Σελίδες

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Το Ελ Νινιο φεύγει και έρχεται το Λα Νίνια αλλά αργεί κάπως


Το Ελ Νίνιο και το Λα Νίνια είναι δυο κλιματικά φαινόμενα που εναλλάσσονται κάθε 3 με 7 χρόνια περίπου.

Φέτος είμαστε στην φάση αυτής της αλλαγής.

Το Ελ Νίνιο και Λα Νίνα είναι αντίθετες φάσεις του φυσικού μοτίβου του κλίματος σε όλο τον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό που εναλλάσσονται κάθε 3-7 χρόνια κατά μέσο όρο.
Μαζί, καλούνται ENSO (προφέρεται "en-so"), η οποία είναι συντόμευση για το El Niño-Southern Oscillation.
Το Ελ Νίνιο (η θερμή φάση) και το Λα Νίνα (σε δροσερή φάση) οδηγούν σε σημαντικές διαφορές στις μέσες θερμοκρασίες των ωκεανών.


Με λίγα λόγια κάθε φορά που μας χτυπάει το Ελ Νίνιο έχουμε θερμό και υγρό χειμώνα με πολλές βροχές, και κάθε φορά που μας χτυπάει το Λα Νίνιο έχουμε κρύο και ξηρό χειμώνα με πολλά χιόνια.

Γιατί τα λέω όλα αυτά;
Μα γιατί η μελισσοκομία εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.
Πχ χειμώνας χωρίς χιόνια στα βουνά σημαίνει την απώλεια του μελιού ελάτου για τους μελισσοκόμους, αφού τόσο το μικρόβιο όσο και τα δέντρα πρέπει να ναρκωθούν από το ψύχος και το χιόνι, για να ξυπνήσουν απότομα και ζωηρά τον Μάιο που θα λιώσουν τα χιόνια, και να έχουμε το μπαμ που θα μας δώσει το μέλι.

Φέτος λοιπόν 2016-2017 οι επιστήμονες αναμένουν την εξασθένηση του Ελ Νίνιο και την ενίσχυση του Λα Νίνια που θα φέρει τα πολυπόθητα χιόνια.

Αυτό προς το παρόν δεν συνέβη όμως και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η καθυστέρηση αυτή ίσως οφείλεται στην τεράστια ποσότητα υδάτινων όγκων και υγρασίας που άφησε το Ελ Νίνιο την προηγουμένη περίοδο.

Και αν στην ψωροκώσταινα δεν τρέχει κάστανο για όλα αυτά, σας βεβαιώνω ότι στο εξωτερικό πολλά μελισσοκομικά μέσα ασχολούνται με την αργοπορία αυτή που ίσως σημάνει μειωμένη παραγωγή μελιού.

Έτσι τώρα οι ερευνητές αναθεωρούν τις απόψεις τους τονίζοντας ότι αυτή η αλλαγή, μπορεί να καθυστερήσει να γίνει κατά 6 μήνες.
Πράγμα που ίσως για την Ελλάδα σημαίνει μια ακόμα χαμένη χρονιά για τα έλατα...

Ίδωμεν!!!


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών