Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Καστανιά: Με ένα υπέροχο μέλι και με εξαιρετική γύρη που δυναμώνει πολύ τα μελίσσια


Μια ανθοφορία εξαιρετική από όλες τις απόψεις έχουμε στην χώρα μας σε μεγάλες εκτάσεις μάλιστα τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο.
Πρόκειται για την ανθοφορία της καστανιάς.
Πριν μπω στο κυρίως θέμα θέλω να πω ορισμένα πράγματα.
Μέσω του Blog έχω κάνει γνωριμίες με μελισσοκόμους από το εξωτερικό.
Έχω συναντηθεί με τον Φρανκ και ομάδα μελισσοκόμων από την Ιταλία, όπως και με τον Ερικ και την Αννα μελισσοκόμους από την Γαλλία.
Μιλήσαμε για τα μέλια των χωρών μας.

Έμαθα λοιπόν, ότι τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Γαλλία οι δυο χώρες μαζί που φτάνουν σε πληθυσμό τα 127 εκατομμύρια ψυχές, έχουν ως κορωνίδα των μελιών αυτό της καστανιάς.
Στις χώρες αυτές, Γαλλία και Ιταλία οι οποίες είναι ελλειμματικές από πλευράς παραγωγής μελιού, το μέλι από άνθη καστανιάς είναι το ακριβότερο και στην χονδρική οι έμποροι τους το αγοράζουν σε τιμή άνω των 7 ευρώ το κιλό συνήθως με τρίμηνη επιταγή.
Στην χώρα μας την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες παραγωγής μελιού καστανιάς, οι μελισσοκόμοι δεν το κυνηγάνε καθώς οι καταναλωτές δεν το εκτιμούν και πολύ λόγω της πικρής γεύσης, έχει χαμηλή ζήτηση αυτό το μέλι στην Ελλάδα.
Αυτό που με εκνευρίζει πάρα μα πάρα πολύ, είναι γιατί κοιμούνται οι εμπόροι μας;
Αφού υπάρχει μια τεράστια αγορά δίπλα μας που κυριολεκτικά διψάει για μέλι καστανιάς γιατί δεν ανοιγόμαστε εκεί;
Γιατί δεν κάνουμε εξαγωγές μελιού προς τα εκεί, που και οι τιμές είναι καλές και άμεση ζήτηση υπάρχει;
Γιατί επιμένουμε να καρκινοβατούμε, να κανιβαλίζουμε την Ελληνική αγορά, να συμπιέσουμε τις τιμές κάτω του κόστους να μαραζώνουμε την Ελληνική μελισσοκομία;
Τα γράφω ωμά και ενοχλώ πολλούς μα έτσι αισθάνομαι.
Παίζονται φοβέρα παιχνιδάκια στην πλάτη των μελισσοκόμων της χώρας δυστυχώς.
Αγοράζουν αν αγοράζουν μέλι με 10μηνες επιταγές, δεν έχουν σάλιο να κινηθούν, παρακαλάνε τις τράπεζες για δάνεια, και τιμωρούν όσους τολμούν να σηκώσουν κεφάλι.
Ναι τους τιμωρούν.
Παράδειγμα τιμωρείται η Κρήτη που τόλμησε να κάνει ΠΟΠ μέλι και δεν έδωσε το μάνατζμεντ στον εκλεκτό τους τον νεκροθάφτη.

Και το θέμα ξέρετε ποιο είναι;
Οι έμποροι κάνουν τα παιχνιδάκια τους κανονικά, εταιρείες είναι κέρδος θέλουν μόνο αυτό βλέπουν.
Εμείς οι μελισσοκόμοι όμως τι κάνουμε;
Πτωχεύσαμε τους συνεταιρισμούς.
Γίναμε συνεταιριζόμενοι όχι για να μπορούμε να πουλάμε το μέλι μας σε καλύτερες τιμές, αλλά για να φάμε τους συνεταιρισμούς.
Εμείς οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι βγάλαμε τα μάτια στους συνεταιρισμούς, εμείς τους πτωχεύσαμε.
Και τώρα έχουμε κατεβάσει τα κεφάλια από απογοήτευση που δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα μέλια μας παρότι αυτά είναι πολύ καλής ποιότητας και θα μπορούσαν να γίνουν ανάρπαστα στο εξωτερικό.
Αυτοί είμαστε, αυτό μας αξίζει και αυτό εισπράττουμε.
Και δεν έχουμε διδαχτεί ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ούτε από την κρίση της χώρας ούτε από την κρίση του κλάδου.

