Υπολογισμοί που σοκάρουν...
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εξέδωσε πρόσφατα μια αξιολόγηση του κινδύνου επιβίωσης, διάδοση και καθιέρωσης του μικρού κανθάρου των κυψελών από την Καλαβρία και τη Σικελία σε άλλα μέρη της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βασίστηκε σε δύο μαθηματικά μοντέλα για την προσομοίωση της διασποράς από την έναρξη της έξαρσης του σκαθαριού όταν άρχισε να μολύνει κυψέλες στην Ιταλία.
Υπολογίστηκε δηλαδή ο χρόνος εξάπλωσης του σκαθαριού, σε αποκλειστικούς λόγους επέκτασης του εντόμου, αλλά και σε ανθρώπινους παράγοντες λόγω νομαδικής μελισσοκομίας π.χ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αν οι κυψέλες δεν μεταφέρονταν καθόλου, οι μελισσοκόμοι δεν ασκούσαν νομαδική μελισσοκομία ή αν δεν διακινούσαν βασίλισσες τότε το σκαθάρι για να φτάσει από την Καλαβρία στο Αμπρούτσο, που είναι περίπου 250 χιλιόμετρα βορειότερα θα χρειαζόταν να περάσουν 100 χρόνια.
Επειδή όμως όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν, επειδή τα μελίσσια μετακινούνται, επειδή οι βασίλισσες μετακινούνται κτλ αυτό πλέον θα γίνει δέκα φορές πιο γρήγορα.
Σε 10 χρόνια δηλαδή το σκαθάρι θα βρίσκεται στο Αμπρούτσο.
Τα δυσάρεστα όμως δεν τελειώνουν εδώ...
Με βάση την θερμοκρασία του εδάφους που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή κοινότητα υπολογίστηκε ότι το σκαθάρι μπορεί να επιβιώσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία την αναπαραγωγή του σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως από τους μήνες Μάιο έως Σεπτέμβριο.
Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των μελισσών και των βασικών εισροών από μολυσμένες περιοχές σε μη μολυσμένες περιοχές πρέπει να παραμένουν μέχρι να εξαλειφθεί το σκαθάρι από κάποια περιοχή που μολύνεται.
Δηλαδή κάνει και μας έρθει την κάτσαμε...
Επιπλέον, ζητείται αύξηση και εντατικοποίηση ελέγχων και πιστοποιητικά για το εμπόριο των βασιλισσών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του σκαθαριού περαιτέρω.
Τώρα δεν μπορώ να μην θυμηθώ ότι Έλληνας ερευνητής μας έλεγε να μην ανησυχούμε αν έρθει το σκαθάρι στην Ελλάδα γιατί υπάρχουν κάτι ωραίες παγίδες στο εμπόριο που το πιάνουν, και κάτι άλλα κουφά...
Melissocosmos