Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Γυρεόπιτα: Συνταγές και συμβουλές


Ας γράψω κι εγώ μερικά πράγματα για την γυρεόπιτα και την συνταγή της, άλλωστε γράφουν τόσοι και τόσοι που δεν έχουν καν μελίσσια.
Λοιπόν, ακούστε.
Θα πω αλήθειες κι ας ενοχλήσουν και λιγάκι.
Καταρχήν δεν έχω συναντήσει στην μελισσοκομική μου καριέρα γυρεόπιτα που να κάνει θαύματα χωρίς οι μέλισσες να βρίσκουν έστω λίγη γύρη και απ έξω.
Βάλτε ότι θέλετε...
Αν οι μέλισσες δεν βρουν έξω γύρη να αρχίσουν να χορεύουν στις κηρήθρες να στέλνουν τις εργάτριες για να συλλέξουν έξω τότε η βασίλισσα δεν ξεγελιέται και δεν αυξάνει την γέννα.
Αν βρίσκουν λίγη γύρη και έξω όμως τότε ναι μπορεί η καλή γυρεόπιτα να συμβάλει στην αύξηση του γόνου.
Επιπλέον.
Ξεκάθαρες κουβέντες!!!

1 κιλό γυρεόπιτα θα σας δώσει ένα γεμάτο πλαίσιο γόνο, μέχρι εκεί επαρκεί και τόσο καταναλώνει ο γόνος, γι αυτό μην περιμένετε τίποτα παραπάνω.
Ορισμένοι που παίρνουν 1 κιλό γυρεόπιτα την κόβουν στα 4 και βάζουν από ένα κομματάκι στα μελίσσια απλά ματαιοπονούν, να το καταλάβετε καλά αυτό.
Να πω ακόμα ότι για να επιτύχουμε διέγερση ή αλλιώς αύξηση γόνου πρέπει την γυρεόπιτα οι μέλισσες να την πάνε μαρούλι, να την φάνε δηλαδή μέσα σε μια εβδομάδα, διαφορετικά ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

Για να την φάνε γρήγορα όμως και να προκληθεί διέγερση, η γυρεοπιτα πρέπει να είναι άκρως φιλική στο πεπτικό σύστημα της μέλισσας.
Μια γυρεόπιτα με ποιοτική γύρη μόνο στην σύνθεση της είναι αυτονόητο ότι οι μέλισσες θα την μοσχοφάνε.

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε.

400γρ γύρη 
450γρ άχνη ζάχαρη ψιλοκομμένη όσο το δυνατόν περισσότερο.
150γρ νερό αν είναι δυνατόν από πηγή.
3γρ βιταμίνη.

Αν η γύρη είναι ξερή μπορούμε να την τρίψουμε στο μπλέντερ, ενώ αν είναι νωπή μπορούμε να την λιώσουμε στο νερό και μετά να την ρίξουμε στο μείγμα.

Αυτό είναι ένα σούπερ ζυμάρι, και αν αντί για νερό βάλουμε 200γρ μέλι το κάνουμε αξεπέραστο μεν αλλά πανάκριβο.

Έχουμε και εναλλακτικές όμως.

150γρ γύρη
200γρ σογιάλευρο καλά τριμμένο
500γρ άχνη ζάχαρη ψιλοκομμένη
150γρ νερό αν είναι δυνατόν από πηγή
3γρ βιταμίνη

Εδώ ρίχνουμε σημαντικά το κόστος, καθώς δεν χρησιμοποιούμε μέλι, και ρίχνουμε πολύ και το ποσοστό γύρης προσθέτοντας σογιάλευρο που είναι ποιο οικονομικό.

Υπάρχει και ποιο οικονομική λυση.

250γρ σογιάλευρο πολύ καλά τριμμένο.
600γρ άχνη ζάχαρη ψιλοκομμένη.
100γρ μέλι
50γρ νερό αν είναι δυνατόν από πηγή
3γρ βιταμίνη

Αν θέλουμε ακόμα ποιο οικονομική λύση αντί για μέλι βάζουμε μόνο νερό.

Η ζύμωση σε όλες τις τροφές πρέπει να γίνεται επίμονα με διάρκεια και επιμέλεια, όχι μόνο στις γυρεόπιτες αλλά και στις ζυμωτές. 

