Γράφει το http://www.melissopolis.com/
Διαβάστε σε αυτό το μελισσοκομικό άρθρο τις πρώτες εργασίες για την αρχή του Γενάρη, για να ξεκινήσετε σωστά τη νέα μελισσοκομική χρονιά! Δείτε τους μελισσοκομικούς χειρισμούς σε αναλυτικά βίντεο από τα μελίσσια μας.
Και ακόμα!!!
Οι εργασίες στην αποθήκη και η συντήρηση-προετοιμασία του υλικού μας
Εάν ο καιρός είναι καλός με ηλιοφάνεια, οι επιθεωρήσεις τους μήνες αυτούς πρέπει να είναι λίγες και σύντομες σε διάρκεια. Θα επιλέξουμε μεσημεριανή ώρα, σε καλή ηλιόλουστη ημέρα, παίρνοντας μαζί μας τις απαραίτητες μελισσοτροφές που θα τοποθετήσουμε στα μελίσσια πάνω στη μελισσόσφαιρα. Προσωπικά, μετά τις 15 Δεκεμβρίου ξανανοίγω τα μελίσσια μου με τις πρώτες «αλκυνίδες» ημέρες, που συνήθως είναι μέχρι τις 15 Γενάρη.
Ο γόνος στην περιοχή μας για φέτος θα διατηρηθεί στα 2-3 πλαίσια, αρκετά μειωμένος σε σχέση με άλλες χρονιές, όμως οι πληθυσμοί είναι ικανοποιητικοί. Κατά την επιθεώρηση αυτή, κοιτώ μονάχα την γενική κατάσταση του μελισσιού, θα ανοίξω τα λίγο πιο δυνατά να δώ την έκταση του γόνου, θα βάλω ζυμάρι και να σκεπάσω με κηρόπανο. Προτιμώ να μην προσθέτω ή αφαιρώ πλαίσια, για να μην χαλάσω το «περιβάλλον» που έχουν φτιάξει με τόσο κόπο για να βγάλουν το χειμώνα.
Δείτε μία σύντομη χειμερινή επιθεώρηση το Γενάρη στα μελίσσια μας:
Στην αποθήκη είναι η ώρα για ξεκαθάρισμα του μελισσοκομικού υλικού.
Οι παλιές κηρήθρες πάνε για λυώσιμο, οι πιο καινούργιες θα πρέπει να συντηρηθούν από τον κηρόσκωρο. Είναι η εποχή που θα ξεδιαλέξουμε τις παλιές κυψέλες, που είτε απαιτούν αντικατάσταση είτε επιδιόρθωση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό μπορεί να συνδυαστεί με αγορά νέων κυψελών, καθώς την εποχή αυτή έχουμε χρόνο για βαψίματα, και γενικά δουλειές αποθήκης.
Τις νέες κυψέλες αν τις συντηρήσουμε εξαρχής σωστά, θα μας διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Συνήθως τις περνάμε με φλόγιστρο, μέχρι να «ιδρώσει» το ξύλο και στη συνέχεια, στοκάρουμε όσα σημεία έχουν μικρές τρύπες και εσοχές. Στη συνέχεια τρίβουμε με ψιλό γυαλόχαρτο, ώστε να πιάσει καλύτερα το χρώμα. Προσωπικά δεν βάφω τα εσωτερικά μέρη της κυψέλης, μου αρέσει να τα αφήνω στο φυσικό τους ξύλο. Αρκετοί όμως συνάδελφοι βάφουν εσωτερικά, κυρίως τους πάτους. Όπως έχουμε ξαναπεί, ο κάθε μελισσοκόμος έχει τις δικές του τεχνικές, που καλό είναι να δοκιμάζει καινούργιες και να τις αναθεωρεί αν χρειαστεί. Για χρώμα χρησιμοποιούμε Ειδικό Χρώμα Κυψελών EXCEL, που με 2 χέρια καλύπτει μοναδικά το σώμα της κυψέλης, χωρίς περιττά υποστρώματα και αστάρια.
Δείτε πώς
Η επόμενη επίσκεψη θα γίνει τις πρώτες καλές μέρες του Φλεβάρη. Τα μελίσσια έχουν πλέον ζωηρέψει για καλά, αφού εκμεταλλεύονται την οξαλίδα, την αμυγδαλιά και τις πρώτες πρώιμες ανοιξιάτικες ανθοφορίες. Προς τα μέσα του μήνα τα μελίσσια θα χρειαστούν λίγο χώρο, 1-2 χτισμένες κηρήθρες και πλέον χρειάζονται πιο συχνή παρακολούθηση. Εάν τα τροφοδοτούμε απλώς με ζυμάρι, έχουμε μία σχετικά αργή ανάπτυξη. Εάν επιλέξουμε όμως να πάμε σε κάποια πρώιμη μελιτοφορία, όπως το ανοιξιάτικο πεύκο, πρέπει να έχουμε συγχρόνως φροντίσει να ξεκινήσουμε από αρχές Φλεβάρη μια ήπια υγρή τροφοδοσία (500 γρ χλιαρό σιρόπι, κάθε 3-4 μέρες), με τη βοήθεια Μπουκαλιού Τροφοδότη, ώστε να μην ενοχλούμε το μελίσσι, αλλά και παράλληλα να μην λείπει η στερεά τροφή.
ΠΗΓΗ
http://www.melissopolis.com/
Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like στην σελίδα του...