Σελίδες

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Φλουβαλινέ'ι'τ και Φλουμεθρίνη πως καταπολεμούν την βαρρόα


Η βαρρόα μπήκε στην μελισσοκομική μας ζωή στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, αλλά σιγά σιγά βρέθηκαν θεραπείες και σκευάσματα που σχεδόν έλυσαν το πρόβλημα.
Στις μέρες μας η θεραπεία της βαρρόα δεν λογαριάζεται τόσο με την αποτελεσματικότητα ενός σκευάσματος καθώς αυτή θεωρείται δεδομένη, όσο με την ευκολία χρήσης αυτού.
Ο μελισσοκόμος ψάχνει εύκολες και αποδοτικές χρήσεις.
Θα δούμε μέσα από μερικές αναρτήσεις του Melissocosmou τις περισσότερες δραστικές ουσίες χημικές ή οργανικές που κυκλοφορούν στο εμπόριο και θα μάθουμε πως δρουν αυτές προκειμένου να τις χρησιμοποιούμε σωστά και με μέτρο.
Σήμερα θα μιλήσουμε για δυο δραστικές ουσίες, το fluvalinate και την flumethrin.
Αυτές οι δραστικές ουσίες κυκλοφορούν νόμιμα στην Ελλάδα από τα σκευάσματα Apistan, Polyvar και Bayvarol


Το Polyvar της bayer αποτελεί την τελευταία λέξη της επιστήμης κατά της βαρρόα, έχει ως δραστική ουσία την Φλουμεθρίνη μα η τιμή του είναι τσουχτερή, κοστίζει 35 ευρώ για θεραπεία πέντε μελισσοσμηνών.


Το Apistan με δραστική ουσία το φλουβαλινέιτ και τιμή περίπου 35 ευρώ οι 10 ταινίες χρειάζονται τουλάχιστον 2-4 ταινίες για κάθε μελίσσι.


To Bayvarol με δραστική ουσία την Φλουμεθρίνη και τιμή 28 ευρώ οι 20 ταινίες, χρειάζονται τουλάχιστον 3-4 ταινίες για κάθε μελίσσι.


Ας δούμε και την δράση των δραστικών ουσιών τώρα.


Τα συνθετικά χημικά fluvalinate και flumethrin ανήκουν στην οικογένεια των πυρεθροειδών που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό εντομοκτόνων και χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία και στη γεωργία.

Λειτουργούν προκαλώντας υπερβολική διέγερση του νευρικού συστήματος του ακάρεως. Συγκεκριμένα, συνδέονται με το κανάλι νατρίου με τάση που υπάρχει στην μεμβράνη των νευρώνων. Η αδυναμία του καναλιού να κλείσει και να επαναφέρει τον νευρώνα στην κατάσταση ηρεμίας οδηγεί σε παράλυση και θάνατο. Φανταστείτε αν όλοι οι μύες σας συστέλλονταν ταυτόχρονα: δεν θα μπορούσατε να μετακινήσετε και να αναπνεύσετε.

Ο λόγος για τον οποίο το φλουβαλινικό άλας και η φλουμεθρίνη είναι τόσο ισχυρά όπλα εναντίον του varroa είναι ότι αυτές οι ενώσεις έχουν υψηλή συγγένεια για το κανάλι νατρίου.
Οι fluvalinate και flumethrin είναι πολύ αποτελεσματικές ουσίες στην θανάτωση του ακάρεως, ενώ παράλληλα είναι σχετικά ασφαλές για τον άνθρωπο.

Δυστυχώς, επιτρέπει στα ακάρεα να καταστούν ανθεκτικά στην φλουβαλινική και την φλουμεθρίνη με μία μόνο μετάλλαξη DNA. Τυχαίες μεταλλάξεις συμβαίνουν όλη την ώρα, έτσι ώστε μία μόνο μετάλλαξη DNA σε ένα γονίδιο είναι ένα γεγονός που πιθανόν να συμβεί όταν εκτρέφονται χιλιάδες ακάρεα σε μία μόνο κυψέλη.

Μελέτες από το εξωτερικό έχουν δείξει ότι η φλουβαλινέιτ ουσία έχει ποσοστό θανάτωσης επί της βαρρόα που φτάνει το 70.2%.
Κοντά στο 72% είναι το ποσοστό της Φλουμεθρίνης.
Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε δυο εφαρμογές προκειμένου να έχουμε υψηλό ποσοστό θανάτωσης της βαρρόα.
Μιλάμε όμως για ταινίες που μπαίνουν εύκολα στα μελίσσια, είναι δηλαδή εύκολες στην εφαρμογή.

Όπως είπα παραπάνω στην χώρα μας αυτές οι δυο δραστικές ουσίες επιτρέπονται αλλά η τιμή τους είναι τσουχτερή.
Στο εξωτερικό όμως κυκλοφορούν ταινίες με τις ίδιες δραστικές ουσίες σε πολύ χαμηλές τιμές.


Βλέπετε εδώ οι 40 ταινίες με φλουβαλινέιτ στα 6 ευρώ εκεί κοντά και οι ταινίες Φλουμεθρίνης.
Ασφαλώς αυτά τα σκευάσματα δεν έχουν έγκριση στην Ελλάδα, για τον λόγο αυτό δεν ενθαρρύνονται οι αναγνώστες να τις αποκτήσουν ή να τις χρησιμοποιήσουν.
Θεωρώ όμως ότι κάποτε πρέπει να αποκτήσουμε νόμιμη πρόσβαση σε αυτά.

Αυτά για τις δραστικές ουσίες Φλουβαλινέιτ και Φλουμεθρίνη.
Θα ακολουθήσουν άρθρα και για άλλες δραστικές ουσίες.



Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...