Σελίδες

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Κώστας Παναγιωτίδης: Μέθοδος χτισίματος κηρηθρών, οικονομικά και γρήγορα VIDEO

 

Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Ένα ακόμα εξαιρετικό βίντεο από τον Κώστα Παναγιωτίδη.
Πολλοί είναι οι μελισσοκόμοι που επιθυμούν να χτίσουν πλαίσια, είτε για να αντικαταστήσουν παλαιά, είτε για να αυξήσουν γρήγορα τα μελίσσια τους, είτε γιατί θέλουν να τα έχουν ρεζέρβα στην αποθήκη τους.
Ο Κώστας Παναγιωτίδης μας παρουσιάζει σήμερα την μέθοδο που δουλεύει.
Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί δυάδες μελισσιών, το ένα το ονομάζει ως μελίσσι χτισίματος και το άλλο μελίσσι φιλοξενίας.

Ας δούμε πως το πετυχαίνει.
Από ένα δυνατό μελίσσι αφαιρεί 5 πλαίσια γόνο και τα μεταφέρει με πάτωμα σε ένα άλλο κάπως μικρότερο μελίσσι.

Αν έχουμε σκοπό να τα πάρουμε ξανά, τότε στο μελίσσι φιλοξενίας χρησιμοποιούμε διάφραγμα ώστε να μην ανέβει και τα γεννήσει η βασίλισσα, ενώ αν δεν θέλουμε να τα πάρουμε για να τα βάλουμε στην θέση τους, τα αφήνουμε στο μελίσσι φιλοξενίας χωρίς διάφραγμα και τότε αυτό αναπτύσσεται ραγδαία και μπορεί να παει σε πρώιμες νομές.
Στην θέση αυτών των πλαισίων που αφαίρεσε από το μελίσσι χτισίματος τοποθετεί άχτιστα πλαίσια και τροφοδοτεί με 2 λίτρα σιρόπι 1/1 ζάχαρη προς νερό.
Περιμένει 3-4 ημέρες και μετά αφαιρεί τα πλαίσια που πλέον έχουν χτιστεί και στην θέση τους βάζει νέα άχτιστα.
Αν μείνουν περισσότερο από 3-4 ημέρες στην κυψέλη τα πλαίσια αρχίζει να τα γεννάει η βασίλισσα και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε.
Τα χτισμένα πλαίσια επειδή μπορεί οι μέλισσες να έχουν αποθηκεύσει στα κεριά σιρόπι ή νέκταρ τα τοποθετεί μερικές ημέρες στο μελίσσι φιλοξενίας για να τα γλείψει, και στην συνέχεια τα παίρνει από το μελίσσι και τα αποθηκεύει.
Τα νέα πλαίσια που μπαίνουν για χτίσιμο θα τα αφήσουμε πλέον στο μελίσσι να τα γεννήσει, τροφοδοτώντας ξανά με 2 λίτρα σιρόπι.
Ο γόνος που του αφαιρέθηκε στην αρχή μπορεί τώρα αν το επιθυμούμε να του τον επιστρέψουμε με πάτωμα.

Αν πάρουμε πίσω τον γόνο από το μελίσσι φιλοξενίας δεν σημαίνει ότι το αδικήσαμε καθώς πολύς γόνος εκκολάφθηκε ήδη και δυνάμωσε με πληθυσμό και αυτό.

Κάθε μελίσσι χτισίματος χτίζει μέσα σε 8 ημέρες με μόλις 4 λίτρα σιρόπι 10 πλαίσια.

Κάθε μελισσοκόμος πρέπει να προσαρμόσει την μέθοδο στην περιοχή του.
Η περίοδος χτισίματος διαφέρει από περιοχή σε περιοχή μα και από τις ανάγκες κάθε μελισσοκόμου.
Μπορούμε ακόμα και τον Αύγουστο να βάλουμε τα μελίσσια να χτίσουν μα θέλει προσοχή στο θέμα της τροφοδοσίας και της λεηλασίας, γι αυτό ίσως καλύτερα θα ήταν η τροφοδοσία να γίνεται βραδάκι.

