Δείτε τα παρακάτω βίντεο...
Σήμερα θα προβληματιστούμε λίγο.
Θα βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει αλλά και θα σκεφτούμε λογικά.
Το ερώτημα είναι και ωραίο και σοβαρό.
Μπορεί οι μέλισσες μας να συνηθίζουν μια μελισσοτροφή που ταΐζουμε καιρό και να την προτιμούν έναντι μιας άλλης;
Θα μιλήσουμε για το θέμα μόνο εμείς οι μελισσοκόμοι.
Οι ερευνητές που θα μπορούσαν να απαντήσουν κάνοντας έρευνα και να μας διαφωτίσουν δυστυχώς ασχολούνται με την υπονόμευση των μελισσοκόμων και των συνδικαλιστών τους.
Ας δούμε τι γίνεται λοιπόν.
Να πω ότι, στα μελίσσια μου εδώ και δυο χρόνια βάζω μόνο τροφή Booster της Anel, Apifood της Μελισσοκομικής Βορείου Ελλάδος, Apifonda δεν χρειάζεται περισσότερες συστάσεις, και Vitaminplus της Μελισσοκομικής Αθηνών.
Είναι όλες ιμβερτοποιημένες τροφές.
Παλαιότερα έβαζα και βανίλια του εμπορίου, μα μετά από δυο περιπτώσεις που μου πέτρωσε μέσα στα μελίσσια και τις πέταξα δεν ξαναέβαλα.
Στον δρόμο προς τα μελίσσια μου υπάρχουν 2-3 φίλοι μελισσοκόμοι.
Όταν τους συναντάω σταματάω και μιλάμε λίγο.
Τους δίνω να δοκιμάσουν ότι έχω εκείνη την ώρα μαζί μου, και αυτοί επίσης μου δίνουν ότι έχουν στην αποθήκη τους ανταλλάσσοντας εμπειρίες.
Έτσι συχνά πηγαίνω στα μελίσσια μου έχοντας 2-3 ζυμάρια διαφόρων ειδών, είτε με μέλι είτε χωρις.
Αυτά τα ζυμάρια συνήθως τα τοποθετώ δίπλα δίπλα με τις τροφές του εμπορίου στα ίδια μελίσσια ώστε να τα συγκρίνω.
Προσπαθώ να έχω τα μάτια μου ανοιχτά ώστε μην μείνω πίσω, ή μην στερήσω τα μελίσσια μου από κάτι αξιόλογο.
Επειδή τα ζυμάρια αυτά είναι ανώνυμα, αλλά αξιόλογα και φτιαγμένα με τα καλύτερα υλικά κάνω τα τεστ αυτά και ορισμένες φορές τα δημοσιεύω.
Δεν δημοσιεύω ποτέ σύγκριση δυο τροφών δυο διαφορετικών εταιρειών καθώς τότε ελοχεύει ο κίνδυνος να βρεθώ κατηγορούμενος.
Γιατί πέρα από την εικονική σύγκριση εγώ δεν έχω τα μέσα να στοιχειοθετήσω ένα αποτέλεσμα.
Γι αυτό έγραψα ποιο πριν ότι αυτό μόνον ερευνητές θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς μάλιστα να μπορέσει να τους κουνήσει κανείς.
Το αυτό δεν το έχω δει να το κάνει όμως ούτε ερευνητής ούτε Μελισσοκομικό Περιοδικό παρόλες τις δεκαετίες κυκλοφορίας τους.
Μόνον ο Melissocosmos έχει το ανάστημα να κάνει τέτοια άρθρα αν και οι κάθε λογής καθηγητάδες τον κατηγορούν ότι τα παίρνει από τις εταιρείες.
Αν είναι έτσι όμως φανταστείτε αν δεν τα έπαιρνε τι άρθρα θα έγραφε, ή και κοιταξτε αυτους που λένε ότι δεν τα παίρνουν αν γράφουν άρθρα που θίγουν συμφέροντα...
Έχουμε το ερώτημα λοιπόν αν οι μέλισσες μπορούν να συνηθίσουν μια μελισσοτροφή και να την προτιμούν από συνήθεια.
Επειδή το ερώτημα αυτό το έθεσα και στην ομάδα μας στο Facebook έχω ήδη κάποιες απαντήσεις.
Κάποιοι λένε ότι οι μέλισσες δεν μπορούν να συνηθίσουν μια τροφή επειδή ζουν λίγο.
Δεν συμφωνώ με αυτή την προσέγγιση.
Γιατί πολλές φορές την τροφή οι μέλισσες την αποθηκεύουν στις κηρήθρες και με αυτήν ταΐζουν τον γόνο τους.
Αρα την έχουν πρόχειρη και την γνωρίζουν.
Και ο γόνος που ταΐστηκε με αυτήν όμως την γνωρίζει πολύ καλά.
Άλλοι λένε ότι οι μέλισσες έχουν γούστα, και βλέπουμε κάποια σμήνη να έχουν καταναλώσει τρεις μελισσοτροφές με προσθήκη θυμόλης ενώ κάποια άλλα βρίσκονται ακόμα στην μια μελισσοτροφή.