Θα προσέξατε ότι η ποσότητα της σόγιας ως αντικατάστατο είναι μικρότερη από ότι σε ένα ζυμάρι που κάνουμε μόνο με γύρη και ζάχαρη.
Αυτό έχει να κάνει γιατί η σόγια είναι ποιο δύσπεπτη από ότι η γύρη και αν βάλουμε πολλή στο ζυμάρι οι μέλισσες αργούν να την πάρουν και δεν έχουμε ούτε διέγερση αλλά προκαλούμε και εντερίτιδες στις μέλισσες.
Θα έλεγα λοιπόν η σόγια να μπαίνει σε μικρή αναλογία και να ενισχύουμε την δύναμη του ζυμαριού μας με βιταμίνες και αμινοξέα.
Η προσθήκη μαγιάς από εμένα στις γυρεόπιτες μου αποκλείεται, καθώς έχω παρατηρήσει ότι η μαγιά στο ζυμάρι του προκαλεί διόγκωση και με τους μικροοργανισμούς που φέρει αυτή στο τέλος το κάνουν να ξινίσει και θερίζει τις μέλισσες.
Η χρήση σκόνης γάλακτος πάλι αποκλείεται στις συνταγές μου.
Αυτό επειδή ουσιαστικά η σκόνη γάλακτος για αρνιά προέρχεται από σόγια που του έχει προστεθεί ισορροπιστής, μια ειδική βιταμίνη για την ανάπτυξη των ζώων δηλαδή.
Στην περίπτωση μας όμως αντικαθιστούμε τα οφέλη του ισορροπιστή με την μελισσοβιταμίνη που προσθέτουμε στο μείγμα μας η οποία είναι ποιο εξειδικευμένη και απευθύνεται για μέλισσες.
Σε ότι αφορά την άχνη ζάχαρη.
ΔΕΝ χρησιμοποιούμε αυτή του εμπορίου που είναι για κουραμπιέδες καθώς έχει στην σύνθεση της και τριμμένη πατάτα ώστε να μην πετρώνει.
Αυτή η σύνθεση όμως κάνει ακόμα ποιο δύσπεπτη την τροφή για τις μέλισσες που τελικά κινδυνεύουμε να τους προκαλέσουμε απόφραξη εντέρου με τόσα πρόσθετα.
Γι αυτό κόβουμε σε μύλο την ζάχαρη και την κάνουμε άχνη, και αν είναι δυνατόν δυο φορές μάλιστα.
Το νερό, γράφω να προτιμάτε νερό από πηγή για την τροφοδοσία των μελισσιών σας.
Όλοι οι μεγάλοι μελισσοκόμοι και ο Μητσιώτης από την Βραζιλία αυτό μας συνιστούν, προκειμένου να μην φέρει χλώριο.
Λέγεται μάλιστα ότι με σιρόπι καμωμένο με νερό πηγής στην βασιλοτροφία ότι οι μέλισσες παράγουν και περισσότερο βασιλικό πολτό.
Στα ζυμάρια μας δεν μπορεί να μπει πάνω από 18% νερό, καθώς τότε θα ξινίσουν, είναι γνωστό ότι και η μέλισσα την υγρασία στο μέλι την κρατά εκεί κοντά 15-18% οπότε από εκεί και κάτω είναι ασφαλές ότι το ζυμάρι δεν θα ξινίσει.
Οι βανίλιες π.χ φέρουν 10% νερό, όμως εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε τόσο σκληρό ζυμάρι, ώστε να μην πετρώνει γι αυτό ως συνιστώμενη δόση δίνω 15% νερό.
Ωστόσο αν εσείς θέλετε ποιο σφικτό ζυμάρι τότε μπορείτε να βάλετε ακόμα λιγότερο νερό.

Τέλος θα δώσω και συνταγή με χαρουπάλευρο για όσους δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν σογιάλευρο.
Το χαρουπάλευρο αν κατορθώσουμε και βρούμε το οικονομικό, αυτό που έχουν αλεστεί και τα φλούδια μέσα.
Αυτό το οικονομικό που είναι για ζωοτροφή με κόστος περίπου 35 λεπτά το κιλό φέρει ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης και σακχάρων γι αυτό η ποσότητα που πρέπει να μπει στο μείγμα είναι ακόμα μικρότερη.

120γρ χαρουπάλευρο 
750γρ άχνη ζάχαρη 
130γρ νερό  
3γρ βιταμίνη σε κάθε κιλό τροφής για ενίσχυση της γέννας.

Το χαρουπάλευρο είναι μαύρο και σε γεύση σαν σοκολάτα, οπότε το μείγμα θα σας βγει κατάμαυρο, αλλά αυτό είναι φυσικό.


Κλείνοντας να πω ότι αρκετοί μελισσοκόμοι προκειμένου να δώσουν άμεση αύξηση στην γέννα, παίρνουν την γυρεόπιτα την λιώνουν σε νερό αναλογία 1/1 την κάνουν σιρόπι και με αυτό κάνουν τροφοδοσία.
Έτσι οι μέλισσες την παίρνουν ταχύτατα και φυσικά διεγείρουν την γέννα καλύτερα.



Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...