Σελίδες

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Μελισσοκομία στην Ε.Ε χρειάζεται επειγόντως στήριξη...Την ίδια ώρα που το Ελληνικό κράτος πολεμάει τους Έλληνες μελισσοκόμους


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε στα τέλη Ιανουαρίου μια έκθεση με την οποία ζητά να ενισχυθεί η στήριξη στον μελισσοκομικό τομέα μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης των εθνικών μελισσοκομικών προγραμμάτων και με μέτρα που επιτρέπουν την προστασία των φυλών των τοπικών και περιφερειακών μελισσών.
Το έγγραφο αυτό αναφέρει επίσης ότι είναι αναγκαίο να απαγορευθούν τα επιβλαβή φυτοφάρμακα, να αυξηθεί η έρευνα και να προωθηθούν προγράμματα αναπαραγωγής για τη βελτίωση της υγείας των εντόμων αυτών.


Η ευρωπαϊκή αγορά

Επί του παρόντος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν περίπου 600.000 μελισσοκόμοι και 17 εκατομμύρια κυψέλες. Αυτά παράγουν 250.000 τόνους μελιού ετησίως, γεγονός που καθιστά την Ε.Ε (ως Κοινότητα) ως τον δεύτερο παγκόσμιο παραγωγό μετά την Κίνα.
Ωστόσο, η ΕΕ δεν παράγει αρκετό μέλι για να καλύψει τη δική της κατανάλωση και καταφεύγει κυρίως στην ασιατική χώρα για να την εισαγάγει.

Εισαγωγή νοθευμένου μελιού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει το μέλι ως "φυσική γλυκιά ουσία" και καθορίζει τη σύνθεσή του σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας που περιλαμβάνονται σε μια οδηγία. Ωστόσο, είναι το τρίτο πιο νοθευμένο προϊόν στον κόσμο. Μερικές φορές αναμιγνύεται με άλλα σιρόπια με ζάχαρη ή συλλέγεται πολύ νωρίς και ωριμάζει τεχνητά, ενώ πωλούνται μείγματα παραποιημένου μελιού με υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκού μελιού. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, το 20% των εισαγωγών μελιού δεν τηρεί τα πρότυπα ποιότητας που θέσπισε η Κοινότητα.
Οι μελισσοκομικές αρχές τονίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος, το οποίο ασκεί πιέσεις στους ευρωπαίους μελισσοκόμους, οδηγεί σε πτώση των τιμών και θέτει ερωτήματα σχετικά με την προστασία των καταναλωτών.

Σχόλιο Melissocosmos
Αυτά λέει το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μόλις πριν έναν μήνα, στα τέλη Ιανουαρίου παρουσιάστηκε αυτή η έκθεση.
Τον ίδιο χρόνο η Ελλάδα αρνείται να δώσει τα κονδύλια που προέρχονται από την Ε.Ε στους μικρούς μελισσοκόμους με τζίρο κάτω των 5.000 ευρώ.
Το δε ΥΠΑΑΤ  από 26/1/2018 έλαβε επιστολή για τα προβλήματα της Ελληνικής Μελισσοκομίας από τον Melissocosmo και όπως επίσημα απάντησε τα επεξεργάζεται για να απαντήσει.
Και διαγώνισμα να τους βάζαμε σε 23 ημέρες θα είχαν καταφέρει να απαντήσουν δε νομίζετε;
Όταν όμως τους βάζεις ερωτήματα του τύπου γιατί επιτρέπετε να κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά σιρόπια που έχουν ως επωνυμία το όνομα Khrythra (Κηρύθρα), τότε τι να πουν και τι να απαντήσουν...


Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...