Και κάποιοι άλλοι λένε ότι ναι, μπορεί η μέλισσα να συνηθίσει ή να εθιστεί σε μια τροφή.
Καταρχήν να πω ότι οι φίλοι μου, που μου δίνουν να δοκιμάσω ζυμάρια που φτιάχνουν οι ίδιοι, το κάνουν με την βεβαιότητα ότι αυτά είναι πολύ καλής ποιότητας, αφού οι ίδιοι ξέρουν ότι έβαλαν μέσα τα καλύτερα υλικά.
Ελα όμως που οι μέλισσες μου τα απαξιώνουν.
Θυμάμαι πέρυσι τα Χριστούγεννα έβαλα μια ζυμωτή μέσα σε ένα μελίσσι μου, και αυτή τελείωσε, την έφαγε το μελίσσι τον Μάιο μήνα.
Και όμως αυτή η τροφή είχε μόνο ζάχαρη και ιμβερτοποιημένο σιρόπι στην σύνθεση της.
Αλλά και φέτος, έδωσα κάποιες ζυμωτές στα μελίσσια μου μαζί με άλλες του εμπορίου και φαίνεται ότι υπερτερούν στην προτίμηση των μελισσών οι μελισσοτροφές του εμπορίου.
Γιατί γίνεται αυτό όμως;
Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά από τα μελισσοκομικά βιβλία είναι ότι οι μέλισσες προτιμούν την νομή εκείνη που έχει περισσότερο και ποιο πλούσιο νέκταρ σε ποιότητα και απαξιώνουν τις υπόλοιπες.
Συνεπώς ίσως η ιμβερτοποιημένη τροφή που έχει ήδη διασπασμένα τα σάκχαρα να παίρνεται ποιο ευχάριστα και γρήγορα από τις μέλισσες σε σχέση με την ζυμωτή, που πρέπει αυτές οι ίδιες δηλαδή οι μέλισσες να προκαλέσουν την διάσπαση των σακχάρων.
Ίσως κάποιος πει, μα καλά εσύ δεν είπες ότι οι τροφές έγιναν με ιμβερτοποιημένο σιρόπι;
Ναι μα το ιμβερτοποιημένο σιρόπι έχει μόνον τα δικά του σάκχαρα διασπάσει και δεν είναι αρκετό να προκαλέσει διάσπαση σακχάρων όλης της τροφής.
Ασφαλώς ειδικά την άνοιξη όσο ποιο γρήγορα παίρνεται μια μελισσοτροφή, τόσο μεγαλύτερη διέγερση και γόνο έχουμε.
Σε ότι αφορά τις βανίλιες να πω ότι η θερμοκρασία κατά την παρασκευή της προκαλεί και σε αυτήν αρκετά μεγάλο ποσοστό διάσπασης των σακχάρων.
Ένας τρόπος ιμβερτοποίησης εξάλλου είναι η διατήρηση θερμοκρασίας 100C για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε ένα μείγμα.
Προσέξτε τώρα.
Εγώ είμαι κατηγορηματικός ότι τα μελίσσια μου παίρνουν και καταναλώνουν πολύ γρηγορότερα τις ιμβερτοποιημένες τροφές, και το αυτό το πιστοποιώ και με τα βίντεο ποιο κάτω.
Όμως, αν εσείς που βάζετε καιρό ζυμωτές τροφές στα μελίσσια σας, βάλετε δίπλα δίπλα μια ζυμωτή και μια ιμβερτοποιημένη τροφή και δείτε ότι η ζυμωτή φεύγει ποιο γρήγορα, τότε αυτό σημαίνει ότι οι μέλισσες συνηθίζουν μια τροφή με τον καιρό είτε εθίζονται σε αυτήν οπότε την προτιμούν, και έχουμε θέμα ευχάριστο.
Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε αυτό είναι μια συγκλονιστική είδηση.
Γιατί τότε υποκειμενικά θα μπορούσαμε ακόμα και να στρέψουμε τις συλλέκτριες στις νομές της αρεσκείας μας εθίζοντας τες.
Π.χ αν ήξερα ότι μπορώ να εθίσω τις μέλισσες μου, τότε ίσως θα είχε ενδιαφέρον πριν πάω στα έλατα να κάνω 2-3 τροφοδοσίες με σιρόπι από μέλι ελάτου στα μελίσσια μου και να τα εθίσω να συλλέξουν πολύ περισσότερο μέλι ελάτου.
Αυτά όμως είναι υποθέσεις και εμείς είμαστε εντελώς στο σκοτάδι σε ότι αφορά αυτές τις μεθόδους.
Οπωσδήποτε όμως είναι πάρα πολύ χρήσιμο να βάζετε δίπλα δίπλα δυο ειδών μελισσοτροφές και να αποκομίζετε εμπειρίες.
Στο μέλλον μάλιστα ίσως έρθει μια έρευνα που να μας δώσει πολυτιμα σχετικα στοιχεια.
Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...