Στο θέμα μας τώρα!!!

Οι καστανιές είναι μεγάλα δέντρα συνήθως και το ύψος τους μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 35 μέτρα. Είναι είτε αυτοφυή είτε καλλιεργούνται για τους νόστιμους καρπούς τους και για την καλή σε ποιότητα ξυλεία τους αλλά και ως καλλωπιστικά σε διάφορα πάρκα. 
Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα σύμφωνα με το wikipedia ενώ την μέγιστη ανθοφορία και παράγωγη την δίνει το δέντρο μετά το 50ο-60ο έτος της ηλικίας του.


Σε καλλιεργήσιμη μορφή εξαιτίας της περιποίησης του το δέντρο δίνει μεγαλύτερες ποσότητες ανθοφορίας, καρπού και κατ επέκταση γύρη και νέκταρ σε σχέση με την άγρια μορφή, αλλά υπάρχει και το ρίσκο των ραντισμάτων φυσικά ενός προβλήματος που δεν υφίσταται στην άγρια καστανιά.


Επί πλέον η καστανιά μετά το πέρας της ανθοφορίας της Ιούλιο μήνα περίπου μπορεί να δώσει και μελίτωμα στο δάσος με άγριες καστανιές, γιατί στις καλλιεργήσιμες από τα ραντίσματα δύσκολα θα επιβίωνε έντομο για να δώσει μελίτωμα.

Το μέλι της καστανιάς έχει καφετί χρώμα που βαθαίνει πιο πολύ αν πρόκειται για μελιτώμα.
Είναι αρωματικό και η γεύση του είναι ημίπικρη και πολύ έντονη, τόσο που μια μόνο μικρή ποσότητα καλύπτει τις γεύσεις από άλλες ποικιλίες.
Σε πολλές χώρες όπως πχ Ιταλία και η Σερβία και η Γαλλία θεωρείται ως η κορυφαία ποιότητα μελιού και έχει φανατικούς γευσιγνώστες καταναλωτές που δεν το αλλάζουν αφού έχει και την φήμη ότι ευνοεί την κυκλοφορία του αίματος και έχει επουλωτικές ιδιότητες..

Να πω ακόμα σε ότι αφορά το μέλι καστανιάς ότι το κρυστάλλωμα του αργεί σχετικά κάνει 1-2 χρόνια, και είναι πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.


Οι κηρήθρες γεμίζουν ταχύτατα αν πει και πάει καλά, ενώ φυσικά αν στραβώσει η κατάσταση φεύγεις απελπισμένος.

Η γύρη είναι σε μεγάλες ποσότητες χρώματος κίτρινου και είναι πολύ θρεπτική για τις μέλισσες.

Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού καστανιάς συλλέγονται μάλλον στην Μακεδονία, ίσως επειδή νοτιότερα την ίδια περίοδο υπάρχει η μελιτωέκκριση του ελάτου και η νεκταροέκκριση του θυμαριού.
Παρόλα αυτά είναι κοινώς αποδεκτό ότι η νομή της καστανιάς δυναμώνει πάρα πολύ τα μελίσσια και γεμίζουν με πολύτιμη άφθονη γύρη σε μια εποχή που αυτή αρχίζει να εκλείπει.
Πολλοί είναι οι μελισσοκόμοι που μεταφέρουν παραφυάδες σε ανθοφορίες καστανιάς και μετά από αυτήν παίρνουν πίσω μελίσσια παραγωγικά για το πεύκο.


Έχοντας δοκιμάσει Ελληνικό μέλι καστανιάς, και Γαλλικό μέλι καστανιάς θα έλεγα ότι ως γεύση, άρωμα και χρώμα είναι ίδιας ποιότητας.
Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που χρειάζονται χημείο για να αποφανθεί δεν τα γνωρίζω.

Η καστανιά στην μυθολογία μαζί με την καρυδιά θεωρούνταν ως ιερά δέντρα τα οποία προστατεύονταν και λατρεύονταν μάλιστα.

Για την ιστορία μόνο να συμπληρώσω κλείνοντας ότι η καστανιά στην ανθοφορίας της όπως και όλες σχεδόν είναι πολύ ευαίσθητη στις βροχές και στους ανέμους.

Καλή τύχη ότι κι αν προτιμήσετε!!!


MELISSOCOSMOSS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...