Σελίδες

Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Βόμβα: Μελισσοτροφές του εμπορίου βρέθηκαν τοξικές για τις μέλισσες: ΕΔΩ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΑΠΘ ΣΙΩΠΑ


Έρευνα του ΑΠΘ λέει ότι 4 στις 10 μελισσοτροφές ήταν με ανεβασμένη HMF

Συνάδελφοι σας έχω γράψει πολλά άρθρα σχετικά με τις μελισσοτροφές, είτε αυτές που μπορεί να φτιάξουμε μόνοι μας είτε αυτές που μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμες, του εμπορίου δηλαδή.

Να πω εδώ ότι από την ποιότητα των μελισσοτροφών που θα ταΐσουμε κυρίως τον χειμώνα εξαρτάται κατά πολύ η καλή υγεία των σμηνών, αν θα ζήσουν τα μελίσσια τον χειμώνα, και κατά συνέπεια η μετέπειτα ανάπτυξη τους την άνοιξη, κάτι που φυσικά θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την παραγωγή που θα δώσουν τα μελίσσια αυτά.


Ως εδώ όλα καλά.

Oμως στην έκδοση Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου του 2013 του περιοδικού ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ διαβάζω ένα άρθρο με τίτλο:
ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΝΑ ΓΕΝΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ. ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;
 
Του πρώην καθηγητή Αντρέα Θρασυβούλου όπου λέει τα εξής!

Σελίδα 312...
Αφού γίνεται ένας πρόλογος για την τροφή των μελισσιών, για τον τρόπο παρασκευής και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει μια συνταγή που βρήκαμε μέσω του διαδικτύου στο άρθρο γράφει επί λέξη...

Σε πρόσφατη έρευνα του εργαστηρίου Μελισσοκομίας βρέθηκε ότι 7 από τις 18 μελισσοτροφές του εμπορίου είχαν ανεβασμένο HMF πάνω από τα όρια εκείνα που θεωρούνται ασφαλή για τις μέλισσες...
Και συνεχίζει το άρθρο...
Πως θα προστατευτεί ο μελισσοκόμος από μια πολυδιαφημιζόμενη τροφή η οποία πιθανό να έχει τοξικές ουσίες, να προέρχεται από μεταλλαγμένα υλικά ή να κρύβει αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα;

Εδώ βλέπουμε ότι ο πρώην καθηγητής Αντρέας Θρασυβούλου έκανε αυτό που πρέπει.
Έκανε έρευνα.
Και η έρευνα του έδειξε ότι περίπου 4 στις 10 τροφές που κυκλοφορούν πιθανότατα να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των μελισσών μας.

Μόνο που εμείς οι μελισσοκόμοι δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι κακές τροφές και ποιες οι καλές...
Δεν δίνει περισσότερα στοιχεία το άρθρο ούτε καν για το αν πρόκειται για εγχώριες ή εισαγόμενες τροφές!
Αφήνει να διαφανεί όμως κατά την γνώμη μου ότι έχουμε και πολυδιαφημιζόμενες τροφές που είναι με ανεβασμένη την HMF.

Με λίγα λόγια.
Εμείς οι μελισσοκόμοι πληρώνουμε τις μελισσοτροφές αυτές για να ταίσουμε τα μελίσσια μας όταν αυτά δεν έχουν μέλι.
Δίνουμε την τροφή η οποία σύμφωνα με το ΑΠΘ έχει ανεβασμένη HMF, και οι μέλισσες μας δηλητηριάζονται.
Αντι να επιβιώσουν τον χειμώνα, βλέπουμε τους πληθυσμούς να λιγοστεύουν και τελικά να καταρρέουν.
Και ενώ έχουμε κάνει όλα όσα έπρεπε, μένουμε χωρίς μελίσσια ή στην καλύτερη περίπτωση με μελίσσια πληθυσμών μιας χούφτας.

Ρωτάω ευθέως:
Γιατί τόσα χρόνια δεν έγινε γνωστό ποιες είναι αυτές οι μελισσοτροφές ώστε να μην τις αγοράζουμε;
Ποιος θα υποδείξει στον μελισσοκόμο τις σκάρτες τροφές για να τις αποφύγει;
Αν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο γνωρίζει ότι υπάρχουν μελισσοτροφές ενδεχομένως τοξικές μάλιστα, γιατί δεν ενημερώνει τους Μελισσοκόμους για το ποιες είναι αυτές ώστε να γλιτώσουν τα μελίσσια τους;

Αναρωτιέμαι τι ψάχνουμε άραγε να βρούμε τα νεονικοτινοειδή που σκοτώνουν τις μέλισσες, όταν έχουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στις τροφές που επίσης μπορεί να σκοτώσουν τις μέλισσες και δεν σπάμε το απόστημα τώρα;
Θα ήθελα πολύ να ήξερα από που να προφυλαχθώ, και να διαφυλάξω έτσι και την υγεία των μελισσών μου, αλλά δυστυχώς δεν το γνωρίζω, γιατί δεν μου το λέει κανείς και δεν είμαι και σίγουρος αν έχουν έτσι τα πράγματα ότι θα έχω μελίσσια για πολύ καιρό ακόμα.

Δε λέω καλή και αξιόλογη η προσπάθεια αλλά οι μελισσοκόμοι πρέπει να προφυλαχτούν, και πολύ περισσότερο η μέλισσα, από την οποία ζούμε όλοι, και οι μελισσοκόμοι, και οι καθηγητές, και τα περιοδικά!

Έχω ρωτήσει ο ίδιος τόσο το ΑΠΘ όσο και τον πρώην καθηγητή να μου πουν ποιες είναι οι μελισσοτροφές που βρήκαν με ανεβασμένη HMF, δηλαδή τοξικές για τον οργανισμό των μελισσών και η απάντηση που μου έδωσαν ήταν ότι δεν είναι δουλειά του Πανεπιστημίου να αποκαλύψει κάτι τέτοιο.

Ελπίζω έστω και με 5 χρόνια καθυστέρηση να μας αποκαλύψουν επιτέλους το μυστικό.

Ο κάθε ένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του από αυτή την συμπεριφορά!!!

Θυμίζω ότι το ΑΠΘ ενημέρωσε τον ΕΦΕΤ όταν είχε ανακαλύψει κηροσκορίνη σε δείγματα μελιού, φέρνοντας τους μελισσοκόμους στα όρια της καταστροφής.
Στο θέμα των μελισσοτροφών ωστόσο έδρασε διαφορετικά, δεν ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές, και έφερε εκ νέου τους μελισσοκόμους στα όρια της καταστροφής.
Σήμερα διέρρευσε ότι η κατάσταση με την τοξικότητα των μελισσοτροφών συνεχίζεται, όμως το ότι επι 5 χρόνια είχε τα στοιχεία και σιωπούσε το έχει καταστήσει υπόλογο στα μάτια ολόκληρης της μελισσοκομικής Ελλάδας.
Ίσως οι μελισσοκόμοι πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες για την απώλεια των μελισσιών τους.

MELISSOCOSMOS


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...