγκόσμια ερευνητική κοινότητα τους έχει γυρίσει την πλάτη της και σωστά το έκανε προκειμένου να παράγουμε ποιο φιλικά και καθαρά προϊόντα.
Πριν λίγο καιρό δημοσίευσα ένα νέο προϊόν που ήταν ένα θερμαινόμενο πλαίσιο κηφηνοκηρήθρας για την καταπολέμηση της βαρρόα.
Σήμερα βλέπουμε ένα μηχάνημα που μπαίνει πάνω στην κυψέλη στην θέση του καπακιού και σκοτώνει την βαρρόα με θερμό αέρα.
Είναι απόλυτα σαφές νομίζω ότι οι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επικεντρωθεί σε αυτή την μέθοδο της θερμοπληξίας για τον έλεγχο της βαρρόα.
Οι ερευνητές λοιπόν λένε ότι αν στην κυψέλη η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 43C τότε η βαρρόα πεθαίνει.
Όμως σε αυτή την θερμοκρασία δεν παθαίνει απολύτως τίποτα ούτε ο γόνος ούτε ο πληθυσμός των μελισσών.
Βέβαια δεν μπορώ να μην πω ότι στην Ελλάδα έχουμε μαύρα μεσάνυχτα και είμαστε ανενημέρωτοι για τις εξελίξεις αυτές.
Ας διαβάσουν οι Έλληνες ερευνητές το άρθρο μου και τους ξένους συναδέλφους τους προκειμένου να τα παρουσιάσουν στο συνέδριο τους κονσερβοποιημένα.
Θα συνεχίσετε να είστε ουραγοί κύριοι, απλά επειδή είστε άεργοι, εγώ θα ντρεπόμουν να κάνω συνέδριο αν δεν είχα κάτι νέο να πω στον κόσμο, αν δεν έκανα τίποτα και να παρουσιάσω εργασίες ξένων ερευνητών για να καλύψω την δική μου απουσία.
Στο θέμα μας όμως.
Το πλεονέκτημα είναι η τελείως οικολογική χρήση.
Προϊόντα μέλισσας πεντακάθαρα με μηδενικά υπολείμματα.
Το μειονέκτημα είναι ο χρόνος εφαρμογής κυρίως και το κόστος της συσκευής.
Το VARRTREAT κοστίζει 580 ευρώ.
Αν σκεφτεί κανείς ότι θα το έχει πολλά χρόνια τότε θα έλεγα ότι ως κόστος δεν ειναι φοβερό, πλην όμως οι μικροί μελισσοκόμοι δύσκολα θα μπορέσουν να το αγοράσουν.
Και βέβαια ο χρόνος εφαρμογής αφού χρειάζεται θέρμανση επί 1 ώρα για να γίνει η δουλειά μας για κάθε κυψέλη, αν κάποιος διαθέτει πολλά μελίσσια δεν μπορεί να κάνει δουλειά αν δεν αγοράσει πολλές συσκευές.
Σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες μεθόδους καταπολέμησης εδώ δεν μας ενδιαφέρει η παρουσία γόνου καθώς η βαρρόα σκοτώνεται ακόμα και μέσα στα κελιά του γόνου πράγμα που φέρνει τα πάνω κάτω στην καταπολέμηση της.
Άρα πιθανόν καλοκαίρι που έχει ζέστη η όλη διαδικασία να είναι ποιο εύκολη και να γίνεται ποιο γρήγορα.
Το VARRTREAT λέει ότι σκοτώνει πάνω από το 95% των βαρρόα που υπάρχουν πάνω στις μέλισσες και πάνω από το 91% των βαρρόα που είναι μέσα στον γόνο.
Δεν υπάρχει περιορισμός χρήσης μάλιστα, ο μελισσοκόμος μπορεί να κάνει εφαρμογές όσο συχνά θέλει χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στα μελίσσια του.
Λένε μάλιστα οι κατασκευαστές του, πως μετά την εφαρμογή αφού το μελίσσι καθαρίσει από την βαρρόα μέσα σε 2-3 ημέρες παρατηρείται ότι φέρνει περισσότερη γύρη και μέλι στην κυψέλη.
Ασφαλώς η βαρρόα δεν μπορεί να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε αυτή την μέθοδο, και το στοίχημα των κατασκευαστών είναι το πως θα μπορέσουν να βελτιώσουν την διάρκεια του χρόνου εφαρμογής, να χρειάζεται δηλαδή λιγότερος χρόνος για την εφαρμογή.
Αυτά τα νέα έχουμε λοιπόν και τα διαβάζετε άμεσα και ΔΩΡΕΑΝ εδώ στον Melissocosmo στο Blog των Ελλήνων μελισσοκόμων.