Σελίδες

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Ήρθε ο Γενάρης και οι μέλισσες ξυπνούν: Η θερμοδυναμική επίδραση της κυψέλης!!!


Οι κουβέντες του παππού...
Από το μελισσοκομικό περιοδικό ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΛΛΑΣ τεύχος 427 Ιανουάριος 1984.

Νέο έτος και ο MELISSOCOSMOS πυκνώνει τις αναρτήσεις του!!!

Μπαίνουμε στον Γενάρη στον πρώτο μήνα του νέου έτους, και στα θερμά κλίματα όπως είναι το δικό μας η θερμοκρασία δείχνει κάποια άνοδο, η Φύση σαν να αρχίζει να ξεμουδιάζει από την νάρκη της και να αρχίζει την πάλη με τον Γερο-χειμώνα για να ξαναζωντανέψει.
Οι μέλισσες με το περίφημο ένστικτο τους αντιλαμβάνονται αυτή την μεταβολή, ότι στην πάλη η φύση θα επικρατήσει και θα ξαναζωντανέψει.
Το πνεύμα λοιπόν της κυψέλης δίνει το σύνθημα της μεταβολής του νοικοκυριού τους, δίνει το σύνθημα για το ξεκίνημα για την προετοιμασία για την υποδοχή της ανοίξεως.

Παραγγέλλει στην βασίλισσα, τώρα που η άνοδος της θερμοκρασίας επιτρέπει να αρχίζει την γέννα της στα κεντρικά πλαίσια που είναι πιο συμπαγής η μελισσόσφαιρα, παραγγέλντοντας συνάμα στις παραμάννες μέλισσες να ετοιμάζουν με το μέλι και την γύρη τον βασιλικό πολτό που απαιτείται για την τροφοδοσία της βασίλισσας για την γέννα της.
Βέβαια στην εποχή αυτή, που η θερμοκρασία είναι ακόμα πολύ χαμηλή, η γέννα της βασίλισσας περιορίζεται μόνο στο κέντρο των κηρηθρών όπου μπορεί η θερμοκρασία να διατηρηθεί γύρω στους 34 βαθμούς για να επεκταθεί η γέννα σιγά σιγά, ανάλογα με το ανέβασμα του βαθμού της εξωτερικής θερμοκρασίας.
Εννοείται ότι με όση εξωτερική θερμοκρασία και αν εχουμε δεν επιτρεπεται το ανοιγμα του καπακιου της κυψελης γιατι ο γονος εχει πια δημιουργηθει, εχει αναγκη διατηρησης αυτης της θερμοκρασιας που ανεφερα για να κατορθωσει να επιζησει.
Ισα ισα τωρα, που η βασιλισσα αρχιζει την γεννα της το μελισσι εχει αναγκη οσο το δυνατον μεγαλυτερης θερμοκρασιας γι αυτο το ανοιγμα της κυψελης θα διοχετευε μεσα στην κυψελη ρευματααερα που θα προκαλεσουν μεγαλη αναστατωση στο νοικοκυριο του μελισσιου γιατι θα κατευει η θερμοκρασια γυρω απο τον γοννο, και πρεπει αμεσα μετα να την επαναφερουν στον προηγουμενο βαθμο.
Αλλα πως;
Με ποιες προσπαθειες και με ποια προσθετη καταναλωση  ενεργοιας μελιου.
Αλλωστε και ο χρονος του ξεκινηματος του μελισσιου, δηλαδη το ξεκινημα για γεννα σε αυτον τον μηνα, εξαρταται απο την τοποθεσια της κυψελης και μπορει να κυμαινεται απο μια εως και δυο εμβδομαδες.
Στο χρονο λοιπον του ξεκινηματος του μελισσιου παιζει ρολο το κλιμα, αλλα και η τοποθεσια του μελισσιου.
Αν και δεν ειναι μονο το ξεκινημα, η εναρξη της γεννας της βασιλισσας αλλα και η παραπερα επεκταση του γοννου που εξαρτωνται απο τον βαθμο της θερμοκρασιας του μικροκλιματος της κυψελης.
Εφοσον το εισοδημα, η αποσταση των κυψελων εξαρταται απο το πληθος των μελισσων της κυψελης,στο μερος αυτο η τοποθεσια της κυψελης παιζει σπουδαιο πολυ σημαντικο ρολο, ειναι απο τους κυριοτερους παραγοντες για την επιτευξη αυτου του σκοπου, και γι αυτο πρεπει να δοθει στο ζητημα αυτο της τοποθεσιας η δεουσα προσοχη και σημασια.
Στο τελος του χειμωνα ακομα και απο αυτον τον μηνα ο χρονος του ξεκινηματος του μελισσιου, επαναλαμβανω, εξαρταται απο τα μετρα, που θα εχει παρει ο μελισσοκομος για την προστασια των κυψελων απο τις ατμοσφαιρικες συνθηκες.

Η θερμοδυναμικη διαφοραεχει επιδραση και στην καταναλωση μελιου, δηλαδη καυσιμης υλης στο ξεχειμωνιασμα, αλλα και στο χρονο του ξεκινηματος του μελισσιου στην πρωτη ανοιξη, με την γεννα της βασιλισσας, οπως και στην επεκταση αυτης της γεννας.
Αυτα λοιπον τα δεδομενα, αυτες οι αληθειες πρεπει να μας παραδειγματισουν και να προσπαθουμε να βρουμε τροπο ανυψωσης της θερμοδυναμικης ικανοτητας της πλαισιοκυψελης, που απο αυτη την πλευρα υπολειπεται της εγχωριας.
Ο τροπος αυτος ειναι η προστασια της κυψελης απο το κρυο, απο τα ρευματα, η καλη τοποθεσια της σε απάνεμο και ηλιολουστο μερος.
Με αυτον τον τροπο αυξανουμε την θερμοδυναμικη ικανοτητα της κυψελης και αποκτουμε διπλό οφελος, δηλαδη και μικροτερη καταναλωση μελιου, αλλα και γρηγορότερο ξεκίνημα του μελισσιου στο τελος του χειμωνα πετυχαινουμε, οπως και την μεγαλυτερη εκταση της γεννας της βασιλισσας και επομένως την εγκαιρη αναπτυξη του μελισσιου.
Θα με συγχωρησουν οι αγαπητοι συναδελφοι αν στο ζητημα αυτο γινομαι λιγο υπερ το δεον φορτικος, βαρετος, αλλα προκειται για ενα σπουδαιο, σπουδαιότατο για την προδο του μελισσιου ζητημα.

Υπαρχουν τοσες και τοσες αποδειξεις για το ποσο ο θερμοδυναμικός βαθμος του μικροκλίματος της κυψελης εξασκει επιδραση στην περεταιρω πορεια του μελισσιου που θα ηταν ασυγχωρητη η μη πραγματοποιηση ολων των μετρων που απαιτουνται να εφαρμοστουν για την προστασια της κυψελης.

Τους νεκρους μηνες που προηγηθηκαν ο μελισσοκομος πρεπει να ανατρεξει στο μελισσοκομικο του ημερολογιο και να δει τις στγκρισεις για να εχει μια εικονα για το που παει η χρονιά.

Τελος ο καλος μελισσοκομος πρεπει παντα να επιζητει ευκαιρια για να αυξησει τις μελισσοκομικες του γνωσεις και την εμπειρια του, ειτε μεσω βιβλιων ειτε μεσα απο συζητησεις με αλλους μελισσοκομους.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρισουμε τον μαγικο κοσμο των μελισσων