Σελίδες

Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Πώς οι μέλισσες βοήθησαν μια Αφγανή μαθήτρια να γίνει επιχειρηματίας


Στο ρημαγμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν, ένα νεαρό κορίτσι είδε το… μέλι σαν μια «γλυκιά ευκαιρία» να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά, και μάλιστα σε μια χώρα όπου δεν είναι συνηθισμένο οι γυναίκες να εργάζονται.

Πριν από τρία χρόνια, η 19χρονη σήμερα Φροζάν, πήρε ένα μικρό δάνειο, αγόρασε δύο κυψέλες και έμαθε τα μυστικά της μελισσοκομίας μέσω της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Hand in Hand International. Η νεαρή κοπέλα έστησε τα μελίσσια της κοντά στη γειτονιά της, στην επαρχία Μαρμούλ, από τα λουλούδια της οποίας μαζεύουν το νέκταρ οι μέλισσές της. Με την πρώτη παραγωγή μελιού, που ήταν μόλις 16 μιλά, η Φροζάν κατάφερε να αποπληρώσει το δάνειό της, αλλά και να αποταμιεύσει κάποια χρήματα, τα οποία επένδυσε στην επιχείρησή της.


Πλέον, διαθέτει 12 κυψέλες και την περασμένη χρονιά κατάφερε να παράξει 110 κιλά μελιού, που της απέφεραν έσοδα 1.450 δολάρια, όταν στο Αφγανιστάν το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 600 δολάρια.


«Ζω σε ένα μικρό χωριό, που τηρεί τις παραδόσεις και δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται εκτός σπιτιού. Όμως στη δική μου περίπτωση, η κοινωνία αποδέχθηκε την ενασχόλησή μου με τη μελισσοκομία», λέει η Φροζάν.

Η κοινωνική θέση των γυναικών στο Αφγανιστάν βελτιώθηκε σημαντικά μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ωστόσο οι παραδόσεις τηρούνται ευλαβικά.

Παράλληλα με την μελισσοκομία, η Φροζάν συνεχίζει την εκπαίδευσή της και φέτος παρακολουθεί την τελευταία τάξη του σχολείου, ενώ φιλοδοξεί να σπουδάσει οικονομικά, εκτιμώντας πως αυτό θα την βοηθήσει να μεγαλώσει την επιχείρησή της.

Όσο για το πώς καταφέρνει να συνδυάσει δουλειά και σχολείο, η Φροζάν λέει πως αυτό δεν είναι δύσκολο. «Είναι εύκολο να ασχολούμαι με τις μέλισσές μου και παράλληλα να διαβάζω αλλά και να κάνω τις δουλειές του σπιτιού», λέει η ίδια και σημειώνει πως σε αυτό το εγχείρημα έχει και τη στήριξη του πατέρα της.


«Ήταν το όνειρό μου η κόρη μου να κάνει μια τέτοια δουλειά και να μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον της», λέει ο Ισμαήλ, πατέρας της Φροζάν, ο οποίος είναι αγρότης.

Η Φροζάν ασχολείται με τα μελίσσια κι ο πατέρας της φροντίζει να μεταφέρεται το μέλι στο Μαζάρ ι Σαρίφ, την πρωτεύουσα της επαρχίας που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα μακριά, όπου πωλείται στα καταστήματα.

Η παραγωγή μελιού στο Αφγανιστάν έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας τους 2.000 τόνους το 2015.

ΠΗΓΗ
http://www.cnn.gr/


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...