Σελίδες

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Η Πρώτη μας βεντάλια για φέτος!!!


Στον MELISSOCOSMO έχουμε ξαναμιλήσει για την μέθοδο της βεντάλιας, αναλυτικά μάλιστα.
Αν θυμάστε έχουμε πει ότι είναι μια μέθοδος χωρισμού παραφυαδων που δεν απαιτεί την απομάκρυνση των μελισσιών που κόβουμε από το μελισσοκομείο μας.

Για τους ερασιτέχνες κυρίως μελισσοκόμους αυτή είναι μια πολύ καλή λύση για τους εξής λόγους...

Πρώτα πρώτα μπορεί να μην έχουν καν μεταφορικό μέσο.
Έπειτα επειδή τα μελισσακια τους δεν είναι πυροσφραγισμένα, με το που κινηθούν γίνονται βορά των των κλεφτομελισσοκόμων...
Καθημερινά βλέπουμε όλοι να κλέβονται μελίσσια πλέον και κυρίως αυτά που δεν φέρουν πυροσφραγίδα.


Ένας άλλος λόγος είναι ότι ο ερασιτέχνης έχει πρόβλημα ακόμα και με χώρους τοποθέτησης, αφού δεν είναι ούτε τόσο καλά οργανωμένος, ούτε έχει πάρει τον αέρα των μεταφορών, και είμαι σίγουρος ότι αυτό που για εμάς τους επαγγελματίες μελισσοκόμους μοιάζει απλά μια εργασία ρουτίνας, για τον ερασιτέχνη μελισσοκόμο μοιάζει βουνό η διαδικασία της μεταφοράς των παραφυάδων για τους λόγους που προανέφερα...

Η μέθοδος της βεντάλιας μας λύνει το πρόβλημα αυτό λοιπόν!!!

Είναι μια μέθοδος που βασίζεται στην παραπλάνηση των μελισσών.

Χωρίζεις από ένα ή και περισσότερα μελίσσια και φτιάχνεις παραφυάδες ίδιου χρώματος...

Αυτές όπως και την μητρική κυψέλη τις τοποθετείς πολύ κοντά και γύρω από την θέση της μητρικής κυψέλης.

Τότε οι εργάτριες μπερδεύονται κυριολεκτικά μη μπορώντας να διακρίνουν ποια κυψέλη ήταν η δική τους και έτσι κατανέμονται σε ίσα μέρη σε όλες τις παραφυάδες και στην μητρική τους κυψέλη.

Μετά από λίγες μέρες αφού το χώρισμα πετύχει αρχίζουμε και στρίβουμε τις εισόδους των κυψελών κάθε μέρα κι από λίγο, έτσι ώστε όταν οι νεαρές βασίλισσες βγουν για να ζευγαρώσουν, κατά την επιστροφή τους να μην παραπλανηθούν και αυτές και μπουν σε λάθος κυψέλη, και έχουμε απώλειες!!!


Είναι μια πολύ εύκολη μέθοδος και δεν θα έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα να την εφαρμόσετε.

Καλό είναι η βεντάλια σας να γίνει περίπου 2 μέτρα πιο δίπλα από εκεί που ήταν η θέση της μητρικής κυψέλης, ώστε οι μέλισσες να μην έχουν καθόλου ιδέα για το που ήταν η παλιά τους θέση και να κατατμηθούν καλύτερα.

Εμείς προχτές κατά την επίσκεψη μας στο μικρο μας μελισσοκομείο βρήκαμε ένα τριαντάρι μελίσσι που είχε προχωρήσει σε αντικατάσταση και ήταν γεμάτο βασιλοκελιά.

Αν και είχε πολλά μελάκια λυγαριάς και θυμαριού αποφάσισα να το κόψω μιας που τα βασιλοκελιά ήταν εξαιρετικά.

Έτσι έγιναν 5 παραφυάδες των 6 πλαισίων η κάθε μια.

Αφού όλα πάνε καλά και οι βασίλισσες γεννήσουν τότε μπορούμε να μετακινήσουμε κατά μισό μέτρο την ημέρα τις κυψέλες ώστε να μπουν σε σειρά, και αργότερα ενδιάμεσα θα μπουν και άλλα χρώματα κυψελών ώστε να πάψουν να παραπλανώνται εντελώς.

Μπορείτε να ορφανέψετε τα μελίσσια σας, και να δώσετε από 2 κιλά ζυμάρι τουλάχιστον στο κάθε μελίσσι ώστε να φτιάξουν πολλά και μεγάλα βασιλοκελιά.

Στην συνέχεια αφού αυτά σφραγιστούν, χωρίστε παραφυάδες δίνοντας σε κάθε νέα παραφυάδα εκτός από πληθυσμό και τροφή, και από ένα πλαίσιο που να έχει γόνο με βασιλοκελί ή βασιλοκελιά...


Παρακάτω υπάρχει και το ling με την μέθοδο της βεντάλιας όπως την παρουσιάζει ο Γάλλος ερευνητής Prost στο βιβλίο του Μελισσοκομία!!!


http://www.melissocosmos.com/2013/04/m.html


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών