Δευτέρα 2 Μαΐου 2016
Προστασία της παραγωγής του μελιού ζητούν οι μελισσοκόμοι της Καλύμνου
Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Αυτά που ζητούν οι συνάδελφοι της Καλύμνου είναι τα αυτονόητα.
Εννοείται πως τα αιτήματα τους είναι δίκαια.
Ωστόσο η κίνηση τους είναι λανθασμένη.
Δεν ζητάς από μια μπουλντόζα να μπει στο σπίτι σου...
Το ελληνικό κράτος είναι αυτό που γκρέμισε τα πάντα.
Είναι ο κυρίως υπεύθυνος που στον χώρο του ελληνικού μελιού υπάρχει μονοπώλιο.
Και με την ανοχή του Κράτους φτάσαμε να θεωρείται ως θυμαρίσιο μέλι κάποιο που έχει 17% γερεοκκοκους.
Και θέλουν να ρίξουν αυτό το ποσοστό στο 3%.
Εσείς σωστά θέτετε το αίτημα στο 60%.
Το λάθος σας είναι ότι αντι να το ζητάτε, πρέπει απλός να το κάνετε μόνοι σας.
Βρείτε τον τρόπο, ενωθείτε συσκευαστε και προωθήστε στην αγορά, στα σούπερ μάρκετ κτλ μέλι έξτρα θυμαρίσιο 60%.
Μην έχετε αυταπάτες ότι το κράτος και ο υπουργός που πιστεύουν στην εισαγωγική οικονομία, θα σας βοηθήσουν να προωθήσετε το προϊόν σας, και κυρίως οτι θα νομοθετήσουν εις βάρος των συμφερόντων των εμπόρων.
Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας αν θέλετε να έχετε αποτέλεσμα κι αν τα πιστεύετε αυτά που λέτε!!!
Για το melinet που ανακοίνωσε ο υπουργός ότι τακτοποίησε το θέμα της λειτουργίας του, είναι κρίμα που τουλάχιστον δεν γιουχαριστηκε νομίζω.
Τι πρόσφερε έως τώρα αυτό το πράγμα στην μελισσοκομία και το χρηματοδοτεί το κράτος ποτέ δεν κατάλαβα.
Πως είναι δυνατόν μικρά ερασιτεχνικά blog να ξεπερνάνε σε κόσμο το κρατικό που εχει και οικονομική δυναμη, ένας Θεός το ξέρει.
Πεταμένα λεφτά.
Την Παρασκευή 22 Απριλίου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης συναντήθηκε στο...
γραφείο του με τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Γαβαλά και μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θυμαρίσιου Μελιού Καλύμνου "Θυμαρίτης" καθώς και το Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, όπου τέθηκε το θέμα προστασίας της παραγωγής του μελιού.
Συγκεκριμένα, οι μελισσοκόμοι της Καλύμνου:
α) ζήτησαν να αναγράφονται πάνω στην κάθε συσκευασία μελιού πλην του τυποποιητή, το όνομα και ο κωδικός παραγωγού από το Μελισσοκομικό Μητρώο,
β) κατέθεσαν επίσης σκέψεις και προτάσεις για την τυποποίηση και τη διακίνηση με στόχο τη μη παραπλάνηση του καταναλωτή.
γ) εξέφρασαν την επιθυμία να αναδειχθεί μία καινούργια κατηγορία μελιού: το έξτρα θυμαρίσιο με ποσοστό των γυρεόκοκκων θυμαριού άνω του 60%.
Ο αναπληρωτής υπουργός πρότεινε την καθετοποίηση της παραγωγής ως μέσο ανάπτυξης του κλάδου καθώς και την οργάνωση σε δομές όπως οι ομάδες, οργανώσεις παραγωγών, συνεταιρισμούς κλπ. Επίσης, ζήτησε την επιστημονική τεκμηρίωση των προαναφερθέντων και στην περίπτωση θετικών ευρημάτων την κατάθεση φακέλου Ονομασίας Γεωγραφικής Ένδειξης.
Τέλος, ο κ. Μπόλαρης τους ενημέρωσε για τις πρόσφατες υπογραφείσες αποφάσεις που αφορούν τη μελισσοκομία και συγκεκριμένα:
α) την απόφαση για την υλοποίηση της δράσης 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων για το έτος 2016».
β) την απόφαση για την έγκριση των δαπανών της δράσης 1.2 «Ηλεκτρονικό Δίκτυο Μελισσοκομίας-Melinet» και της δράσης 6.1 «Εφαρμοσμένη Έρευνα» για το έτος 2016.
γ) την απόφαση για την υλοποίηση της δράσης 1.1 «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας για το έτος 2016».
Το Πρόγραμμα Βελτίωσης Παραγωγής και Εμπορίας των Προϊόντων της Μελισσοκομίας είναι τριετές και υλοποιείται σε ετήσια βάση από 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έως και την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους.
Για το έτος 2016 η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 5.750.000 €, η οποία βαρύνει κατά 50% το ΕΓΤΠΕ – Τμήμα Εγγυήσεων και κατά 50% τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πηγή