Σκοπός της τροφοδοσίας είναι οι μέλισσες να αποκτήσουν λιπώδη ιστό και να ενεργοποιηθούν έτσι οι κηρογόνοι αδένες.
Νηστικά και αδύναμα μελίσσια ως γνωστόν δεν χτίζουν.

Συνάδελφοι, λίγο η πολύ αυτά θα δούμε και στο αναλυτικό βίντεο πιο κάτω.
Να ευχαριστήσουμε τον Κώστα Παναγιωτίδη που μας γνωστοποιεί τον τρόπο που δουλεύει και μας ανοίγει το παράθυρο της μελισσοκομικής γνώσης.


Γράφει ο Κώστας Παναγιωτίδης

Φίλοι μου,
Ο άνθρωπος, στη προσπάθεια του να συνεργαστεί με τις μέλισσες, προσπάθησε να βρει τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα της μέλισσας και να την διευκολύνει, όπως στην συγκεκριμένη μέθοδο.

Έχει βρεθεί πως όταν το νέκταρ παραμείνει μέσα στο σώμα της μέλισσας κάποιες ώρες, δίχως να έχει που να το εναποθέσει, τότε τίθεται σε λειτουργία οι κηρογόνοι αδένες και έτσι χτίζει κηρήθρα εντατικά, και μάλιστα δίχως κηφηνοκελιά. Επίσης, είναι μία μέθοδος ταυτόχρονα αναπτυξιακή αφού θα πάρουμε 5 νέους γόνους σε 10 ώς 12 μέρες ανάλογα με τη περιοχή και τους περισσότερους παράγοντες που θα καταφέρουμε να συνυπάρχουν.

Η τροφοδοσία που βλέπουμε στο βίντεο είναι σε αναλογία ένα ζάχαρη και ένα νερό, η κάθε πεντάδα πήρε από 2 κιλά σιρόπι και η θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί. Το νάιλον αν είναι καλοκαίρι δεν είναι απαραίτητο.
Το σιρόπι που έβαλα ήταν περίσσεμα από το σιρόπι θυμόλης και δεν ξέρω αν μια τέτοια κηρήθρα που θα χτιστεί έχοντας οι μέλισσες καταναλώσει σιρόπι με θυμολη μπορει έχει ευεργετήματα στη καταπολέμηση της βαρρόα ή της νοζεμίασης.
Επίσης να πω οτι αν βάλουμε 9 πλαίσια να χτιστούν ταυτόχρονα δεν έχει την ίδια ανάπτυξη το μελισσι ουτε και χτίσιμο καλης ποιοτητας.

Το μάξιμουμ της μεθόδου:

Κάποιος που έχει 100 κυψέλες μπορεί να χτίσει 870 κηρήθρες τον Απρίλιο π.χ..
Ετσι τα πλαισια θα χτιστούν νωρίς με σιρόπι και όχι με θυμαρόμελα αργότερα.
- Η πρώτη παρτίδα - 50 χτίστριες = 500 πλαίσια.
- Στη Δεύτερη παρτίδα, ο όροφος επέστρεψε πίσω άρα είναι μονώροφες οι κυψέλες φιλοξενίας, οι οποίες είναι 50, άρα οι 25 θα γίνουν χτίστριες και 25 φιλοξενίας (άλλα 250 πλαίσια).
- Στη τρίτη παρτίδα οι 12 κυψέλες χτίστριες μας δίνουν 120 πλαίσια, και περισσεύει μία για να φαίνεται και η διαφορά (ή την πουλάμε για να αγοράσουμε τη ζάχαρη!).


Επικοινωνία: http://www.melissokomiakozanis.com/


Δείτε το βίντεο





MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσσμο των μελισσών