Σελίδες

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Η γύρη και η συλλογή της


Φίλες και φίλοι αναμφίβολα η συλλογή της γύρης αποτελεί ένα επιπλέον έσοδο για τον μελισσοκόμο.
Ωστόσο δεν είναι και εύκολη υπόθεση και κρύβει κινδύνους η όλη διαδικασία, τόσο για την ομαλή ανάπτυξη των μελισσιών μας όσο και για την μετέπειτα παραγωγή μελιού του μελισσοκόμου.
Όλοι ξέρουμε τι είναι η γύρη συνάδελφοι, δεν θα ήθελα να σας κουράσω πολύ με την θεωρία.
Θα πω απλός πως αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως μέλισσα την μαζεύει από τα άνθη και στην προσπάθεια της αυτή επιτυγχάνει και την λεγόμενη επικονίαση.
Συνήθως άφθονη γύρη έχουμε τις χρονιές εκείνες που υπάρχει και αντίστοιχη άφθονη νεκταροέκκριση.
Μάλλον αυτά τα δυο πάνε μαζί λοιπόν, αν και το λέω αυτό από δική μου εμπειρία χωρίς να γνωρίζω αν είναι και σωστό.

Τις χρονιές λοιπόν που η γύρη έρχεται άφθονη στο μελισσοκομείο μας και ΜΟΝΟ στα πολύ δυνατά μελίσσια ο μελισσοκόμος μπορεί να τοποθετήσει γυρεοπαγίδες για να συλλέξει γύρη.
Τονίζω ότι οι γυρεοπαγίδες πρέπει να μπαίνουν σε πολύ δυνατά μελίσσια γιατί η γύρη είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στην ζωή των μελισσών και παίζει καθοριστικό ρόλο στην γέννα της βασίλισσας.
Γι αυτό μετά την τοποθέτηση των γυρεοπαγίδων καθώς οι βασίλισσες αντιλαμβάνονται ότι τα αποθέματα γύρης στις κηρήθρες λιγοστεύουν ενώ απ έξω δεν έρχεται αρκετή αρχίζουν να μειώνουν την γέννα τους.
Έτσι ο μελισσοκόμος θα πρέπει να τις τοποθετεί σε δυνατά μελίσσια, ώστε να αντέχουν αυτά την μείωση της γέννας, και να διατηρούν ικανοποιητικούς πληθυσμούς μέχρι που θα βγουν οι παγίδες και θα αρχίσει ξανά η ανάπτυξη.
Μάλιστα επειδή αυτό είναι γνωστό, πολλοί είναι οι μελισσοκόμοι εκείνοι που τοποθετούν γυρεοπαγίδες σε μελίσσια που πάνε να αποκτήσουν τάση σμηνουργίας, κι έτσι αυτά παύουν αυτή την τάση, γιατί μειώνεται κάπως ο πληθυσμός και οι γόνοι τους και μέχρι να το ξαναπάρουν πάνω τους έχει τελειώσει η εποχή της σμηνουργίας.
Κάτι ακόμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι γυρεοπαγίδες δεν πρέπει να μείνουν στα μελίσσια για μεγάλο διάστημα, περίπου μέχρι 10 ημέρες σε κάθε μελίσσι θεωρείται ικανοποιητικός χρόνος και για τον μελισσοκόμο και για το σμήνος.

Ας δούμε λοιπόν την διαδικασία βήμα βήμα!
Καταρχήν έχουμε την τύχη στην Ελλάδα να έχουμε γυρεοπαγίδες Ελληνικές πολύ υψηλών προδιαγραφών και ιδιαιτέρως εύχρηστες.
Αφού αγοράσουμε τις γυρεοπαγίδες, το κόστος των οποίων είναι κάπου στα 10 ευρώ ανάλογα την περιοχή, να επιλέξουμε τα δυνατότερα μελίσσια που θα τοποθετηθούν.
Όταν τις τοποθετήσουμε αφήνουμε ανοιχτό το πορτάκι να μπαινοβγαίνουν άνετα οι μέλισσες για 2 περίπου ημέρες μέχρι να τις συνηθίσουν.
Μετά από 2 ημέρες κατεβάζουμε το πορτάκι, και από τότε μετράμε την τοποθέτηση τους για να ξέρουμε πότε θα τις βγάλουμε.

Κάθε βραδάκι καλό είναι για την ποιοτητα της γύρης να πηγαίνουμε και να παίρνουμε την όποια ποσότητα έχουν μαζέψει.
Αφού κλείσουμε το πορτάκι θα δούμε τις πρώτες 2 περίπου ημέρες οι γυρεοπαγίδες να μαζεύουν μικροποσότητες.
Όταν όμως το σμήνος αντιληφθεί ότι δεν έρχεται ικανοποιητική ποσότητα γύρης στην κυψέλη, τότε δίνει σήμα σε περισσότερες συλλέκτριες να βγουν να μαζέψουν γύρη, και έτσι ξαφνικά μέρα παρά μέρα βλέπουμε μεγαλύτερες ποσότητες γύρης στα καλαθάκια μας.

Όπως καταλαβαίνετε όμως αφού πολλαπλασιάζονται οι συλλέκτριες που ασχολούνται με την γύρη, μειώνονται και αυτές που ασχολούνται με το νέκταρ, γι αυτό είπα ότι η όλη διαδικασία δεν πρέπει να διαρκέσει πολύ, αλλά πρέπει να βγουν έγκαιρα οι γυρεοπαγίδες μας ώστε να συνεχιστεί η ομαλή πορεία του σμήνους.
Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε ότι και αν ακόμα θεωρούμε μια περιοχή ως πλούσια σε γύρες, εν τούτης υπάρχουν  και χρονιές που η ίδια περιοχή έχει εξαιρετικά λίγες.
Και τότε αν μπει η γυρεοπαγίδα, ούτε την αναμενόμενη γύρη θα μαζέψουμε, αλλά και το μελίσσι θα γονατίσει κυριολεκτικά.
Αυτές τις χρονιές μπορείτε εύκολα να τις διακρίνεται καθώς ούτε πολύ μέλι θα έρχεται τότε στις κυψέλες ούτε τα μελίσσια θα αναπτύσσονται ικανοποιητικά.

Τέλος την όποια ποσότητα γύρης μαζέψουμε μπορούμε να την διατηρήσουμε νωπή μέσα σε γυαλάκια μελιού στην κατάψυξη, είτε να την αποξηράνουμε και να την αποθηκεύσουμε σε δροσερό περιβάλλον.
Η νωπή γύρη πωλείται σε διάφορες τιμές από περιοχή σε περιοχή από τους μελισσοκόμους στην λιανική με τιμές που ξεκινούν από 15 ευρώ το κιλό και φτάνουν μέχρι και τα 50 ευρώ το κιλό.

Όπως και να έχει να θυμάστε τα ουσιώδη βήματα πριν βάλετε τις γυρεοπαγίδες και ότι η γύρη είναι το ψωμί που η μέλισσα ταΐζει τα παιδιά της, τον γόνο δηλαδή.
Γι αυτό η άφθονη παρουσία της στις κηρήθρες παίζει ουσιώδες ρόλο αν θέλουμε πλαίσια γεμμάτα γόνους...





MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών