Σελίδες
▼
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
Το μυστήριο συρρικνώσεως της προβοσκίδας των μελισσών
Από τη δεκαετία του 1960, το μήκος της γλώσσας των δύο ειδών αγριομέλισσας των Άλπεων στα Βραχώδη Όρη έχει μειωθεί κατά περίπου 25%.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πρόσφατης μελέτης μιας ερευνητικής ομάδας των ΗΠΑ.
"Και τι με αυτό;» θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί....
Τα συμπεράσματα όμως των ερευνητών αποκαλύπτουν μια συναρπαστική ιστορία για το πώς η φύση αντιμετωπίζει την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.
Στη δεκαετία του 1960, αγριομέλισσες με μακριές προβοσκίδες είχαν πρόσβαση σε κάποια λουλούδια, που ήταν σαν βαθύ χωνάκι.
Οι μέλισσες παρείχαν τις υπηρεσίες τους στην επικονίαση και σε αντάλλαγμα είχαν το μονοπώλιο της πρόσβασης σε μια σταθερή πηγή νέκταρος που ήταν κρυμμένο βαθιά στο κάτω μέρος του λουλουδιού.
Στη συνέχεια όμως ήρθαν θερμότερα καλοκαίρια, και η χλωρίδα των Άλπεων αντέδρασε με τη μείωση της ανθοφορίας.
Από το 1970, ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων για τις μέλισσες λουλουδιών στο βουνό μειώθηκε κατά 60% συνολικά.
Το φάσμα των φυτών είχε αλλάξει σημαντικά και πλέον περιλαμβάνονται λουλούδια που παλαιότερα υπήρχαν μόνο σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Οι αγριομέλισσες των Άλπεων τώρα είχαν την δυνατότητα πρόσβασης σε άνθη που πριν δεν είχαν, και δεν απαιτείται για αυτά μακριά προβοσκίδα για να φτάσει το νέκταρ.
Παράλληλα, η άνοδος της θερμοκρασίας έφερε ανταγωνισμό για τη γύρη και το νέκταρ:
Μερικά είδη μελισσών που ζούσαν σε χαμηλότερα υψόμετρα ήταν πλέον σε θέση να ζουν σε υψηλότερα υψόμετρα του βουνού και μετακόμισαν προς τα επάνω.
Με τα χρόνια, όλο αυτό οδήγησε σε μια εξελικτική αλλαγή: Και σιγά σιγά είδαμε τις προβοσκίδες των μελισσών του βουνού να μικραίνουν χρόνο με τον χρόνο για να έχουμε σήμερα μια μείωση μεγέθους της τάξης του 24%
"Αυτό ήταν μέσα σε 40 χρόνια, σε 40 γενιές, επειδή αυτές οι αγριομέλισσες των Άλπεων έχουν μόνο μία γενιά το χρόνο.
Αυτό είναι ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα για μια τέτοια δραματική αλλαγή », λέει η Nicole Miller-Struttmann, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Αυτή η ταχεία εξέλιξη των επικονιαστών υποδηλώνει ότι δεν είναι ώρα να εγκαταλείψει στο βουνό ακόμα.
Αλλά τι γίνεται με τα λουλούδια;
Οι επιστήμονες δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι τα μεγάλα σωληνάρια των λουλουδιών είχαν αλλάξει.
Δεν ξέρουμε αν η δυσκολία των μελισσών να επικονιάσουν πλέον αυτά τα άνθη θα τα κάνουν να προσαρμοστούν και να αλλάξουν το μέγεθος τους.
Μακροπρόθεσμα, ίσως θα εξελιχθούν.
Ο χρόνος παραγωγής τους όμως θα χρειαστεί δεκαετίες.
Έτσι, η αλλαγή θα είναι πιο αργή, ή δεν θα συμβεί και καθόλου.
Η μελέτη με τίτλο " λειτουργική αναντιστοιχία σε ένα αγριομελισσών αλληλοβοήθεια επικονίαση των μελισσών στο πλαίσιο της αλλαγής του κλίματος »της Nicole E. Miller-Struttmann et al. δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό "Science".
Μετάφραση MELISSOCOSMOS