Σελίδες

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Είναι επίσημο, το Kermes vermilio υπάρχει και στην Ελλάδα και δίνει μελίτωμα σε Αριά και Πουρνάρι


Όπως σας ενημέρωσα ήδη πριν μερικές ημέρες έστειλα δείγμα κλαδιών με κόμπο Αριάς στο Εντομολογικό Εργαστήριο Χανίων Κρήτης για να τα μελετήσουν και να αποφανθούν σχετικά, ώστε να λύσουμε τον γρίφο του μελιού της Αριάς και του Πουρναριού.
Χτες το εργαστήριο με ενημέρωσε τηλεφωνικά για τα αποτελέσματα.
Επιβεβαίωσε ότι ο κόμπος αυτός ανήκει στο έντομο Kermes vermilio, το οποίο είναι πράγματι όπως μου είπαν ένα μελιτογόνο έντομο που στην Τουρκία το κατατάσσουν στα κυριότερα είδη που παράγουν μελίτωμα και μέλι.
Το εργαστήριο μου είπε ότι σε Ελληνικές πηγές δεν βρήκε σχετικές πληροφορίες, παρά μόνο σε Τουρκικά κείμενα, παρόμοια με αυτά που ήδη δημοσίευσε ο Melissocosmos.
Το εργαστήριο δεν είναι σε θέση να μας πει περισσότερα, όπως πχ σε ποια είδη δέντρων μπορούμε να το συναντήσουμε, ούτε ποια περίοδο δίνει μέλι.

Γενικά η εκτίμηση του είναι ότι μπορεί να δώσει μέλι από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.
Το σίγουρο είναι πως πρόκειται πράγματι για μελιτογόνο έντομο, μα από εκεί και πέρα χρειάζεται έρευνα.

Θέλω να ευχαριστήσω το Εντομολογικό Εργαστήριο Χανίων Κρήτης τμήμα ελιάς, καθώς και την Dr Φανή Χατζήνα για το ενδιαφέρον τους προκειμένου να βρούμε τον παράγοντα που μας έδινε μελιτώματα και δεν τον γνωρίζαμε έως τώρα.
Το Blog έκανε ότι μπορούσε και περνούσε από το χέρι του, μα πλέον τον λόγο έχουν οι επιστήμονες αν θέλουν να εμβαθύνουν την έρευνα για να μάθουμε περαιτέρω λεπτομέρειες ώστε να εκμεταλλευόμαστε σωστά την νομή του.
Θεωρώ σίγουρο, ότι το έντομο υπάρχει ήδη σε όλη την Ήπειρο, την Δυτική Ελλάδα την Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά.
Αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες παραγωγής, και χρειάζεται ψάξιμο από τους ειδικούς προκειμένου να ξέρουμε τις νομές και τους χρόνους εκκρίσεως του μελιού.

Θέλω να πιστεύω ότι το θέμα δεν θα παει στις καλένδες και ότι σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα.

ΥΓ
Δεν πρέπει να μπερδεύεστε σχετικά με το έντομο Kermes vermilio ότι όπου κόμπος ανήκει σε αυτό.
Για να είστε σίγουροι σπάστε τον κόμπο, και εφόσον τα δάχτυλα σας γίνουν κόκκινα τότε μόνο θα είστε βέβαιοι ότι ανήκει στο Kermes vermilio


Δείτε το βίντεο




Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...