Σελίδες

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Ξαλαφρώστε την βαρρόα με οξαλικό οξύ… Δόση καλοκαιριού


Συνάδελφοι είχα κατά νου στην διάρκεια του καλοκαιριού να σας παρουσιάσω μερικές αναρτήσεις με τεχνικές βήμα προς βήμα και με φωτογραφικό υλικό, αλλά δυστυχώς δεν έγιναν.

Ίσως μια άλλη φορά.

Μετά από πολλά ερωτήματα σχετικά με το ξαλάφρωμα της βαρρόα με την χρήση οξαλικού οξέως, θέλω σήμερα να σας πω την γνώμη μου, αλλά και να σας δώσω τις σωστές αναλογίες για την χρήση του οξαλικού οξέως κατά της βαρρόα για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως για μια ακομα φορα, γιατι θελω να γίνονται απολύτως κατανοητές στους νέους οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν…
Η Βαρρόα ξεκινάει να γεννάει και να αυξάνει τον πληθυσμό της και αυτή παράλληλα με την μέλισσα, δηλαδή από τον Ιανουάριο.

Την άνοιξη ο πληθυσμός των μελισσών στις κυψέλες είναι πολύ μεγάλος ενώ αντίθετα ο πληθυσμός της βαρρόα πολύ μικρός εξ αιτίας της καταπολέμησης που της κάνουμε τον χειμώνα.

Όσο περνάει ο καιρός όμως τα πράγματα αντιστρέφονται, δηλαδή μετά τον Ιούνιο ο πληθυσμός των μελισσών λιγοστεύει ενώ ο πληθυσμός της βαρρόα μετά από 6 μήνες εντατικής γέννας έχει αυξηθεί πολύ.
Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο οι μέλισσες μειώνουν πολύ το γόνο τους λόγο ζέστης, έλλειψη γύρης αλλά και επειδή οι βασίλισσες έχουν κουραστεί πολύ με την πολλή γέννα που έχει προηγηθεί.
Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με την βαρρόα η οποία συνεχίζει ακάθεκτη, με αποτέλεσμα αν ανοίξουμε τώρα τις κυψέλες μας να δούμε πολύ μεγάλο πρόβλημα από την βαροική ακαρίαση…


Βλέπουμε λοιπόν πολλή βαρρόα, πολλές μέλισσες με τσαλακωμένα και κατεστραμμένα φτερά και πολλές μέλισσες να προσπαθούν με απότομες κινήσεις να ξεφορτωθούν την βαρρόα από πάνω τους.
Τότε ο μελισσοκόμος πρέπει να επέμβει και να βοηθήσει τα μελίσσια του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να τα χάσει είτε από την ίδια την βαρρόα είτε από διάφορες ασθένειες που θα αναπτυχτούν εξ αιτίας της.

Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα που μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε καταπολέμηση.
Κατ επανάληψη έχω πει ότι το σωστό και το πρέπον είναι να προτιμούμε τα εγκεκριμένα.
Την περίοδο αυτή ακόμα και ένα σκεύασμα όχι και πολύ αποτελεσματικό μας είναι αρκετό μιας και επιζητούμε μόνο ξαλάφρωμα να κάνουμε επειδή δεν μπορούμε να δώσουμε μεγάλο χτύπημα στην βαρρόα εξ αιτίας του γόνου που υπάρχει μέσα στις κυψέλες μας.

Πέραν όμως από τα σκευάσματα αυτά υπάρχει και το οξαλικό οξύ, που αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά θα μας δώσει τα καλά αποτελέσματα που επιθυμούμε.

Πολλοί πιστεύουν και υποστηρίζουν ότι το οξαλικό οξύ δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι.
Έρευνες όμως του ΕΘ.Ι.Γ.Ε μας δείχνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το καλοκαίρι με μικρότερη δοσολογία όμως.

Να πω εδώ ότι οι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να καταπολεμιέται η βαρρόα με διένυδρο οξαλικό οξύ.

Η δόση λοιπόν είναι 1 λίτρο νερό και μισό κιλό ζάχαρη, το διαλύουμε καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε 60γρ οξαλικό οξύ που επίσης το ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά.

Από το διάλυμα αυτό παίρνουμε 5 ml με μια σύριγγα και το αδειάζουμε ανάμεσα από κάθε πλαίσιο που υπάρχει πληθυσμός μελισσών.

Δηλαδή 5ml σε κάθε πλαίσιο με μέλισσες περίπου.

Η δοσολογία αυτή είναι για μελίσσια που έχουν γόνο και σε θερμοκρασίες όχι μεγαλύτερες από 37 βαθμούς κελσίου, η μέθοδος αυτή λέγεται μέθοδος ενστάλαξης.
Προσοχή τον χειμώνα είναι διαφορετική η δοσολογία, και ακόμα να ξέρετε ότι το διάλυμα δεν πρέπει να το κρατάμε περισσότερο από μια ημέρα χωρίς να το χρησιμοποιήσουμε.
Η ενστάλαξη με οξαλικό οξύ γίνεται μόνο μια φορά, ΠΟΤΕ δεν πρέπει να κάνετε δεύτερη εφαρμογή σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί θα βλάψετε τα μελίσσια σας.

Να πω ακόμα ότι έχει ερευνηθεί και η χρήση οξαλικού οξέως σε σιρόπι για τροφοδοσία, όμως αυτός ο τρόπος είναι προτιμότερο να αποφεύγεται.
Θεωρείται πιο σίγουρος και αποτελεσματικός αυτός της ενστάλαξης.



Εγώ έχω κάνει χρήση οξαλικού οξέως τον χειμώνα, ενώ δεν έχω κάνει ποτέ καλοκαίρι.

Όσοι αποφασίσετε να τον δοκιμάσετε καλοκαίρι θα έλεγα να το κάνετε πρώτα σε 2-3 μελισσάκια κι αν δείτε ότι όλα πήγαν καλά μετά κάντε και στα υπόλοιπα.
Οι πληροφορίες για τον τρόπο εφαρμογής είναι από ερεύνα του ΕΘΙΑΓΕ ενώ η δοσολογία είναι από δικές μου πληροφορίες από ερευνητή.
Όσοι έχετε μελίσσια στα πεύκα δεν πιστεύω ότι πρέπει να κάνετε οποιαδήποτε εφαρμογή με κανένα σκεύασμα γιατί υπάρχει περίπτωση να περάσουν υπολείμματα το μέλι σας.

Σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία πρέπει να γίνεται πολύ πριν πάνε τα μελίσσια στα πεύκα ή σε περιοχές συλλογής μελιού.
Ελπίζω να βρήκατε χρήσιμη την ανάρτηση, και να θυμάστε ότι το οξαλικό οξύ είναι ένα βιολογικό σκεύασμα που όμως αν δεν τηρηθούν οι αναλογίες μπορεί να βλάψει τα μελισσάκια μας.

Στο βίντεο θα δείτε πως γίνεται η ενστάλαξη…


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών